27 / 04 / 2024

Emlak vergisinde 2. taksit dönemi!

Emlak vergisinde 2. taksit dönemi!

2015 yılı emlak vergisi ikinci taksit ödeme süresi 1 Kasım'da başladı. Evi, işyeri, aısa ve arazisi olan emlak vergisi mükellefinin, 2015 yılı emlak vergisi ikinci taksitini 30 Kasım Pazartesi akşamına kadar ödemesi gerekiyor.



Emlak vergisi ile birlikte, emlak vergisinin yüzde 10'u kadar da 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı" ödenecek. 


Suresinde ödenmeyen emlak vergisi tutan için aylık yüzde 1,40 oranında gecikme zammı uygulanacak. 


KİMLER ÖDEMİYOR? 

Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olan; emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmayan emekliler ile dul ve yetimler, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbü geliri olmayan ev kadınları ve işsizler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ile özürlüler emlak vergisi ödemiyor. 


27 BİN TL'Yİ AŞMAYAN GELİR 

Hiçbir geliri olmayan ev hanımı ve işsizler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylığından başka geüri olmama şartı aranan emekliler ile bunların dul ve yetimlerinin 27 bin TL'ye kadar olan mevduat faizi, repo, bono ve tahvil faizi, temettü ve kar payı gibi menkul sermaye iradı gelirleri, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanmalarına engel olmuyor. Söz konusu gelirlerin 27 bin TL'yi aşması halinde indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılamıyor. 


OTURMA ŞARTI ARANMIYOR 

İndirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından yararlanmak için konutta bizzat oturma şartı aranmıyor. Sahip olduğu tek konutunu kiraya verip, kirada oturanlar da sahip olduklan tek konutları için emlak vergisi ödemiyor. 


Belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık türü konutlar için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından yararlanılamıyor. Tek bir eve yazlık olarak sahip olunsa da emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Ancak yazlık evde sürekli oturulması ve başka evin de olmaması halinde yazlık ev için de emlak vergisi ödenmiyor. Bu durumda ikamet kaydının, yazlık evin bulunduğu yer muhtarlığında olması gerekiyor. 


HİSSELİ KONUT DURUMU 

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oram, hisseye isabet eden kısma uygulanıyor. Birden fazla konuta hisse ile sahip olanlar ise bu kolaylıktan yararlanamıyor. 


2015'TE SATILANIN VERGİSİ 

2015 yılında ahm satıma konu olan gayrimenkullerin emlak vergisinin satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Buna göre gayrimenkul, ikinci taksit ödeme suresinden önce satılmış olsa da ikinci taksiün saücı tarafından ödenmesi gerekiyor. 


Ancak emlak vergisinde gayrimenkulü alan ve satamn müteselsil sorumluluğu söz konusu. 2015 yüında alım satıma konu olan gayrimenkulün 2015 yılı vergisinin satıcı tarafından ödenmesi gerekmekle birlikte, ödenmeyen emlak vergisinden alıcı da satıcı ile birlikte müteselsilen sorumlu. 


Özellikle 2015 Mayıs ayından sonra satın alman gayrimenkullerin emlak vergisi ikinci taksitinin satıcı tarafından ödenip ödenmediği alıcı tarafından takip edilmeli. Zira satıcı tarafından ödenmeyen ikinci taksit, alıcıdan tahsil edilebilecek. 


Hürriyet


Geri Dön