27 / 04 / 2024

Emlak vergisinde tüketici şikayetleri artıyor!

Emlak vergisinde tüketici şikayetleri artıyor!

2010 yılı emlak vergisi birinci taksit ödemeleri 31 Mayıs Pazartesi akşamı sona erecek



Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, emsal bedel uygulamasıyla birlikte vatandaşların emlak vergisinin 4 katına çıktığını belirterek, "Belediyelerin sübjektif uygulamalarından dolayı dava açma durumumuz olabilir. Şu anda hukukçu arkadaşlarımız inceliyor" dedi.

Kaya, 31 Mayıs Pazartesi akşamı sona erecek olan 2010 yılı emlak vergisi birinci taksit ödemelerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan düzenlemeler sonucunda emlak vergisinin fazlasıyla arttığını söyledi.

Emlak vergisinde daha önce mükellefin beyanı esas alınırken, 2009 ve 2010 yılında emsal bedel uygulamasıyla birlikte emlak bedelinin artık bulunulan caddeye, sokağa göre vergisinin değiştiğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti:
"Vatandaşımız daha önce kendi beyanıyla vergi öderken bugün artık belediyeler 'şu kadardan az vergi ödeyemezsin, emlak değerin şu kadardan az gösterilemez' gibi bir şart ileri sürmekte. Bununla birlikte vatandaşın vergisi 4 katına çıkmış durumda. 2010 yılında özellikle bütçe açıklarının kapatılması ve belediyelere kaynak aktarılmasındaki hassasiyet nedeniyle maalesef daha hassas bir şekilde uygulanıyor ve vatandaş 4 katına kadar vergi ödüyor. Önceden 500 lira ile bütün emlak vergisi borçlarını ödeyen vatandaşımıza bugün artık 2 bin lirayla yakın bir borç çıkarılıyor. Vatandaşımızın bu konuda dikkatli olması gerekiyor."

-90 ŞİKAYET-
Bu konuda kendilerine fazlasıyla şikayet geldiğini, şubelere gelen şikayetlerle birlikte ellerinde şu anda 90 şikayet bulunduğunu söyleyen Kaya, idari yargıda dava açabilecekleri şeklinde tüketicileri bilgilendirdiklerini söyledi.

Nazım Kaya, şunları belirtti:
"Bizim de zaten bu ara gündemimizde emlak vergilerinin artışı söz konusu. Sanırım önümüzdeki haftalarda idari bir girişimimiz başlayacaktır. Belediyeler rayiç bedelleri kendileri tespit ediyor. Her belediye kendi bölgesinde fiyat tespitinde emsal bedel uygulaması yaptığı için farklı rakamlarla karşılaşabiliyoruz. Mesela belediyeler emlak vergisinin tespitinde oranın rayiç bedelini yüksek gösterirken, aynı yeri kamulaştırdığı takdirde daha düşük bedeller uyguluyorlar. Belediyelerin subjektif uygulamalarından dolayı dava açma durumumuz olabilir. Şu anda hukukçu arkadaşlarımız inceliyor."

-"EMEKLİ VATANDAŞLAR FARKINDA OLMADAN EMLAK VERGİSİ ÖDEYEBİLİYOR"-
Emekli vatandaşların kendi üzerlerine olan dairelerden dolayı bugün hala farkında olmadan emlak vergisi ödeyebildiğine de işaret eden Kaya, "Oysa ki emekli olduğu ve bir tane dairesi bulunduğu tespit edilirse bu kişi emlak vergisinden muaftır. Emekli vatandaşlarımızın özellikle bu konuda dikkatli olması ve belediyelere emekli olduklarını belgelendirmesi, emlak vergisinden de kurtulması gerekiyor" diye konuştu.

Kaya, hala tapu kendi üzerine olsa dahi babasının adına verilen beyanname ile vergilerini ödemeye çalışanlar bulunduğunu, insanların daireleri kendi üzerlerine çevirmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.
AA


Geri Dön