28 / 03 / 2024

Emeklilik fonları kamu altyapı projelerine kaydırılabilir!

Emeklilik fonları kamu altyapı projelerine kaydırılabilir!

Türkiye’nin G20 başkanlığında kilit alanlara odaklanacaklarını söyleyen Babacan, yatırımlara dikkat çekti. Babacan, “Ülke fonları ve emeklilik fonları kamu altyapı projelerine kaydırılabilir” dedi..



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye’nin G20 başkanlığı döneminde bir takım kilit alanlar ilan ettiklerini belirterek, “Türkiye’de kendi deneyimimize göre KOBİ’ler ekonominin belkemiğini oluşturuyor. Aslında bu pek çok gelişmekte olan ülke için geçerli. Bu nedenle KOBİ’lere özel bir önem veriyoruz. KOBİ’lerin küresel katma  değer zincirinin bir parçası olmalarına nasıl yardımcı olabiliriz? KOBİ’lerin finansmana erişimini daha kolay nasıl kolaylaştırabiliriz? Bunları ele alacağız” dedi.  

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) düzenlediği ‘Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi’ konferansında konuşan Babacan yatırımların önemine de dikkat çeken Babacan, “Yatırımların hepsi önemli ama özellikle altyapı yatırımlarına çok ihtiyaç var. Gelişmiş ülkelerde bile yatırım yapma ihtiyacı çok net. Ancak her ülkenin kamu fonları ile  bunu yapacağı bir alan olmayabilir” dedi.


‘Doğru model önemli’

Pek çok ülkede çok yüksek kamu borcu olması ve bu borcu makul düzeylere indirme ihtiyacı nedeniyle kamu kaynaklarının bu işleri yapmak için  yeterli olmadığına işaret eden Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

“Gerekli mali imkanlara sahip olanlar için biz G20’de zaten o ülkelere bu konuda yatırım yapmak için çağrıda bulunuyoruz. Bu imkanlara sahip olmayanlar için özel kaynakların kamu altyapı yatırımlarına ne şekilde kanalize edileceği konusu özellikle önem verilmesi gereken bir alan. Faiz oranlarının negatif olduğu bir dönemde özel sektör kaynaklarının yeterince fazla olduğunu görmek mümkün. Ülke fonları ve emeklilik fonları kamu altyapı projelerine kaydırılabilir ama bunun için doğru modellerin olması lazım. Kamu-özel sektör ortaklığı gibi bir takım modeller burada önemli olabilir. Öngörülebilir bir hukuki çerçevenin  özel sektör açısından oluşturulması gerekir.”



‘Finanstaki kara bulutu kaldıralım’

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı ve CEO’su Timothy Adams, finansal kriz başladığından beri özellikle finansal küreselleşmede engellerle karşılaşıldığını belirterek, finansal sistemin üzerindeki kara bulutu kaldırmak gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı çok uzun zamandır tanıdığını anlatan Adams, “Türkiye’de herhalde herkesten farklı sayıda şapka takmış, unvan taşımış  insanlardan biridir. İnanılırlık ve güvenilirlik konusunda hakikaten Ali Babacan önemli bir isim. Dünyanın neresine giderse gitsin her zaman saygıyla karşılanan ve Türkiye’yi çok güzel temsil eden bir isim” dedi.

Adams, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığına ilişkin “G20 şu an çok güvenilir ellerde” yorumunu yaptı.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer ise Türkiye’nin G20 dönem başkanlığının en önemli amaçlarından birinin düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini dünya ekonomisine  entegre etmek ve bunun için somut adımlar atmak olduğunu belirterek, “Bu anlamda dönem başkanlığımız G20’nin gündeminde özellikle kalkınmanın altını  çizecek” dedi.



Milliyet


Geri Dön