26 / 04 / 2024

Emeklilerden alınan konut vergisi iade edilecek!

Emeklilerden alınan konut vergisi iade edilecek!

Aldıkları yaşlılık aylığından başka geliri olmayan emekliler, 200 metrekareyi  geçmeyen tek daireleri için vergi ödemiyor. Yanlışlıkla ödemiş olanlar ise 5 yıla kadar geriye dönük vergilerini belediyelerden geri alma hakkına sahip.



 

Türkiye'de yaşlılık aylığı alan yaklaşık 12 milyon emekli için yasalarda bazı ayrıcalıklar yer alıyor. Güneş gazetesinde yer alan habere göre, özellikle vergi konusunda da emeklilerin muaf tutulduğu alanlar mevcut. Emlak vergisinde emekliler belli metrekare eve sahip olmaları ve maaşlarından başka gelirleri olmamaları şartıyla muafiyetten yararlanıyor. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SGK emeklilerinin aldıkları maaşlarından başka gelirleri yoksa, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için herhangi bir vergi ödemiyor.

ÖLÜM AYLIĞI ALAN DA MUAF 

Emekli olduktan sonra başka bir işyerinde çalışan ve gelir elde eden emekliler ise emlak vergisini ödüyor. Bankalarındaki paralarından dolayı kazanç elde eden emekliler de bu muafiyetten yararlanabiliyor. Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler ise bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor. 

Emeklilerin belediyelere giderek konutlarıyla ilgili beyanda bulunurken emekli olduklarını da belirtmeleri gerekiyor. Bu durumda belediyeler emeklilerin emlak vergilerini sıfıra indiriyor. Geçmişte emlak vergisi ödemiş olan emekliler yukarıdaki şartları taşıyorlarsa bağlı bulundukları belediyelere dilekçe ile müracaat ederek 5 yıl geriye doğru ödedikleri paraları geri alabiliyor.

MAAŞINIZA TAKİP VARSA İTİRAZ EDİN 

Yasa gereği emeklilerin maaşlarına haciz konulamıyor veya kesinti yapılamıyor. Bazı istisnalar dışında... Bu istisnalar ise SGK'dan alacakları ve nafaka. Bu ikisi dışında emeklilerin izni olmadan hiçbir alacak için maaşa haciz konulamıyor. Yani kredi kartı kullanan bir emekli için banka emekli vatandaşın izni olmadan haciz uygulayamıyor. 

KREDİ ALIRKEN DİKKAT!

Emeklilerin kredi alırken ya da kredi kartı anlaşması yaparken imzaladığı sözleşmelere de dikkat etmesi gerekiyor. Maaşa haciz konulacağıyla ilgili bir madde var ise bankayla görüşmekte fayda var. İcra daireleri emeklinin yazılı rızası yoksa gelen haciz taleplerini reddediyor. İcra takibi başlatılırsa icra dairesine gidip emekli olduğunu belirtip itiraz eden hakkında da takip durduruluyor.


 


Geri Dön