16 / 04 / 2024

Elektrik faturasına eklendi vatandaş kuzu kuzu ödedi. İşte faturaları şişiren o yöntem

Elektrik faturasına eklendi vatandaş kuzu kuzu ödedi. İşte faturaları şişiren o yöntem

Elektrik dağıtım şirketleri daha önce de çalışanlarının temsil ve konaklama gibi giderlerini faturalara aksettirerek abonelerden tahsil ediyordu. Bakın yıllarca vatandaştan hangi harcamayı tahsil etmişler.



İlgili kanunda bu tür özel giderlerin abonelerden alınamayacağının açıkça yazıldığına dikkat çeken Sayıştay, toplamda 21 elektrik dağıtım şirketinin 2016-2020 yılları arasında yaptıkları 117.5 milyon liralık Ar-Ge harcamasını kanuna aykırı şekilde vatandaştan tahsil ettiğini ortaya çıkardı. Sayıştay'ın raporunda, dağıtım şirketlerinin Ar-Ge harcamalarını dağıtım tarifesinin bir parçası olarak tebliğle düzenlendiğini, ancak yapılan işlemin Elektrik Piyasası Kanunu'nun 17'nci maddesine aykırı olduğunu ifade etti.

Sayıştay'ın hazırladığı raporda, ilgili kanun hükümlerinden açıkça anlaşıldığı üzere piyasa faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan hiçbir unsura tarifede yer verilmemesi gerektiği bildirildi. Ar-Ge harcamalarının dağıtım faaliyeti ile doğrudan ilgisi olmadığının altı çizilerek "Bu harcamaların tarifede yer almaması gerektiği düşünülmektedir” denildi. Şirketlerin yaptıkları Ar-Ge harcamalarının kanuna aykırı olan ‘Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ' ile vatandaştan tahsil edildiğine işaret eden Sayıştay, tebliğin düzeltilip bu tür harcamaların faturalardan çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

Dağıtım şirketleri daha önce de çalışanlarına ait temsil ağırlama giderlerini haksız olarak elektrik faturalarına ekliyor ve vatandaştan tahsil ediyordu. Söz konusu uygulamanın basında yer almasının ardandan bu giderler faturalardan çıkarılmıştı.

Tüketimi azalttı elektrik faturası 1400 lira arttı. İşte seç baş yolduran elektrik faturası

Elektrik faturasını gören fenalık geçirecek! Kim ne kadar fatura ödeyecek?

55 milyon lira elektrik faturası ödedi kendi elektriğini üretmeye karar verdi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön