20 / 04 / 2024

Emlak vergisinde yüzde 50 sınır ne demek?

Emlak vergisinde yüzde 50 sınır ne demek?

Dün ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, emlak vergisinde yapılacak artış oranını açıkladı. Peki emlak vergisi değerinde yüzde 50 sınır ne demek?



Başbakan Binali Yıldırım, dün yaptığı açıklamada emlak vergileri ile ilgili önemli bir değişikliği açıkladı. 

Emlak vergisinde yapılacak artışı belirten Başbakan Yıldırım,  "Bazı belediyeler emlak vergi değerlerini astronomik artırdılar, yüzde 3 bin. Böyle bir şey yok ki memlekette, bu vatandaşa zulümdür. Buna bir tahdit getiriyoruz yasayla. Öyle kafasına göre artırım olur mu? Kızıyor adama, 'Bu mahalle, bu sokak bana az oy verdi', bas vergiyi. Böyle bir şey yok. Yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasını geçemeyecek." şeklinde konuşmuştu. Peki Emlak vergisi değerinde yüzde 50 sınırı ne demek?


Emlak vergisine getirilecek sınırlamada, emlak vergi değeri esas alınacak.Bir önceki emlak vergi değerinin yüzde 50’si geçilemeyecek. Belediye fazladan belirlese bile emlak vergisi hesaplanırken yasal tavan esas olacak. Yüzde 50’lik sınır emlak vergi değeri için geçerli olacak.


Örneğin; 2017 yılında metrekare fiyat 1.500 lira. 2018 yılı için uygulanacak emlak vergi değeri 1.500 liranın yüzde 50’sinden fazla olamayacak. Bu durumda yeni değer, en fazla 2.250 lira olacak. Torba tasarıyla yapılacak düzenlemeye göre belediye komisyonu 2.250 liradan daha fazla bir değer belirlemişse örneğin 10 bin lira belirlemişse 2018 yılında ödenecek emlak vergisi hesabında komisyonun belirlediği 10 bin lira değil, yasal sınır olan 2.250 lira; yani yüzde 50 arttırılmış tutar uygulanacak.


Emlak vergisine yüzde 50 artış sınırı getirilecek!


Hürriyet 


Geri Dön