25 / 04 / 2024

Emlakta başarılı olmanın yolu!

Emlakta başarılı olmanın yolu!

Ev hanımından, banka müdürüne, emlak sektöründe hizmet verenlere kadar gıdadan sonra insan oğlunun en büyük ihtiyacı olan barınak yani emlak;  hayatımızın ayrılmaz bir parçası olma özelliğini yıllardı



Türk insanının sahiplenme ve geleceğini garanti altına alma isteği gibi özelliklerini de bu ihtiyacın yanına koyduğumuzda gayrimenkulün vazgeçilmez bir araç olduğunu kabul etmek gerek. 

Ayrıca; inşaat aşamasında taşeronları, taşımacılığı, hareketlendirdikten sonra inşa süreci bittiğinde finans, sigorta, reklamcılık, pazarlama gibi sektörleri tetikliyor, yerleşme aşamasında beyaz eşya, mobilya, güvenlik, tekrar nakliye ve finans sektörlerini de bünyesine katıyor. Kısacası gayrimenkul başlığı; tüm bu sektörleri bünyesinde, yanında ya da yöresinde tutması sebebiyle ekonominin lokomotifi haline geliyor.

Buna bir de riski en düşük seviyede tutarak yıllara yaygın değer artış kazancının yanında aylık sürekli getiri sağlamasını ve yatırımların geri dönüşünü gözle görülür hale getirme özelliğini de eklediğimizde emlak sektörü her dönem en cazip yatırım aracı olma niteliğini pekiştiriyor.

Hal böyle olunca sektörde hizmet vermek yüksek performans ve sağlam bir alt yapıyı gerektiriyor. Örneğin; gıda sektöründe hizmet veren bir girişimcinin başka sektörlerden haberdar olmaması çok fazla yadırganmaz; ancak emlak sektörü her bir bireyi ve sektörü içinde barındırdığı için tüm sektörlerden tüm gelişmelerden ve tüm mesleki eğitimlerden haberdar olmanızı gerektirir. Böylece, kendinizi ve firmanızı güncel tutmak ve ekonomik argümanların tamamı hakkında bilgi sahibi olmak da işin bir parçası haline gelir.

Maalesef yasalaşma sürecinde 1990'lardan beri defalarca bireysel ve kurumsal adımlar atılmasına rağmen henüz bir düzene giremeyen emlak sektörü; beraberinde vasıfsız, bilinçsiz ve art niyetli bir emlakçı topluluğunu getirmiştir. Herhangi bir denetim sisteminin olmaması, mevcut odaların sadece aidat toplayan bir kurum halini alması, sektöre yeni soluklar getirememeleri ve haliyle de danışman sıfatını hak etmeyen kişilerin hizmet vermesinin önlenememesi sonucunda mağdur bir müşteri kitlesinin oluşmasına neden olmuştur. 

Tüm bu etkenler yüzünden sektörde kaliteli hizmet veren, idealist emlakçılar da 3 yanlış 1 doğruyu götürür misali halk arasında emlakçılar hakkında yapılan genellemelerin içinde kalmışlardır. Aslında işin özüne baktığımızda emlakçılığın gelişmemesindeki en büyük etken "emlakçının emlakçıya düşman olması"dır. Eski tabirle "düzgün esnaf" anlayışının giderek yok olması, sektördeki boşluklar, haksız rekabet ve emlak işini önüne gelenin yapması ile oluşan piyasada maalesef fatura her zaman müşteriye kesiliyor. "Emlakçıya güven olmaz", "aman elmakçı araya girmesin" gibi yüzlerce halk arasında söylenen sözlerin haklı sebeplerle söylendiği aşikardır. 

Öncelikle kendine ve yaptığı işe saygı duyulmasını sağlayamayan emlakçılar, iş kaybını önlemek için diğer meslektaşının işine taş koymak, karalama politikasını izlemek ve bunun gibi pek çok yanlış ticari anlayışla sektörü ciddi imaj kaybına uğratmaktadır. Aslında işin özü; kendi mesleğine ve kendi meslektaşına bile saygı duymayan bir emlakçı; ne yasa çıkma umudu ile yaşamalı, ne kapısından giren müşteriden saygı, ne de odalardan hayır beklemelidir. Her emlakçı önce kendini toparlamalı, sonra da mıntıkasında bulunan emlakçıların açığını kapatmaya ve hataları düzeltmeye çalışmalıdır. Her emlakçı meslektaşlarını düşman değil kardeş olarak görmelidir.

Çünkü emlak sektörü Türkiye'nin tartışmasız en gizli ekonomik gücüdür. Yüzlerce sektörü içinde barındırır ve besler. Bu sektörde yapılan yanlışlar, eksiklikler ve oluşan haksız ticari ortam diğer tüm sektörleri de ciddi anlamda yaralamaktadır. 

Bu alanda en büyük adımı  emlak sektöründe marka olan ve markalı hizmet veren bizler gibi firmalar atmıştır. En azından kendi sistemi içindeki emlak ofislerini ciddi denetime tabi tutan, sürekli eğitim desteği ve birlik olmanın gücünü yansıtan kurumsal firmalar bir nebze de olsa müşterilerin emlakçılığa bakış açısını değiştirmiştir. 

Sonuç olarak emlak gibi Türkiye'nin lokomotifi olan bir sektörde hizmet vermek ve hak ettiğiniz saygıyı ve geri dönüşü elde etmek istiyorsanız ya marka olmanız ya da bir markanın çatısı altında tüm eksiklerinizi kapatmanız gerekmektedir. 

Koçak Gayrimenkul Bankası


Geri Dön