23 / 04 / 2024

Emlakçılara verilen ücret ne kadar olmalı?

Emlakçılara verilen ücret ne kadar olmalı?

Ev alıp satarken veya kiralarken hizmet alınan gayrimenkul danışmanlarına verilen ücret zaman zaman mülk sahipleri ve alıcıların canını sıkıyor. Çoğu zaman şikayet bu ücretler konusunda iki taraf ta şikayet ediyor. 



Aile gayrimenkul danışmanı son zamanlarda aile avukatı, aile diş hekimi, mali müşaviri gibi hayatmızda önemli bir yer edinmeye başladı. Milliyet'ten Nilüfer Kas'ın haberine göre; özellikle son 5 yıl içerisinde gayrimenkul danışmanlarından hizmet alan sayısı bir hayli çoğaldı.  

Profesyonel hizmet alan ve bunun bir bedeli olduğunun farkında olan çok kişi var ancak dört dörlük bir hizmet alıp minumum ödeme yapmak isteyenler de azınlıkta değil. 

Gayrimenkul sektörü dışında maksimum sonuç alınan bir hizmette minumum ödeme yapılmıyor. Örneğin  güçlü bir doktora, referansı güçlü bir avukata ya da mali müşavire gittiğimizde ücret ne ise ödiyoruz. Peki; byu durumda gayrimenkul danışmanlarına verilen ücretlerin kesilmek istenmesi ne kadar doğru?

Kurumsal markalarda çalışan gayrimenlul danışmanların kazançları oldukça fazla. Hiç bir danışman haketmediği bir ücreti cebine koymuyor. Gayrimenkul danışmanları sürecin başından sonuna kadar pazarlamasını yaptığı gayrimenkulun satışını gerçekleştirmekle yükümlü. Milyonlarca liranın birinden birine aktarılmasını sağlamak, tüm pürüzleri yok etmek, sorunları (ipotek, haciz, intikal gibi) çözmek hiç kolay değil.

Sonuç olarak gayrimenkul danışmanları bir değer yaratıp hizmet veriyor. Bunun sonucunda “şu emlakçılar da çok para alıyorlar canım”  yorumuyla karşılışıyor.

 Emlakçılara verilen ücret ne kadar olmalı?

Geçtiğimiz ay ev satışı yapan Milliyet Gazetesi yazarı Nilüfer Kas yazadığı tecrübeyi şu şekilde anlatıyor.

"Önceki ay evini sattığım bir müşterimle tapu dairesinde iyi dileklerle ayrıldık. Ben ofise raporlama için gelirken o da annesine bıraktığı küçük kızının yanına gitti. Yarım saat sonra beni arayıp ofiste olup olmadığımı sordu. 15 dakika sonra da kan ter içinde gümüş bir tabakta el yapımı çikolatayla teşekküre gelmişti. Hem şaşırdım, hem koşturduğu için üzüldüm, hem de mutlu oldum. “Buna ne gerek vardı hizmet bedelimi tam ödeyerek teşekkür ettiniz zaten” dediğimde 2Gözümüzde büyüyen bir süreci kolaylıkla hallettiniz. Bu bizim için çok değerli' dedi.

Tavsiye ettiğim bir mülkün alımına 15 dakikada karar veren, 2 günde de tapusunu yaptığımız bir başka müşteriye ise bir jest olsun diye inisiyatif kullanarak hizmet bedelinden bir indirim yaptım. Müşterim bu indirimi reddedip “Siz zaten değer katarak gereken desteği verdiniz” diyerek  ‘tam hizmet bedeli’ ödedi.  Ve ben 8 yıllık meslek hayatımda indirimi reddeden bir müşteriye denk geldiğim için ayrıca kendimi şanslı hissediyorum."

Nilüfer Kas son olarak her sene binlerce sahte tapu işlemlerinin yapıldığı binlerce insanın mağdur edildiği emlak piyasasında danışanlarına güvenli bir hizmet sunan gayrimenkul danışmanlarına verilen ücretin hiç te büyütülmemesi gerektiğini dile getiriyor. 

Emlakta lobici satıcılar, turist alıcılara dikkat!


Geri Dön