17 / 04 / 2024

Emlak vergisini ödeyemeyen evini satacak!

Emlak vergisini ödeyemeyen evini satacak!

4 yılda belirlenen emlak vergisindeki artış tepkilere neden oldu. Birçok vatandaş emlak vergisi oranlarına itiraz edecek.



Son dönemde yaşan emlak vergisindeki yüksek artışın vatandaşı zorlaması düşünülüyor. Emlak vergisine esas olan arsa rayiç bedellerindeki yüksek artış özellikle emekli maaşı ile geçinmeye çalışanları iyice zorladı. Bu durumdan haberi olmayan yurttaşlar ise bu durumdan ancak faturayı aldıklarında haberi oluyor.


Sözcü Gazetesi Yazarı, vergi uzmanı Nedim Türkmen, açıklamalarda bulundu. Türkmen, “Objektif bir kriter olmadığı için bu metrekare değerlerinde takdir komisyonları kafalarına göre bir rakam belirliyor. Belediyelerin belirlediği değer, emlak vergi değeri oluyor. Bu rakam tapu harcı ile kurumlar vergisini de etkiliyor. Eğer vatandaş önümüzdeki 10 gün içinde dava açarsa, mahkeme tarafından atanacak bilirkişi raporu üzerine mahkeme, takdir komisyonu kararını iptal edebilir. İlk taksiti ödemeden bu sorun çözülür. Ya da ilk taksiti ödedikten sonra tahakkuk fişi ile mahkemeye başvurabilirler. Mahkemenin, takdir komisyonu kararlarının iptali üzerine takdir komisyonları yeniden metrekare değerlerini belirlemek zorunda” ifadelerini kullandı.


Türkmen, takdir komisyonlarının kararlarında belediyeler belirleyici oluyor. Komisyonda belediye temsilcilerinin sayısı fazla olduğu bu işin komisyonlardan gayrimenkul değerleme şirketlerine devredilmesi gerektiğini açıkladı. 


SPK tarafından lisans verilmiş olan bu şirketlerin objektif kriterlere göre çalıştığını aktaran Türkmen, “Aynı daireyi değer tespiti için 3 gayrimenkul değerleme şirketine gönderseniz belirlenen rakamda yüzde 1'lik bile sapma olmaz” dedi.


‘Arsa Rayiç Bedeli’ 4 yılda bir belirleniyor ve artışı bu güncel değer üzerinden hesaplanıyor. 2018’deki emlak vergisi yeni belirlenen bu değer üzerinden hesaplanacak. Konu ile ilgili son açıklama Belediye Meclisi’nden gelecek.


2018 yılında daha önce ödeden emlak vergisi rakamlarının 2-3 katını ödeme bekleniyor. Yurttaşın tepkisi ise bu rakamları ödeyemeyeceği ve evlerinden taşınmak zorunda kalacakları korkusu üzerine gelişiyor.


Emlak vergisinin 25-30 bin liraya kadar çıkabileceği ve bu rakamın ödenmesinin çok güç olduğu iddia ediliyor. Emlak vergisindeki bu 2-3 kat artışın nasıl karşılanacağı ise merak ediliyor.




Sözcü


Geri Dön