19 / 04 / 2024

Emlak sektörünün yeni kralı kapıcılar!

Emlak sektörünün yeni kralı kapıcılar!

Kemal Sunal’ın 36 yıl önce başrolünü oynadığı “Kapıcılar Kralı” filmi Başkent’te gerçek oldu. Kapıcıların kendilerini devre dışı bırakarak emlak sektörüne el attıklarını iddia eden emlakçılar, “Herkes kendi mesleğini yapsın” diyerek tepki gösterdi.



Başkent'te gayrimenkul grafiğinin yükselişe geçtiği son dönemlerde, özellikle sitelerin yoğun olduğu bölgelerde görev yapan kapıcıların emlakçılık yapması sektöre darbe vurdu.


Mal sahiplerini yakından tanımaları nedeniyle apartmanda görev yapan kapıcıların emlakçıyı devre dışı bıraktığını kaydeden Tüm Emlakçılar Federasyonu Başkanı (TEMFED) Ali Taylan, "Bizim en büyük sorunumuz bu, site yöneticisi ve kapıcılar mesleği kangren etti" dedi.


Emlakçının ekmeğiyle oynuyor


Denetimlerin yetersizliğinden yakınan Taylan, en büyük görevin tüketiciye düştüğünü dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Kapıcılar, bölgeye olan hakimiyetini ve mal sahibiyle olan ikili ilişkilerini kullanarak emlakçının ekmeğiyle oynuyor. Aslında bu uygulama kayıt dışının en büyük örneklerinden bir tanesi. Belediye ve maliye kontrollerinin artması, bu tür işlere girişen kişilere verilen cezaların da daha caydırıcı hale getirilmesi gerekiyor. Çünkü ortada ciddi derecede vergi kaçakçılığı var."


Sektörün yüzde 15'inde etkili


Başkent'in ünlü emlakçılarından Salim Taşçı ise kanun eksikliği nedeniyle herkesin emlakçılık yapabildiğini ifade ederek, "En üst düzey meslek sahibinden kapıcısına kadar herkes bu sektörün kaderiyle oynayabiliyor" dedi. Başkent'te gayrimenkul sektörünün yüzde 15'lik kısmında kapıcıların etkin olduğunu anlatan Taşçı, şunları söyledi:


"Maalesef Ankara'nın her yerinde bu olay yaşanıyor. Mal sahibi evini emlakçıya verip, anahtarı da kapıcıya emanet ediyor. Kapıcı da emlakçının elinden işini alarak kendine pay çıkarmaya çalışıyor. Herkes kendi mesleğini yapsın. Bu da emlakçılık sektörünün kanun çıkarılarak koruma altına alınmasıyla sağlanabilir."  


Fatih TEKECİ / Hürriyet 


Geri Dön