25 / 04 / 2024

Emlak Bankası sektöre umut oldu!

Emlak Bankası sektöre umut oldu!

Yeniden faaliyete başlayacak Türkiye Emlak Bankası’nın, ‘bitmeyen proje’ ve ‘yüksek kredi faizi’ sorunlarını çözmesi bekleniyor. Gayrimenkul sektörünü yeniden yapılandıracak sistem sektöre umut oldu.



Gayrimenkul sektörünü yeniden yapılandıracak Türkiye Emlak Bankası sektöre umut ışığı oldu. Yeniden faliyete başlayacak banka, konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışacak.

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, üretici ve tüketicilere önemli getiriler sağlaması beklenen Emlak Bankası ekonomiye kazandırılacak. Sektör temsilcileri, bankanın konut sektörüne yön verecek ve doğru yönetimini sağlayacak şekilde düzenlenmesini istiyor.

Sektöre olumlu etki

Emlak Bankası’yla en çok çalışan gruplardan biri olduğunu söyleyen Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, sektöre olumlu etkilerin yaşanacağını söyledi. 

 

Emlak Bankası sektöre umut oldu!

 

Avrupa’da da benzer uygulamaların hayata geçirildiğini söyleyen Boysanoğlu, “Eğer bizde de en baştan tüm kurallarıyla hayata geçer ve gayrimenkul özelinde çalışırsa, üretici ve tüketiciye önemli bir güven tesis eder. Örneğin; yapım garantisi vermesiyle tüketici zor durumda kalmamış olur. Aynı zamanda üreticide de seçici olacak bir süreci başlatır. Emlak Bankası’ndan geçecek projelerin kabul görmesiyle sektör de kendine gelir, gerçek üreticiler kalır” ifadelerini kullandı.

Sektörde yeni bir sinerji

Emlak Bankası’nın ‘konut ihtisas bankası’ olarak tanımlanması gerektiğini vurgulayan Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, uygulamayla bankanın konut sektörünü sübvanse edebileceğini, doğru yönlendirebileceğini belirtti.

 

Emlak Bankası sektöre umut oldu!

 

Akbalık, “Biz finansçı değiliz, konut üreticisiyiz. Ülkedeki şartlar, enflasyon, banka faizleri... Elbette faiz, kur belli bir yere oturunca bankanın alacağı aksiyon çok önemli olacak. Sektörde yeni bir sinerji yaratacak. Şu anda bankalarımız mortgage kredisi değil, tüketici kredisi veriyor. Başka bir eşya almanızla ev almanız arasında fark yok. Ama konut ihtisas bankası, bu alanda uzmanlığı olacak ve ona göre yapılandırılacak. Hem üreticinin, hem tüketicinin yararına olacak” açıklamalarında bulundu.

Düşük maliyetli kredi fırsatı

Emlak Bankası’nın tekrar faaliyet göstermesiyle ilgili İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım'da açıklamalarda bulundu.

 

Emlak Bankası sektöre umut oldu!

 

Bankanın sektörü rahatlatacağını ve sektörün önünü açacağını söyleyen Durbakayım, “Mesela banka sektöre destek vermek için gayrimenkul fonu oluşturabilir. Firmalar, sektörün ihtiyacına göre konut, ofis veya dükkânını iyi bir (yüzde 25 gibi) indirim ile banka fonuna satabilir. Veya konut üreticileri sahip olduğu gayrimenkulleri Emlak Bankası’na teminat olarak verip düşük maliyetli kredi kullanabilir. Belirli bir süre sonra bunu elden çıkaran banka, hem sektörün finansman teminine hem de konut kredileri veya mortgage’a imkân sağlamış olur. Diğer taraftan erişilebilir konut üretimi için potansiyel arsa geliştirilmesi konusunda da sektöre destek verebilir” dedi.


Geri Dön