18 / 04 / 2024

Emlak vergileri artacak mı?

Emlak vergileri artacak mı?

Kurdaki yükselişin hızlanması ile beraber bütçe açığının kapatılabilmesi için Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, vergi paketinin uygulanacağını duyurdu…



500 bin liranın üstündeki gelirlerden yüzde 40, 1 milyon üstünden yüzde 50 gelir vergisi alınması öngörülüyor. Düşük gelirlerdeki vergi oranlarında ise bir değişiklik yapılmadı.

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın söylediği vergi paketi ile, gelir vergisi tarifelerine yeni artışların olması düşünülüyor. 

En üst seviye olarak uygulanmaya devam edilen yüzde 35 oranının, aşamalı bir şekilde yüzde 50’ye kadar çıkarılması amaçlanıyor. 500 bin ile 1 milyon arasındaki gelirlere yüzde 40, 1 milyon liranın üstüne de yüzde 50 oranı üzerinden vergi alınacağı gündemde yer alacak. Aynı pakette, dijital platformların aldıkları reklamlar ile emsal artışlarının vergiye tabi olması, yüksek bedelli emlaklarda verginin artırılması üzerinde duruluyor. 

Emlak vergileri artacak mı?

Cumhuriyet’in haberine göre, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’nı açıklarken “Bütçe açığının milli gelire oranında 2019’u yüzde 2.9 ile kapatmayı hedefliyoruz. 2020 ve 2021’de aynı oranı sürdürmeyi, 2022’de ise yüzde 2.6’ya düşürmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda vergi adaleti sağlayacak, çok kazanandan çok, az kazanandan daha az vergi alınmasının önünü açacak ve gelirleri artıracak, uluslararası uygulamaları örnek alan bir vergi reformuyla ilgili adımları atmaya başlıyoruz” şeklinde açıklama yapmıştı. Albayrak, hükümetin çalışmalarına devam ettiği vergi paketi ile ilgili, AKP’nin Kızılcahamam kampında milletvekillerine bilgi aktardı. Ulaşılan bilgiye göre, pakette şu düzenlemelerin olacağı bekleniyor:

Kademelendirme geliyor

Gelirler Vergisi Yasası’nın “esas tarife” başlıklı 103. maddesinde değişiklik yapılarak, gelir dilimlerine göre yüzde 15 ile yüzde 35 arasında uygulanan gelir vergisi oranlarının yüzde 50’ye kadar kademelendirileceği belirtiliyor.

500 bin ile 1 milyon lira arasında geliri olanlara yüzde 40, 1 milyon lira üzerindeki geliri olanlara da yüzde 50 oranında gelir vergisi alınması değerlendiriliyor. Fakat teknik sürecin devam ettiği, gelir dilimi ve oranlara değişiklik yansıyabileceği bildiriliyor.

 Alt gelir grupları için uygulanan vergi oranlarında ise bir değişikliğe gidilmesi planlanmıyor.  

Emlak vergileri 2020'de ne kadar artacak?


Geri Dön