23 / 04 / 2024

Elektrik zammı tüketiciye yüzde 10 yansıyacak

Elektrik zammı tüketiciye yüzde 10 yansıyacak

Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ), 1 Ekim'den geçerli olmak üzere elektrik fiyatına yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurdu



Reuters'a bilgi veren bir EPDK yetkilisi, "Başvuruyu bu hafta ya da gelecek hafta EPDK değerlendirip karar verebilir" dedi. EPDK'nın bu zammı onaylaması halinde tüketiciye yansıyacak zam oranının yüzde 10'u geçmesi bekleniyor.

Yüzde 2 artmıştı

Elektrik fiyatlarına en son zam geçen Ocak ayında yapılmıştı. Elektrik fiyatlarına yapılan zam, tüketiciye yüzde 2 oranda yansımıştı. Mevzuat gereği yılı zararla kapatmaması gereken TETAŞ açısından, zammın yapılması kaçınılmaz. TETAŞ'ın tarifeleri, Elektrik Piyasası Yasası kapsamında EPDK tarafından onaylanıyor. Elektrik toptan satış şirketi olan TETAŞ, elektrik dağıtım şirketlerine elektrik veriyor.

15.20 TL'ye çıkacak
Yarın toplanacak EPDK'nın bu zammı onaylaması beklenirken, elektriğin kilovatsaat fiyatı da 12.62 TL'den 15.20 TL'ye çıkacak. EPDK zammı onaylamasından sonra 20 dağıtım şirketine bu durumu bildirecek. Daha sonra EPDK dağıtım şirketlerinden maliyet artışlarına ilişkin talepleri toplayacak.

Yılın ikinci zammı olacak

GEÇTİĞİMİZ yıl yüzde 60 zam yapılan elektrik fiyatlarında bu yıl en son zam, ocak ayında gerçekleşmişti. Nisan ayında ise fiyatlar yüzde 1.89 oranında düşürülürken temmuz ayında fiyatlar sabit kalmıştı. Ekim ayı için yapılması beklenen zam, yılın 2'nci zammı olacak. EPDK, zamları bu ay içerisinde yapacağı diğer toplantıdan sonra kamuoyuna açıklayacak.
Hürriyet


Geri Dön