29 / 03 / 2024

Emlak Konut 2023'te 250 bin konuta ulaşmayı hedefliyor!

Emlak Konut 2023'te 250 bin konuta ulaşmayı hedefliyor!

Son 11 yılda 100 bin bağımsız bölüm satan Emlak Konut GYO, 2015 yılında 12 bin bağımsız bölüm karşılığında 6.7 milyar TL civarında ciro elde etmeyi hedefliyor.



Son 11 yılda 100 bin bağımsız bölüm satan Emlak Konut GYO, 2015 yılında 12 bin bağımsız bölüm karşılığında 6.7 milyar TL civarında ciro elde etmeyi hedefliyor. 2023 sonunda ise 250 bin konut, ofis ve dükkan satışına ulaşılması planlanıyor. 


EMLAK Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) son 11 yılda 100 bin bağımsız bölüme ulaştı. 2014 yılım hareketli geçiren şirket, 2015 yılında 12 bin bağımsız bölüm karşılığında 6.7 milyar TL civarında ciro elde etmeyi hedefliyor. Halen 100 bin adet olan projelendirilmiş ve ihalesi yapılmış bağımsız bölüm sayısını ise 2023 /ılı sonu itibari ile 250 bin adete ulaştırmayı planlıyor. 


80 PROJE SATIŞA SUNDU 

2014 yılı içerisinde satışa çıkmış 30 projenin ardından, İstanbul Hoşdere'de bulunan Avrupark projelerinin satışlarına da yakın zamanda başlanması planlanıyor.Zeytinburnu Kazlıçeşme'deki arsada da geliştirecekleri projede, inşaat ruhsat işlemlerinin tamamlanmasının ardından 2015 yılının ikinci yarısında satışlara başlanacak. Ayrıca  Ankara  ve İstanbul'da yılın ilk yarısında yaklaşık 10 bin bağımsız bölümü içeren ihaleler yapılması hedefleniyor. 2014 yılını satış konusunda yüksek performansla kapadıklarını söyleyen Emlak Konut GYO genel Müdürü Murat Kurum, "Şirket, 2014 yılında anahtar teslimi götürü bedel ve gelir paylaşımı modeliyle hayata geçirdiği projelerinde toplam 5 milyar 211 milyon 529 bin TL'lik satış yaptı. 10 bin bağımsız bölüm satış hedefini yılsonu itibari ile 10 bin 32 adet olarak gerçekleştiren şirket, aralık ayında ise 1450 adet bağımsız bölümün satışından (ön satışlar dahil), 843 milyon 854 bin TL ciro elde etti" dedi. 


Emlak Konut GYO, 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış' raporunda, Türkiye genelinde yaşanan fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu ve artışın özel durumlardan kaynaklandığı ifade edildi. Raporda, konuyla ilgili şu değerlendirmeler yer aldı:" Son verilere göre fiyat artışı makul bir eğilimde devam etmekte olup hesaplamalarda balonlaşma ihtimali olan tek bir yöreye rastlanıldı. Söz konusu Gaziantep-Kilis-Adıyaman yöremizde de fiyat artışları reel anlamda yüzde 53.9'luk bir düzeyde. Gaziantep-Kilis-Adıyaman bölgesindeki fiyat artışının temel nedeni ise Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yoğun talebi olarak gösterilebilir. Dolayısıyla fiyat atışı bölgesel. 


Öte yandan reel olarak konut fiyatlarının azaldığı bölgelerimizde mevcut. Örneğin, Ocak 2010-Kasım 2014 arası Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon bölgesinde fiyatlar ortalama yüzde -3.93'e geriledi. Benzer bir durum Van, Bitlis, Hakkâri bölgesi içinde geçerli olup fiyatlar bu yöremizde yüzde -5,02 geriledi. Fiyatın düşmesine neden olan faktörler ise demografik etmenler, göç, yabancı yatırım azlığı, gelir etkisi gibi ifade edilebilir." Türk inşaat ve konut sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edeceğine vurgu yapılan raporda balon riski olmadığı şöyle açıklandı: "Deutsche Bank Mayıs 2014'de, küresel konut fiyatlarını ve bunlarla ilgili trendleri incelediği raporunda, Tük konut sektöründe balon olup olmadığına yönelik olarak, incelenen ülkelerde kişi başına düşen oda sayısı baz alınarak yapılan değerlendirmede Kanada kişi başına düşen 2.6 oda sayısı ile en faza balon riski barındıran ülke konumundayken, Türkiye kişi başına düşen 0.8 oda ile en risksiz ülke olarak görülmektedir." ORTA 


GELİRLİ EV İSTİYOR 

Türkiye'de konut arzı ile talebin yavaş yavaş daha stabil bir hal almaya başlandığının belirtildiği raporda, yıllık ortalama 1 milyon adet konutun el değiştirmekte olup yıllık 600 bin adet konut ihtiyacının sürmekte olduğu da ifade edildi. Raporda, Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacının oldukça yoğun olarak sürdüğü vurgulandı. 


'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış' raporunda, konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: "Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürmektedir. Orta üst ve lüks segmente ise talebin orta alt segmente göre biraz yavaşlamakta olduğu söylenebilir." Emlak Konut GYO Ankara'daki ilk projesi için çalışmalara başladı. Geleneksel Anadolu mimarisi ve aile yaşamının ön planda tutulduğu SofaLoca konut projesinde akıllı ev anlayışının yanında çevreci donatılara da yer verileceği belirtiliyor. 


ANKARA'YA LÜKS' ADIM 

EMLAK Konut GYO Ankara'ya SofaLoca projesiyle ilk yatırımını yaptı. Geleneksel Anadolu mimarisi ve aile yaşamının gereklerini de bünyesinde barındıran, Ankara SofaLoca'da akıllı ev anlayışının yanında çevreci donatılara da yer verildi. Projenin yükseleceği 18 bin 228 metrekarelik alanının yüzde 70' i bitkiler, şelale ve süs havuzlarının yer aldığı zengin peyzaja ayrıldı. Projede 150 lüks konut yer alıyor. Tamamı geniş ve ferah kullanım alanlarına sahip projede daireler; 3+1,4+1 ve 5+1 tiplerinde tasarlandı. SofaLoca, Eskişehir yolu üzerinde, Başkent Üniversitesi Kampüsü'nün hemen yanında, Konutkent kavşağında yükseliyor. 


Hürriyet


Geri Dön