29 / 03 / 2024

Emlakçılar Odası, tapu dairelerinde ‘kaçak' avına çıktı

Emlakçılar Odası, tapu dairelerinde ‘kaçak' avına çıktı

Nizamettin Aşa, oda olarak 10-15 gündür “kayıt dışı” emlakçılara topyekün savaş ilan ettiklerini bildirdi



İSTANBUL Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, oda olarak 10-15 gündür “kayıt dışı” emlakçılara topyekün savaş ilan ettiklerini bildirdi. Oda Başkanı Sabri Ateş, bir süre önce Hürriyet'e, “Her önüne gelen emlakçılık yapmasın. Köroğlu gibi ata binip kaçak emlakçı avına biz mi çıkalım” diye sitem etmişti. Yıllardır kayıt dışı emlakçılara yönelik mücadelelerini sürdürdüklerini, bu kez bir adım daha atarak, tüm İstanbul'a yayılmış 600 bölge temsilcisi ile tapu dairelerinde ve sokaklarda kaçak emlakçı avı başlattıklarını bildiren Nizamettin Aşa,  “10-15 günden beri tapularda disiplin oluştu. Bu bölge temsilcileri maaşlı değil, gönüllü arkadaşlarımız. Kayıtlı emlakçılardan oluşuyor. Odamıza tek maliyeti hazırlattığımız kimlik kartları. Arkadaşlarımız, kanunun bize öngördüğü yetkilerle donatılmış durumda” diyor.
Ayakçılar çok canımızı yaktı
Bölge temsilcilerinin birer kimlik taşıdığını ve 1 haftada ciddi mesafe alındığını aktaran Nizamettin Aşa, şöyle devam etti: “Kayıt dışından çok canımız yanıyor. Başlattığımız topyekün mücadele ile iyi netice aldık. Temsilcilerimiz, tapu dairelerinde uygulamanın takipçisi oldu. Görevliler artık aracılara ‘Emlakçı mısın değil misin' diye soruyor. Bundan sonra mücadele anlamında sokaklara da iniyoruz. Kayıt dışını tespit ve bunu ıslah yoluna gideceğiz. Bitiremezsek bile en aza indireceğiz. Biz kimseyi yakalamadık, 2007 yılında yayınlanan bir genelgenin takipçisi olduk. Emlakçılar Odası olarak ‘ayakçı' tabir ettiğimiz kaçak emlakçılara karşı harekete geçtik. Bazı tapu dairelerinde emlakçı olmayanlar emlakçı gibi işlem yaptırıyordu. Emlakçılar odasına veya İTO'ya kayıtlı olmayan emlakçıların belirlenmesi açısından çok önemli adım attık. Kayıt dışı emlakçı artık işlem yapamaz. Defalarca yazıştık, istediğimiz seviyeye gelmedi. 1 yıllık çalışma sonunda her ilçede, her mahallede görev yapan bölge temsilcilerimiz oldu. Bu uygulama başladıktan sonra tapu müdürlükleri artık kayıt dışı emlakçının işlemini yapmıyor. Gelen emlakçılardan yetki belgesi ve kimlik soruyor. Bizim amacımız adam yakalamak değil, sistemin düzgün çalışmasını sağlamak. “
Nizamettin Aşa ayrıca, kayıt dışı ile mücadelede en başarılı meslek odası oldukları iddiasını da taşıyor. Son 1.5 senede, İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası'nın girişimiyle 4 bin 215 kişi hakkında Maliye Bakanlığı ve Sanayi Ticaret il Müdürlüğü'ne ‘kaçak-kayıt dışı çalışıyor' bildirimi yapıldığını ifade eden Nizamettin Aşa, “Bunlar hakkında kanuni  işlem yaptırdık. İstanbul'da İTO ve Emlakçılar Odası'na kayıtlı yaklaşık 10 bin kayıtlı emlak ofisi var. Bu ofislerde 40 bin kişi çalışıyor. Fakat sadece İstanbul'da 100 binin üzerinde kişi kayıtlı olmadığı halde, emlakçı gibi, işlemlere aracılık ediyor” dedi.
 
 
İstanbullu emlakçılar seçim yapıyor
 
İSTANBUL Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, yarın odanın seçimli genel kurulu olacağını hatırlattı ve “Genel Başkanımız Sabri Ateş yine aday olacak. Bu seçimlerden sonra iki hedefimiz var: Birincisi kayıt dışı ile mücadelede imkanları daha da zorlamak. İkincisi ise Emlak Müşavirliği ve Komisyonculuğu Kanun tasarısının çıkması için çalışmak. Bütün emlakçılar bu iki hedef için elini taşın altına koyacak” dedi.  İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası'nın 5700 üyesi olduğunu söyleyen Nizamettin Aşa, “Genel kurul üyelerinin sayısı ise 2900. Biz, 1000'in üzerinde oy kullanılmasını bekliyoruz” dedi. Nizamettin Aşa, sektörde bu işi yapanlara halen ‘emlak komisyoncusu' denildiğini de hatırlattı ve “Başka hiçbir tanım ve sıfat yoktu. Fakat en son düzenleme ile 7 Şubat'tan sonraki adımız, ‘İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası' olacak” diye konuştu. “Danışmanlığımız da tescilli olacak” diyen Aşa, şöyle devam etti: “Eskiden gayrimenkul danışmanılğı, sadece yakıştırma idi. Şimdi resmi olarak, kendimize tescilli olarak ‘danışman' diyeceğiz."
Sabri Ateş, 26 yıldır İstanbullu emlakçıların başkanı… İstanbul Umum Emlakçılar Derneği 1956'da kuruldu. 1999'da ise ‘oda' adını aldı. Sabri Ateş, 15 yılı dernek başkanlığı olmak üzere başkanlıkta 26 yılı doldurdu. Nizamettin Aşa, “Ben de oda ve dernek dahil 15 yıldır yöneticiyim. Hesabımızı genel kurulda vereceğiz, kurumu ve mesleği yıpratıcı beyan verenlere genel kurulda cevabı vereceğiz” dedi.
Ali Öztürk/Hürriyet Seri İlanlar

Geri Dön