29 / 03 / 2024

Emlak yatırımcılarının yeni hedefi Londra

Emlak yatırımcılarının yeni hedefi Londra

Ev fiyatlarındaki büyük düşüş ve sterlinin değer kaybı İngiltere'nin başkenti Londra'yı emlak yatırımcılarının hedefi haline getirdi.



Yabancı yatırımcıların bu avantajdan yararlanmak istedikleri ve Londra'daki emlakçıların portföylerini mercek altına aldıklarına işaret eden uzmanlar, ev fiyatlarındaki düşüşten yararlanmak isteyen yerli yatırımcılar için emlak piyasasının 18 ay öncesine göre yüzde 15'lik bir avantaj sunduğunu, ancak bu avantajın sterlinin değer kaybından da faydalanan yabancı yatırımcılar için yüzde 35 - yüzde 50 civarına kadar yükseldiğini belirtti.

Euro kullanan yabancı alıcılar için fiyatlardaki indirimin yüzde 35'e ulaştığı, ABD, Singapur ve Tayvan doları kullanan alıcılar içinse alım gücünün daha da yükseldiğini belirten Savills adlı emlak yatırım danışmanlık firmasına göre, Japon yeni kullanan alıcılar içinse Londra'daki bir evin fiyatı bir yıl öncekine göre yüzde 50 daha düşük olarak gerçekleşiyor.

Savills uzmanları yabancı emlak yatırımcı sayısında büyük bir artış kaydedildiğini belirtirken, dün İngiltere Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indiriminin yabancı yatırımcı üzerindeki etkisinin bile hemen hissedilebildiğine dikkat çekti.

Savills'in Londra'nın en lüks semtlerinden biri olan Knightsbridge'deki ofisinin şefi Charlie Bubear, aralık ayında Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indiriminden sonra yabancı yatırımcıların başvurularında yüzde 70'lik bir artış meydana geldiğini, özellikle Fransız ve İtalyan yatırımcıların Londra'da ev sahibi olmak için sıraya girdiklerini belirtti.

Hürriyet

Geri Dön