19 / 04 / 2024

Emlak sektörünün canlanmasında yabancının rolü büyük! 

Emlak sektörünün canlanmasında yabancının rolü büyük! 

Güven ve istikrar arayan yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisi arttı. Yabancılar özellikle gayrimenkul yatırımında Türkiye'yi tercih ediyorlar.



Türkiye'nin özellikle sağlık alanında yatırım yapması yabancı vatandaşları Türkiye'de yatırım yapmaya yöneltti. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Abdullah Karakuş'un haberine  göre; uluslararası ticarete ve yabancı yatırımcılara danışmanlık yapan hukukçu Hakan Kayaaslan ile yabancı yatırımcıların hangi taleplerle geldiğini anlattı. İşte Karakuş'un o röportajı...

1.Yabancı yatırımcılarla sürekli irtibat halindesiniz, Türkiye’yi nasıl görüyorlar?

Bize Türkiye’de yatırım yapmak için hukuki açıdan başvuruyorlar. Danışmanlık istiyorlar.

Türkiye’nin geleceğine büyük güven duyuluyor. Genç nüfus olmamız onların ilgisini çekiyor, güven veriyor. Salgın sürecinden sonra sağlık sisteminin iyi olması onlara güven veriyor. Yatırımın temelinde de güven yatar. Ülkemizin yaptığı tanıtımlarda yabancı yatırımcının ilgisini çekmiş.

Emlak sektörünün canlanmasında yabancının rolü büyük! 

Bugünlerde tekrardan bir yabancı yatırımcı hareketi başladı. ‘Türkiye’de yatırım yapmak istiyoruz bize yardımcı olun’ diye bize geliyorlar. Özellikle yabancılara verilen vatandaşlık haklarıyla beraber rağbet çok arttı.

2.Türkiye’de mi yaşamak istiyorlar?

3 tür yabancı yatırımcı geliyor. Bireysel yatırımcılar, orta ölçekli yatırımcılar ve devlet yatırımları için büyük ölçekli gelen yatırımcılar.

Bireysel yatırımcı emlak alımı ile gelmeye başladı. Vatandaşlık için de gelenler var. Türkiye’de yaşamak istiyoruz diyorlar. Örneğin İngiliz ve Almanlar. Özellikle bu aralar İngiltere’den hem ev alayım hem vatandaş olayım diyen çok. Suriye ve Irak’tan da gelenler var. Kendi ülkesine kızanlar da çok. Türkiye’de pandeminin iyi yönetilmesi de talebi artırdı. Yani hem vatandaşlık hem iş için geliyorlar. Türkiye güvenli liman olarak görülmeye başlandı. Bireysel yatırımcı anlamında sağlık sistemimiz Türkiye’yi öne çıkarıyor.

Bodrum, Antalya... 

3.Hangi bölgelere hangi yatırımcılar geliyor?

Küçük yatırımcılar ağırlıklı olarak gayrimenkul alımı için geliyor. Emlak sektörünün canlanmasında yabancının önemli rolü oldu. Ağırlık olarak İngilizler Bodrum, Marmaris, Fethiye çevresine, Almanlar Kemer çevresi, Ruslar Antalya bölgesine geliyor. Ekonomik gelişmeler nedeniyle Türkiye’yi şu an yatırım yapılabilir bir noktada buluyorlar.

Orta ölçekli gelenler ise sanayi yatırımı için gelen yatırımcılar. Çünkü Türkiye’nin genç ve dinamik bir nüfusu var.

Teknolojiye yönelik değişime açık bir milletiz. Türkiye’nin hem hammadde hem işgücü yönüyle fırsatını görüyorlar. Lojistik anlamında kolay ulaşılabilirlik ve dünyaya açılma kolaylığı Türkiye’yi tercih sebepleri. Bunlar da ağırlıklı olarak İstanbul, Kocaeli ve  İzmir  bölgesine geliyor. Anadolu’ya da gelmeye başladılar. Çünkü ulaşımı rahat. Limanlara çıkış yakın.  Ankara  özellikle yabancı yatırımcının lojistik yatırımları konusunda öne çıkmış durumda.

 

Antalya'da yabancılar en fazla inşaat ve gayrimenkule yatırım yaptı!


Geri Dön