28 / 03 / 2024

Emekli, işsiz, dul ve yetim tüm bunlardan ücretsiz yararlanıyor! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

Emekli, işsiz, dul ve yetim tüm bunlardan ücretsiz yararlanıyor! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

Emekliler ve SGK’dan malul olanlar, dul ve yetim aylığı alanlar da prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. İşten ayrılanlar ve eşleri üzerinden sağlık hizmeti alan kişiler de eşlerinin ölümü sonrası bir müddet sağlıktan ücretsiz faydalanabiliyor.



Genel sağlık sigortası hayata geçtikten sonra ülkemizde ikamet eden herkes genel sağlık sigortalısı olmuştu. 2012 yılından bu yana uygulanmış olan genel sağlık sigortası, sağlık hizmetlerinin kapsamı bütününde nüfusun tamamına yaygın hale geldi. Çalışanların genel sağlık sigortası primleri de işverenleri tarafından ödenmekte.

Milliyet'ten Cem Kılıç'ın haberine göre; emekliler ve SGK’dan malullük, dul ve yetim aylığı alan kişiler ise prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. İşten ayrılanlar ve eşleri aracılığı ile sağlık hizmeti alanlar da eşlerinin ölümünün ardından bir müddet sağlıktan ücretsiz faydalanabiliyor.

İŞSİZLERİN PRİM ÖDEMESİ

Vatandaşlar, işsiz kaldıkları zamanlarda genel sağlık sigortasından yararlanmak için ise kendi primlerini ödemek ya da gelir testi yaptırmak durumunda kalmaktalar. İşsiz kalan kişilerin bir bölümünün acele etmesine ise gerek yok.

Fakat çalışmış olduğu süre yeterli olmayan kişilerin elini çabuk tutması gerekmekte. İşsiz kalan vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanması için ise üçe ayırmak gerekiyor.

İşsiz kalan fakat son üç yıl içerisinde en az 600 gün prim ödemesi bulunan kişiler, işsizlik sigortasından maaş almaya başlayacakları için de işsiz kalır kalmaz gelir testi yaptırmak ya da genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda bulunmuyorlar.

Bu kişiler altı ay boyunca işsizlik maaşı alacakları için de bu sürenin sonuna kadar ücretsiz şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar.

İşsizlik maaşı alınmış olunan süre boyunca işsizlik maaşı alan kişinin bakmak ile yükümlü bulunduğu kişiler de sağlık hizmetlerinden ücretsiz şekilde yararlanır.

Yani eşi işsiz kalan ve işsizlik parası almaya başlamış olan bir ev kadınının da gelir testi yaptırması ya da genel sağlık sigortası primi ödemesi lazım değil

İŞSİZLİK MAAŞI ALAMAYANLAR

İşsiz kalan ama işsizlik sigortasından maaş alamayan vatandaşların tamamı, işten ayrıldıktan sonra da 10 gün daha sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. İşsiz kalan herkese 10 gün sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı sağlanmaktadır.

Bu sebep ile işsiz kalan kişilerin eğer bir sağlık sorunları var ise 10 gün içinde bu sorun ile ilgilenmeleri ve hastanelere başvurmaları çok önemli. Bu süre sonunda da gelir testine girilmesi ya da 194,13 lira prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanılması gerekmektedir.

100 GÜN ÜCRETSİZ SAĞLIK

İşsiz kalan bir vatandaşın son bir sene içinde 90 gün ödenmiş primi var ise bu kişi 90 gün daha sağlık hizmetlerinden prim ödemeden faydalanabilir.

Bütün işsiz kalanlara sağlanmış olan 10 günlük süre ile birlikte bu durumdaki kişinin toplamda 100 gün prim ödemesi lazım değil.

Dolayısı ile işsizlerin gelir testine girmek ya da 194,13 lira prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmak için prim ödeme gün sayılarını kontrol etmeleri ve buna göre de bir tarih belirlemeleri gerekmektedir.

Tüm bunlar ile birlikte bu kişinin 100 gün içinde yeni bir iş bulması durumunda hiç prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam etmesi mümkündür.

Emekli, işsiz, dul ve yetim tüm bunlardan ücretsiz yararlanıyor! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor


Geri Dön