23 / 04 / 2024

Emekliler ve eşlerini emlak vergisindeki ince detaylar!

Emekliler ve eşlerini emlak vergisindeki ince detaylar!

Bir okuyucumuz, kendisi ve eşinizin emekli olduğu, eşinin adına kayıttı bir adet mesken olması nedeniyle 140 m2'lik tek meskeni için emlak vergisi yönünden bağlı olduğu Belediye Başkanlığınca indirimli emlak vergisi oranından (sıfır) yararlandırılmadığını



Benzer durumda on binlerce emekli olduğundan, konu geniş bir kesimi ilgilendiriyor.

İLGİLİ YASA HÜKMÜ
Konuyu açıklamadan önce, ilgili yasa hükmüne göz atmakta yarar var. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8. maddesinin ikinci fıkrasında, "Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşım doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir." hükmü yer alıyor.

Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak, çeşitti tarihlerde çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları ile 1999-2006 yılları için; 2006/11450 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile de 2007 ve müteakip yıllar için gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların Türkiye sınırlan içinde brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde (2004 yılından itibaren intifa hakkına sahip olunması hali dahil), bu meskene ait bina vergisi oram sıfır olarak belirlendi.
 
TEBLİĞ İLE YAPILAN DÜZENLEME
38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin 1/3 bölümünün (a) bendinde,
"İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlarda diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir.", (e) bendinde de, "Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanların, bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunması halinde, bunların meskenine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır. Mükelleflerin gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmemektedir." denilmektedir.
Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 6 Nisan 2011 tarih ve 006.01-246 sayılı özelge ile yaptığı açıklamaya göre, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kendisi kirada oturanlar indirimli bina vergisi oranından (sıfır) yararlanabilirken, kira ödemeksizin bir başkasının yanında oturan mükelleflerin kiraya verdikleri mesken için indirimli bina vergisi oranından faydalanmalarına mümkün olmuyor.

BİZZAT OTURMA VE KİRA
Bu itibarla, okuyucumuzun sahip olduğu meskende bizzat oturuyor olması ve eşine ait meskenin kiraya verilmesi durumunda sadece oturmakta olunan mesken için indirimli emlak vergisi oranı (sıfır) uygulanacak.

Öte yandan, eşinize ait meskenin kiraya verilmemesi ve bu meskenden gelir elde edilmemesi durumunda ise her iki mesken için de indirimli emlak vergisi oram (sıfır) uygulanması gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen şartların taşınması halinde, indirimli bina vergisi oranından (sıfır) faydalanmak için 38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ ekinde yer alan (belediyelerden de temin edilebilir) "Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form "un doldurularak ilgili belediyeye verilmesi gerekiyor.

Şükrü Kızılot/Hürriyet

 

 


Geri Dön