20 / 04 / 2024

Emekli olmak isteyenler bu tarihe dikkat!

Emekli olmak isteyenler bu tarihe dikkat!

Prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri askıya alınanlara vergi ve SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla sağlanan avantajlı ihya başvuru süresi 1 Kasım 2021 tarihinde sona erecek.



Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri askıya alınanların vergi ve SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla sağlanan avantajlı ihya başvuru süresi 1 Kasım 2021 tarihinde sona erecek. 

Sözcü gazetesinden Sezgin Özcan'ın haberine göre;  Vergi ve SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılması ve peşin veya taksitli olarak ödenmesi için başvuru süresi 30 Eylül'de sona erdi. 4/b (Bağ-Kur) prim borcu nedeniyle sigortalılık süresi durdurulanlara sağlanan avantajlı ihya başvuru süresi 1 Kasım 2021 tarihinde sona eriyor.

FIRSATI KAÇIRMAYIN

Durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından, talep tarihindeki asgari ücretten az olmamak üzere belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden yüzde 34.5 oranında hesaplanan prim tutarı ödenerek canlandırılabiliyor, yani yeniden kazanılabiliyor. 7326 sayılı Yasa'nın sağladığı avantaj ise durdurulan sigortalılık süreleri için ödenecek primlerin, sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilerek ödenmesine imkan sağlaması.

Bu bağlamda, 4/b kapsamında tescilleri yapıldığı halde prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlar, durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri primlerin sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilerek, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanmasını talep edebilecekler. Borcun ilgili olduğu döneme bağlı olarak da yüzde 70'lere varan avantaj sağlanması mümkün olabilecek.

 Emekli olmak isteyenler bu tarihe dikkat!

BAŞVURU VE ÖDEME SÜRESİ

Avantajlı canlandırma hükümlerinden yararlanmak için 1 Kasım 2021'e (bu tarih dahil) kadar (31 Ekim 2021'in haftasonuna denk gelmesinden dolayı) başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurular e-devlet üzerinden yapılabilir. Ölünün yakınları da avantajlı bir restorasyon için başvurabilir.

Bu kapsamda kanunda başvuru için öngörülen başvuru süresi uzatılamadı. Ancak, ödeme süresi olarak belirtilen SGK borçları için ilk taksit ödeme süresinin bir ay uzatılmasına bağlı olarak, canlandırma için hesaplanan prim borçları 30 Kasım 2021 tarihine kadar ödenebilecek.

 Emekli olmak isteyenler bu tarihe dikkat!

KREDİ İMKANI VE EMEKLİLİK

SGK ile imzalanan protokol uyarınca kamu bankaları, emeklilik için prim gün sayısı az olan ve canlanacak sigortalılık süresi ile emekliliğe hak kazananlara 36 ay vadeli kredi verilecek Kredinin aylık faizi yüzde 1,55 olup, taksitleri bağlanacak emekli maaşından düşülerek ödenecek.

Bu kapsamda, askıya alınan sigortalılık sürelerini yeniden canlandırarak emeklilik koşullarını sağlayanların hemen emeklilik başvurusunda bulunarak emekli aylığına bağlanması mümkün olacak.

SGK'ya 61 milyar liralık yapılandırma başvurusu yapıldı!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Borç yapılandırmada son gün!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön