29 / 03 / 2024

Emin Sazak: Türk müteahhitleri zor bir yıl bekliyor!

Emin Sazak: Türk müteahhitleri zor bir yıl bekliyor!

2005 yılından bu yana her yıl yurtdışında 20 milyar doları aşkın proje üstlenen Türk müteahhitleri, küresel kriz ve Arap Baharının olumsuz etkilerinin sürmesi nedeniyle 2012de zor bir yıl bekliyor



 Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Emin Sazak, hükümetin yaptığı uyarılardan inşaat sektörünün de pay almak zorunda olduğunu ifade ederek, Kısa dönem için endişeli ve ihtiyatlı, orta dönem için de umutlu ve hazırız. 2012 yılında yaptığımız yatırımlarda seçici olacağız. Belki kısıntılara da gidebiliriz dedi.

Yurtdışına açıldıkları 1972 yılından bu yana 93 ülkede 205 milyar dolarlık 6 bin 500 projeye imza attıklarını kaydeden Emin Sazak, şu bilgileri verdi: Son 5 yıldır her yıl 20 milyar doları aşkın proje gerçekleştiriyoruz. Özellikle kriz yıllarında yurtdışı faaliyetlerinin artışa geçtiğini görüyoruz. Bu yılın ilk 9 ayında ise 15 milyar dolarlık iş üstlendik. Yılın sonunda ise 20 milyar doları yakalayacak bir manzara görünüyor.

Munzam kalkmalı

Yurtiçinde kamu altyapı yatırımlarının devam etmesi gerektiğini vurgulayan Emin Sazak, Kamu-özel sektör İşbirliği modeli bir alternatif finans kaynağı modeli olacaktır. Kamu yatırımları konusunda tüm ihtiyaçlarımızı karşılayan bir şemsiye yasanın çıkması gerekiyor. 2012 yılında bu yasanın işlerlik kazanmasını önemsiyoruz. Bunun dışında enerji, ulaştırma ve sağlıkta uygulanan kamu-özel sektörü işbirliğinin eğitim ve diğer kamu binalarında da uygulanabileceğini düşünüyoruz diye konuştu. Sazak, yurtiçi müteahhitlik için altyapı projelerinde munzam karşılıkların kaldırılmasını istedi.

Risk sigortası olmalı

FAALİYET gösterdikleri ülkelerde yaşanan risklere karşı korunmaları için, ülke proje kredileri ve politik risk sigortasının önemine dikkat çeken Emin Sazak, şöyle konuştu: Eximbank gibi bir fonla, müteahhitler de katkıda bulunarak bir güvence oluşturmak mümkün olabilir. Yaşanan bu süreçte diğer ülkelerin müteahhitleri sigortadan kayıplarını aldılar. Bizim kadar sıkıntı yaşayan olmadı. Sigorta sektörüyle birlikte çalışıp anlaşmamız gerekiyor. Ortaya bir çözüm koymalıyız.
Hürriyet


Geri Dön