24 / 04 / 2024

Emlakçılar yasal düzenleme bekliyor!

Emlakçılar yasal düzenleme bekliyor!

İZMİR Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, bir süre önce Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin de sinyalini verdiği emlakçılarla ilgili düzenlemenin yapılmasını beklediklerini söyledi.



İZMİR Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, bir süre önce Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin de sinyalini verdiği emlakçılarla ilgili düzenlemenin yapılmasını beklediklerini söyledi. Konuyla ilgili yaptıkları çalışmayı bakanlığa gönderdiklerini dile getiren Başkan Güleroğlu, "Bizim gönderdiğimiz raporda, emlakçıların alanlarıyla ilgili 4 yıllık bir üniversiteyi bitirmesi, farklı üniversite mezunu olup bu mesleğe girmek isteyenlerin 1 yıl, bir emlakçının yanında sigortalı olarak staj yapması ve stajdan sonra da sınava girip başarılı olması durumunda emlakçılık yapabilmesini sağlayacak belgenin verilmesi gerektiğini belirttik" dedi.


İzmir'de Emlakçılar Odası'na kayıtlı 2 bin 500 kişi ile Ticaret Odası'na kayıtlı 720 emlak firması bulunduğunu hatırlatan  İzmir  Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, bunun yanısıra kayıt dışı olarak emlakçılık yapan ve kendilerinin tespit ettikleri yaklaşık 700 kişiyle ilgili yasal işlem başlatılması için girişimlerde bulunduklarını kaydetti. Bir süre önce emlakçılarla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin düzenleme yapılacağı yönünde açıklamalarda bulunduğunu ve bu çalışmaları beklediklerini dile getiren Başkan Güleroğlu, "Bakanlık bir çalışma yaptı fakat alt komisyona giden bir durum yok. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi emlakçılarla ilgili bir düzenleme yapılacağını söylemişti zaten. Bu doğrultuda bir de bir rapor hazırlayıp bakanlığa gönderdik. Bizim gönderdiğimiz raporda, emlakçıların alanlarıyla ilgili 4 yıllık bir üniversiteyi bitirmesi, farklı üniversite mezunu olup bu mesleğe girmek isteyenlerin 1 yıl, bir emlakçının yanında sigortalı olarak staj yapması ve stajdan sonra da sınava girip başarılı olması durumunda emlakçılık yapabilmesini sağlayacak belgenin verilmesi gerektiğini belirttik" diye konuştu.


MEVCUT EMLAKÇILAR ZARAR GÖRMEYECEK

Halihazırda emlakçılık yapanlarla ilgili de çalışma yaptıklarını söyleyen Başkan Güleroğlu, "Mevcut emlakçılar, oda kaydı, esnaf sicili, vergi kaydı ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan almış oldukları belgelerini. Yasal düzenlemenin ardından odamıza ibraz ederek hiç bir sınava girmeden ve üniversite mezunu olmadan 1 defaya mahsus belge almaya hak kazanacak. Ancak istenilen belgelerden biri bile eksik olsa belge verilmeyecek. Böylece hali hazırda emlakçılık yapanlar da mağdur olmayacak. Eğer bizim gönderdiğimiz çalışmalar kapsamında bir düzenleme yapılırsa üniversitelerde emlakçılık ve emlak yönetimiyle ilgili bölümlerin 4 yıllığa çıkarılması sağlanacak. Şu an 11 üniversitede 2 yıllık eğitim veren emlak ve emlak yönetimi bölümü var" dedi.


BİLİNÇLİ KİŞİLER YAPSIN

Kayıt dışı emlakçılık yapanlar nedeniyle vergisini ödeyen emlakçıların zor durumda kaldıklarını sözlerine ekleyen Başkan Güleroğlu şunları söyledi; "Eğer yasa çıkarsa her şey daha düzgün ve profesyonel olacak. Canı sıkılan emlak ofisi açamayacak. Kayıt dışı olarak emlakçılık yaptığını tespit ettiğimiz yaklaşık 700 kişi var, bunlar hakkında yasal işlem başlatılması için girişimlerimiz oluyor. Bu işin herkes tarafından yapılmamasını istiyoruz. Mesleğini kaybedenlerin ya da sermayesi düşük bir iş gibi görenlerin ilk aklına gelen şey emlakçılık oluyor. Ancak bu sektörün de maliyetleri var. Amacımız bu işi bilinçli kişilerin yapması ve devlete vergisini ödemesi, yaptığı işten de sorumlu olmasıdır."



Hürriyet 


Geri Dön