26 / 04 / 2024

Elektrik zammı pazartesi açıklanacak

Elektrik zammı pazartesi açıklanacak

Elektrik fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağının kararı pazartesi günü verilecek



Kamunun elektrik toptan satış şirketi TETAŞ'ın, ağustosun son günü olan pazartesiye kadar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) 3 aylık yeni toptan satış fiyatlarını bildirmesi gerekiyor. TEDAŞ elektriğini TETAŞ'tan aldığı için, TETAŞ'ın zam yapması durumunda bu, vatandaşa da yansıtılacak. TETAŞ, zam kararı vermek için 25 Ağustos'ta Hazine'nin döviz öngörülerini açıklamasını beklemişti. Ancak TETAŞ'ın şu anda 1 milyar TL'ye varan miktarda borcu bulunuyor. Yıl sonu kâr hedefini tutturma konusunda zorlanan TETAŞ'ın zam yapması bekleniyor.
 
Uzun süre bekletildi
Elektrik zammı, uzun zamandır bekletiliyor. Otomatik fiyatlandırma sistemine göre 3 ayda bir belirlenen elektrik fiyatlarının yılın başında zamlanmasına ihtiyaç duyulmuş ancak yapılmamıştı. BOTAŞ'ın mayısta yaptığı büyük indirim ise elektrik üretim maliyetlerini düşürmüş ve bu nedenle temmuzda indirim olanağı ortaya çıkmıştı. Fakat yılın başında yapılmayan zam nedeniyle borcu artan TETAŞ, satış fiyatını değiştirememiş ve BOTAŞ'ın indirimiyle sağlanan maliyet avantajını açık kapamak için kullanmıştı. Her ne kadar otomatik fiyatlandırma sistemi denilse de zamanında yapılmayan zammın faturası katlanarak arttı. Şu anda elektriğe yüzde 5-10 aralığında zam yapılması ihtiyacı bulunuyor.

Öte yandan, BOTAŞ'ın nisan-mayıs döneminde yaptığı toplantılarda, eylül-ekim için indirim öngördüğü öğrenildi. Ancak BOTAŞ'ın indirim yapabilmesi için son döviz kuru beklentileri, doğalgaz alım maliyetlerinin de yeniden hesaplanması gerekecek. BOTAŞ ise krizin etkisiyle düşüşe geçen doğalgaz tüketimi nedeniyle "al ya da öde" yükümlülüğü altında bulunuyor. Kullanılmasa bile almayı taahhüt ettiği bir miktar gaz bulunan BOTAŞ, geçen senelere oranla daha az gaz satıyor. Bu nedenle de ithalat faturalarını ödemekte zorlanıyor. Bu durumun indirimi engelleyebileceği yorumu yapılıyor.
Referans


Geri Dön