25 / 04 / 2024

Konut vergilerindeki adaletsizlik Meclis'te!

Konut vergilerindeki adaletsizlik Meclis'te!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM'de bir soru önergesi ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 150 metrekarenin üzerindeki konutlardan yüzde 18 vergi alınmasıyla ilgili adaletsizliği sordu.



CHP Milletvekili Tanrıkulu, "Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde 150 metrekareye kadar konutlardan yüzde 1 vergi alınırken, bu oran 150 metrekare geçildiğinde bir anda yüzde 18'e çıkmaktadır. Hükümetinizin 150 metrekareyi geçtiği için sözde lüks konut sınıfa soktuğu fakat gayet sıradan bir 4+1 daireden de, örneğin iki-üç katlı, 8-10 odalı, 300-400 metrekare ve gerçek anlamda lüks malikane denebilecek konuttan da aynı oranda vergi almaktadır. 


Sektör temsilcileri yüzde 25 oranında daralma beklediklerini, KDV oranın acilen yüzde l'e düşürülmesi gerektiğini belirtmektedirler" bilgisini paylaştı. 


Tanrıkulu, Davutoğlu'na şu dört soruyu yöneltti: 


"Konutta getirdiğiniz KDV düzenlemeleri Anayasa'nın 73. maddesinde ifade edilen kişilerin mali gücüne ve adalet ilkelerine uygun şekilde mi düzenlenmiştir? 

Konutlarda KDV oranının metrekareye veya başka bir takım ölçütlere göre kademe kademe artması gerekirken %1'den bir anda %18'e çıkması, 151 metrekarelik bir daireden de toplam kullanım alanı 300-400 metrekareyi bulan malikanelerden de aynı vergiyi almak adil midir? 

Bu konuda Büyükşehir Belediye sınırlan içinde yaşayanlardan %18 vergi alınması diğer şehirlerde bu oranın %1 olması Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değil midir? 

Bu oranların %1'e düşürülmesi veya daha adil bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?" 




Geri Dön