24 / 04 / 2024

Emlak vergisi sorgulaması nasıl yapılır? İşte detaylar!

Emlak vergisi sorgulaması nasıl yapılır? İşte detaylar!

Hem işletme hem de ev sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi sorgulama işlemleri devam ediyor. Peki, emlak vergisi sorgulama işlemleri nasıl yapılır? İşte detaylar...



Türkiye'de gayrimenkul sahibi olan herkesi ilgilendiren emlak vergisi ile ödeme işlemleri ve sorgulamalar en çok araştırılan konulardan biri oluyor. Ülkede gayrimenkul sahibi olan herkes her yıl bir veya iki taksit olarak gelir vergisi ödemekle yükümlüdür.

Milliyet'te yer alan habere göre; emlak vergisi sorgulama işlemleri, şu anda 3 farklı yöntemler yapılabilmektedir. Bu üç yöntemi şu şekilde listelenebilir: 

 E-Devlet sistemi üzerinden: https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu
 Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı olan internet vergi dairesinden: https://ivd.gib.gov.tr/
 Belediyelerden
Bu üç farklı yöntemden herhangi birini kullanarak ya da yukarıda verilen linklere tıklayarak hemen emlak vergisi borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Tüm bu yöntemlerin dışında artık yaygın olarak kullanılan bir yöntem daha bulunmaktadır. Bu yöntem de anlaşmalı bankaların internet şubelerini ya da mobil şubelerini kullanmaktır. Eğer isterseniz bu ekrandan borcunuzu sorguladıktan sora ödeme işlemlerinizi de gerçekleştirebilirsiniz.

Emlak vergisi sorgulaması nasıl yapılır? İşte detaylar!

Emlak Vergisi Hesaplama ve Ödeme İşlemleri 

Emlak vergisi hesaplamaları emlak türüne göre yapılıyor. Büyükşehir içinde bulunan meskenler için emlak vergisi oranı binde 2 iken, büyükşehir dışında kalan meskenler için emlak vergisi oranı yüzde 1'dir. Kısacası emlak vergisi hesabı 200 bin TL'lik bir ev için şu şekilde gerçekleşmektedir:


 Büyükşehir içerisinde: Yıllık 400 TL.
 Büyükşehir dışında: Yıllık 200 TL.
Eğer ödenmeyi bekleyen bir emlak verginiz varsa, bu emlak vergilerinin birinci ve ikinci taksitlerini ödemeniz için belirlenmiş olan tarihler vardır. Bu tarihleri kaçırmamaya dikkat etmelisiniz.

 Birinci Taksit Son Ödeme Tarihi: 31 Nisan 2021
İkinci Taksit Son Ödeme Tarihi: 31 Kasım 2021

Gayrimenkul sahipleri dikkat! İşte yeni verginin detayları!


Geri Dön