29 / 03 / 2024

Elektrik zammı mahkemelik oluyor

Elektrik zammı mahkemelik oluyor

 1 Ekim'de yürürlüğe girecek zammın vatandaşın faturasına yüzde 10 yansıması bekleniyor



Türkiye Elektrik Ticaret AŞ'nin (TETAŞ) elektriğe yüzde 21,08'lik zam başvurusunun Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından kabul edilmesi, iş dünyası ve tüketici dernekleri tarafından tepkiyle karşılandı.
 
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, TETAŞ'ın bu zammı 2009'u kârla kapatma arzusu nedeniyle yaptığını söyledi. Bu zammın Türkiye ve dünya gerçekleriyle örtüşmediğini dile getiren Kaya, "Zammın faturalara yüzde 7 ile 10 arasında yansıması düşünülüyor. Enflasyon yüzde 5 civarında, ancak elektriğe zam ise 2 katı. Elektrik, devletin vatandaşlara sunması gereken hizmettir. Elektrik vatandaşa satılır ve kâr elde edilir hale geldi. Ekim ayında tüketici elektriği pahalı kullanırsa zammı yargıya taşıyacağız. Tüketicilerin, yüksek faturalar ödeyecek hali kalmamıştır." dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, düşen enflasyon ve faizler ekonomiyi canlandırmada ne kadar olumlu etki yaparsa, bir defada yıllık enflasyondan fazla yapılan elektrik zammının da o kadar olumsuz etki yapacağını söyledi. Sanayiciler ve ticaret erbabının, iç talebin çok zayıf olması nedeniyle maliyetlerini fiyatlara yansıtamadığını ifade eden Parseker, "Güç durumda olan sanayicimizin bu zam ile birlikte, dış piyasalarda rekabet gücünü daha da yitireceği açıktır. Küresel finansal kriz, ülkemizde finans sektörünü değil reel sektörü etkiledi." şeklinde konuştu. Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay da, yaptığı açıklamada, "Ülkenin sanayicisi batıyorsa, tarımsal birlikler elektrik borçlarından dolayı arazilerini sulayamıyorsa TETAŞ'ın mevzuat gereği yapacağı kârın anlamı nedir? Sanayi de, tarım kesimi de mevzuat gereği batıyor." görüşünü dile getirdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, elektriğe yapılması planlanan yüzde 10'luk zammı "Aile bütçesi için en ağır zam." sözleriyle yorumladı. Yüz binlerce esnafın mevcut elektrik faturası borçlarını ödeyemediğini belirten Palandöken, zammın ardından kepenklerin kapanacağını aktardı. Palandöken, "Hükümet zammı onaylamadan elektrik idaresine göndermeli." dedi.

FİYATLAR BELLİ BİR SÜRE SABİTLENMELİ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), sanayinin içinde bulunduğu kritik şartlar dikkate alınarak, Türk ekonomisinin rekabet gücünün korunması için enerji fiyatlarının frenlenmesi gerektiğini belirtti. TİSK'ten yapılan açıklamada, "Elektrik satış fiyatlarına yüzde 10 oranında yapılacağı duyurulan zam gerçekleşmemelidir." denildi. Konfederasyon, açıklamasında bir öneride bulundu: "Enerji fiyatları ekonomi belirli bir büyüme hızına erişene dek sabitlenmeli; bununla da yetinilmeyerek, diğer ülkelere göre çok yüksek olan vergi yükünün sanayi açısından azaltılması da programlanmalı ve sanayinin enerji faturası hafifletilmelidir." İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise 2010 yılı için planların yapıldığı bir dönemde gelecek elektrik zammının inşaat sanayiinde birçok şirketin rekabet gücünü azaltacağını söyledi.

Merkez: Elektrik zammı, enflasyonu artırır

Merkez Bankası, elektrik tarifelerinde yapılması planlanan artışın ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağının not edilmesini istedi. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, uluslararası petrol fiyatlarındaki yükselişle akaryakıt fiyatlarının ağustos ayında yüzde 5,02 oranında arttığına işaret edilerek, bu dönemde, başta İstanbul olmak üzere şebeke suyu fiyatlarında gözlenen artışların da etkisiyle enerji grubu yıllık enflasyonunun yüzde 1,48'e yükseldiği vurgulandı.
Zaman


Geri Dön