20 / 04 / 2024

Emlak Konut GYO, 2010 sonunda halka açılacak!

Emlak Konut GYO, 2010 sonunda halka açılacak!

Türkiye'nin büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinden olan Emlak Konut GYO, bu yıl
halka açılmayı planlıyor



Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sermaye piyasasına tabiyet açısından yasal olarak 2012 yılına kadar muafiyetlerinin olmasına karşın, piyasadaki gelişmeleri dikkate alarak, bu yıl sonuna doğru halka arzı planladıklarını bildirdi.

Kurum, "Portföy büyüklüğümüzün 4 milyar liranın üzerinde olduğunu düşünürsek, bayağı büyük bir halka arz olacak" dedi.

GYO'larda asgari halka arz oranının yüzde 49'dan yüzde 25'e düşürüldüğünü hatırlatan Kurum, Emlak Konut GYO'nun halka arzının da asgari yüzde 25 düzeyinde olabileceğini, piyasadaki gelişmelere göre bu oranı artırabileceklerini söyledi.

Kurum, "GYO olarak halka arz zorunluluğu konusunda 2012'ye kadar süremiz var. Ama bu süreyi beklemeye gerek olmadan, çok başarılı bir halka arz gerçekleştireceğimizi umuyorum. Kanunen en az arz oranı yüzde 25. Gerekirse bunun üzerine de çıkarız. Bizim portföy değerimiz iyi. Portföy değerimiz 4 milyar lira.

Halka arzda fiyatlar 1'e, 2'ye, 3'e katladığı için, biz de çok önemli bir kaynak bekliyoruz" diye konuştu.

Halen Türkiye'de, 14'ü halka açık 27 gayrımenkul yatırım ortaklığı şirketi bulunuyor.

-"DOĞRU PROJE VE DOĞRU FİYAT, KRİZDEN ETKİLENMİYOR"-
"Lüks konut inşaatlarının satışlarında durgunluk olduğu" yönündeki tespitin doğru olduğunu düşünmediğini kaydeden Kurum, "emlak piyasasında iyileşmenin sinyallerini aldıklarını" belirterek, şöyle konuştu:

"Şu anda piyasada iyileşmenin sinyallerini aldık. Son ihalelerimizde arsalar, muhammen bedelin 2 katına gitti. Ayazma'da hasılat paylaşımında çok iyi fiyat geldi. Ispartakule'de ihale yaptık, müteahhitler 1 hafta 10 günde güzel satışlar yaptı. Doğru proje, doğru zaman ve doğru fiyat, krizden etkilenmiyor.

Biz de doğru projeler uygulandığını düşünüyoruz.

Lüks, aslında insanın yaşamak istediği standarttır. Lüks inşaatla sosyal konut arasındaki maliyet farkı yüzde 200 değil. Birinin maliyeti 650-700 lira ise diğeri 850-900 liraya geliyor. İnsanların hepsinin yaşamak istediği yer orası.

Burada düşük maliyetle konut üretmek önemli. Herkes güvenli, sosyal tesisi olan sitede oturmak istiyor.

Bizim Alemdağ'da yaptığımız 1300 konutun tamamına talep var. Demek ki insanlar doğru projeyi talep ediyor. Önemli olan doğru proje yapmak. Banka kredilerinde faiz yüzde 1'in altına düştü. Doğru projelere, güven duyulan projelere geliyorlar. Son dönemde satışların arttığı, piyasaların iyileştiği sinyalini aldık. Bu nedenle yıl sonuna doğru halka arzı düşünüyoruz."

-"BU YIL EN AZ 15 BİN KONUT BAŞLATILACAK"-
Emlak Konut GYO olarak şimdiye kadar 28 bin konutu tamamladıklarını, tamamlanan konutlar dahil 32 binden fazla konutluk projenin gündemde olduğunu anlatan Murat Kurum, bu yıl en az 15 bin konutu başlatmayı planladıklarını, hedeflerinin, TOKİ'nin 500 bin konut hedefine paralel olarak, bu sayıyı 60 bine ulaştırmak olduğunu belirtti.

Şirketin bu yılki karının henüz netleşmediğini kaydeden Kurum, bu yıl planlanan faaliyetler konusunda şu bilgiyi verdi:

"Bu yılki hedefimiz gerçekten büyük. Halihazırda 4 tane sosyal konut projemiz var. Alemdağ'da bin 300 civarında, Körfez'de 800, Gebze'de 2 etapta 1200 konut yapacağız. Ayamama'da 3 bin konutluk, Ispartakule'de bin 500 konutluk hasılat paylaşımı projeleri var. Bizim bu yılki hedefimiz; en az 15 bin konutun inşaatını başlatmak. 5 bine yakını sosyal konut, 10 bini hasılat paylaşımı olacak."

Kurum, KEY hesaplarının tasfiyesi ile ilgili bir soru üzerine de, KEY hesaplarına mahsuben Emlak Konut GYO'ya devreden 395 milyon liralık sermayeye istinaden, hak sahiplerine şirket kaynaklarından 1 milyar 814 milyon lira ödediklerini ve sermayeye istinaden yapılacak ödemelerin tamamlandığını söyledi.

Bundan sonra yapılacak ödemelerin, Hazine kaynaklarından karşılanacağını hatırlatan Murat Kurum, şirket olarak sadece, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi'nden gelecek listelerin kontrolünü yapacaklarını ve Resmi Gazete'de yayımlanmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Dubai'de yaşanan ekonomik sorun ve Körfez sermayesinin Türkiye'ye ilgisi ile ilgili bir soru üzerine de "Dubai'deki sıkıntının bize yansıması olmadı.

Hala o yöreden bize görüşmek için gelenler var" dedi.

-BİTEN VE DEVAM EDEN PROJELER-
İstanbul'da Ağaoğlu My World, Uphill Court Ataşehir, Idealist Kent, KentPlus Ataşehir, KentPlus Mimarsinan, Misstanbul, Ispartakule, Novus Residence, Avrupa Konutları-TEM, İzmit'de Körfezkent, Silivri'de Selimpaşa Emlak Konutları, Çorlu'da Ergene Vadisi, İzmir'de Soyak Mavişehir, Albayrak Mavişehir, Bozoğlu Mavişehir Evleri, Tekirdağ'da Dreamcity Çerkezköy ve Lüleburgaz'da Burgazkent projelerini uygulayan Emlak Konut GYO'nun, geçen yıl Eylül sonu itibariyle aktif toplamı 6 milyar 992 milyon lira, öz kaynakları toplamı 1 milyar 945 milyon lira ve portföy değeri ise 3 milyar 250 milyon lira düzeyindeydi.

Emlak GYO'nun devam eden konut projeleri şöyle:

PROJE ADI       YERİ
1 MISSTANBUL EVLERİ PROJESİ BAŞAKŞEHİR /
İSTANBUL
2 MY WORLD PROJESİ ATAŞEHİR / İSTANBUL
3 MY TOWERLAND PROJESİ ATAŞEHİR / İSTANBUL
4 MY TOWN ISPARTAKULE PROJESİ ISPARTAKULE /
İSTANBUL
5 AVRUPA TEM KONUTLARI PROJESİ GAZİOSMANPAŞA /
İSTANBUL
6 BİZİM EVLER -2 PROJESİ ISPARTAKULE /
İSTANBUL
7 BOZOĞLU MAVİŞEHİR PROJESİ MAVİŞEHİR / İZMİR
8 ERGENE VADİSİ PROJESİ ÇORLU / TEKİRDAĞ
9 TULİP TURKUAZ PROJESİ ISPARTAKULE /
İSTANBUL
10 İDEALİSTKENT PROJESİ ÇEKMEKÖY /
İSTANBUL
11 NOVUS PROJESİ ATAKÖY / İSTANBUL
12 SELİMPAŞA EMLAK KONUTLARI PROJESİ SİLİVRİ / İSTANBUL
13 BURGAZKENT PROJESİ LÜLEBURAZ /
TEKİRDAĞ
14 VARYAP MERIDIAN PROJESİ ATAŞEHİR /
İSTANBUL
15 SPRADON QUARTZ PROJESİ ISPARTAKULE /
İSTANBUL
16 DREAMCITY PROJESİ ÇERKEZKÖY /
TEKİRDAĞ
17 EMLAK KONUT PELİKAN SİTESİ PROJESİ MAVİŞEHİR / İZMİR
18 KENTPLUS MİMARSİNAN BÜYÜKÇEKMECE /
İSTANUL
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Emlak Konut, zamanından önce halka açılacak

Emlak Konut, 2012 yılına kadar muafiyeti olmasına rağmen bu yıl sonunda halka arzı planları arasına aldı. Kurum, yüzde 25'ten fazla arz gerçekleştirebileceklerini belirtti

Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) şirketlerinden olan Emlak Konut GYO, bu yıl sonunda halka açılmayı planlıyor.
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, yaptığı açıklamada, sermaye piyasasına tabiyet açısından yasal olarak 2012 yılına kadar muafiyetlerinin olmasına karşın, piyasadaki gelişmeleri dikkate alarak, bu yıl sonuna doğru halka arzı planladıklarını bildirdi.

Portföy büyüklüğü 4 milyar $'ı aştı
Kurum, “Portföy büyüklüğümüzün 4 milyar liranın üzerinde olduğunu düşünürsek, bayağı büyük bir halka arz olacak” dedi. GYO'larda asgari halka arz oranının yüzde 49'dan yüzde 25'e düşürüldüğünü hatırlatan Kurum, Emlak Konut GYO'nun halka arzının da asgari yüzde 25 düzeyinde olabileceğini, piyasadaki gelişmelere göre bu oranı artırabileceklerini söyledi.
Kurum, “Gerekirse bunun üzerine de çıkarız. Bizim portföy değerimiz iyi. Portföy değerimiz 4 milyar lira. Halka arzda fiyatlar 1'e, 2'ye, 3'e katladığı için, biz de çok önemli bir kaynak bekliyoruz” diye konuştu.

32 binden fazla konut gündemde
Emlak Konut GYO olarak şimdiye kadar 28 bin konutu tamamladıklarını ifade eden Murat Kurum, tamamlanan konutlar dahil 32 binden fazla konut projesinin kendi gündemlerinde olduğunu belirtti. Kurum, bu yıl en az 15 bin konutu başlatmayı planladıklarını söyledi. Kurum, hedeflerinin, TOKİ'nin 500 bin konut hedefine paralel olarak, bu sayıyı 60 bine ulaştırmak olduğunu belirtti.
Şirketin bu yılki karının henüz netleşmediğini kaydeden Kurum, bu yıl planlanan faaliyetler konusunda şöyle konuştu:
“Bu yılki hedefimiz gerçekten büyük. Halihazırda 4 tane sosyal konut projemiz var. Alemdağ'da bin 300 civarında, Körfez'de 800, Gebze'de 2 etapta 1200 konut yapacağız.  Ayamama'da 3 bin konutluk, Ispartakule'de bin 500 konutluk hasılat paylaşımı projeleri var. Bizim bu yılki hedefimiz; en az 15 bin konutun inşaatını başlatmak. 5 bine yakını sosyal konut, 10 bini hasılat paylaşımı olacak.”
Emlak Konut GYO'nun, geçen yıl Eylül sonu itibariyle aktif toplamı 6 milyar 992 milyon lira, öz kaynakları toplamı 1 milyar 945 milyon lira ve portföy değeri ise 3 milyar 250 milyon lira düzeyindeydi.

‘KEY ÖDEMELERİMİZİ TAMAMLADIK'
Kurum, KEY hesaplarının tasfiyesi ile ilgili bir soru üzerine de, KEY hesaplarına mahsuben Emlak Konut GYO'ya devreden 395 milyon liralık sermayeye istinaden, hak sahiplerine şirket kaynaklarından 1 milyar 814 milyon lira ödediklerini ve sermayeye istinaden yapılacak ödemelerin tamamlandığını söyledi. Bundan sonra yapılacak ödemelerin, Hazine kaynaklarından karşılanacağını hatırlatan Kurum, şirket olarak sadece, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi'nden gelecek listelerin kontrolünü yapacaklarını ve Resmi Gazete'de yayımlanmasını sağlayacaklarını kaydetti.
Tebernüş Kireçci/Milliyet

Emlak GYO halka açılıyor

Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) şirketlerinden Emlak Konut GYO, bu yıl sonunda halka açılmayı planlıyor. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Portföy büyüklüğümüzün 4 milyar liranın üzerinde olduğunu düşünürsek, bayağı büyük bir halka arz olacak” dedi.

‘İki kat fiyata sattık'
“Lüks konut inşaatlarının satışlarında durgunluk olduğu” yönündeki tespitin doğru olmadığını kaydeden Kurum, emlak piyasasında iyileşmenin sinyallerini aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Şu anda piyasada iyileşmenin sinyallerini aldık. Son ihalelerimizde arsalar, muhammen bedelin 2 katına gitti. Doğru proje, doğru zaman ve doğru fiyat, krizden etkilenmiyor.”

Murat Kurum, bu yıl en az 15 bin konutu başlatmayı planladıklarını da söyledi.
Radikal

Emlak GYO bu yıl halka açılacak

Emlak Konut gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) yıl sonunda halka açılmayı planlıyor. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Portföy büyüklüğümüzün 4 milyar liranın üzerinde olduğunu düşünürsek, bayağı büyük bir halka arz olacak” dedi.
Türkiye


Geri Dön