19 / 04 / 2024

Elektrikte alt yapı yatırımları 10 milyar doları bulacak!

Elektrikte alt yapı yatırımları 10 milyar doları bulacak!

 Elektrik ihalelerine 16 milyar dolar veren şirketler maliyeti tüketiciye yansıtacak' endişesi üzerine Bakan Yıldız, 'Zam yok' dedi. Uzmanlar da kalite artıp kaçak azalınca indirim olacağı görüşünde



Akdeniz, Toroslar ve AYEDAşž'ın rekor fiyatla özelleştirilmesiyle, elektrik dağıtımında özel sektör dönemi başladı. Yeni dönemle birlikte şirketlerin ödedikleri parayı geri alabilmek için elektriğe zam yapacağı konuşulurken, bunun aksine indirim olacağı bildirildi. Enerji Bakanı Taner Yıldız da, rakamlardaki yüksek fiyatın tüketiciye yansıyacağına dair bir done olmadığını söyledi.

GELİRLERİ ARTACAK
Enerji uzmanları, şirketlerin, özelleştirme için ödediği 16 milyar dolarlık kazancı geri almak için müşteri odaklı çalışacağını, hizmet kalitesi ve kaçağı azaltma yarışına gireceğini belirterek, 'Kayıp-kaçak önlendikçe elektrikte ucuzlama olacak' dedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yetkililerinin verdiği bilgiye göre; elektrik dağıtım şirketleri 2011'den itibaren kuruma, kalite performans kriterlerini sunacak. şžirketlerin, hedefleri tutturmaları halinde gelirleri artacak. Bu bedellerin bir kısmı tarifeler aracılığıyla tüketiciye ucuzluk olarak yansıyacak.

DÜNYA BASINI İHALELERİ YAZDI
Financial Times gazetesi, Salı günkü elektrik dağıtım ihalelerinde yoğun bir rekabet yaşandığına, son dönemdeki şebeke satışlarından devletin kasasına 16 milyar dolar gireceğine dikkat çekti. Wall Street Journal ise, Türkiye'nin bu yöndeki politikasının, Avrupa'daki birçok hükümetin özelleştirme stratejileriyle tezat oluşturduğu görüşüne yer verdi.

KAçAĞI ÖNLEYEMEYEN CEBİNDEN ÖDEYECEK
Türkiye'de, 2009 yılında kayıp-kaçak oranı yüzde 14'ten yüzde 18'e yükselirken; Mardin, şžanlıurfa ve şžırnak'ta kaçak oranı yüzde 80'lere çıktı. Özelleştirme ile birlikte artık kaçakla mücadele de özel sektör eliyle yürütülecek. Özel sektör, kaçak hedefini tutturamadığı takdirde, bedeli kazancından düşürülecek.

ALTYAPIYA 10 MİLYAR DOLAR
Türkiye, 1990'lı yıllardan itibaren elektrikte altyapı yatırımı yapmadı. Özelleştirmelerin başlamasıyla elektrik altyapısına 5 yılda 6 milyar dolarlık yatırım yapılırken; özel şirketler 2010- 2015'te geçerli yeni tarife döneminde 10 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirecek. şžirketlerin yapacağı yeni tesislerin mülkiyeti tamamen kamu kurumu TEDAşž'a ait olacak.

HİZMET YARIşžI
6 ayda 8 milyar dolarlık özelleştirmelere imza atan MMEKA'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, elektriğe yapılmasından korkulan zam konusunda şunları söyledi: 'Biz mal sahibi değil, kiracıyız. Yatırımlar, tarifeler, tüketici hakları, hizmet kalitesi gibi tüm konular devletin düzenlemesi altında. Biz zam yarışı değil, hizmet yarışı yapmak zorundayız. Elektrik piyasası rekabete açık bir alan. Bu nedenle tüketiciler kesinlikle tedirgin olmasın.'

EPDK devrede
Özelleştirmelerde rekor fiyatlarla gündeme gelen 'Acısı vatandaştan çıkar' endişelerinin cevabını EPDK verecek. Türkiye'de elektrik zammını belirlemeye yetkili kuruluş EPDK. Özel şirketlerin tüm yatırımları ve fiyat tarifeleri EPDK onayından geçmek zorunda. EPDK, zammı ihale fiyatına göre belirlemiyor.
Takvim


Geri Dön