26 / 04 / 2024

Emlakta dip görüldü fiyatlar sabitlendi

Emlakta dip görüldü fiyatlar sabitlendi

2008'in sonundan itibaren yüzde 50 oranında düşen emlak piyasasındaki fiyatlar, uzmanlara göre dibi gördü



Canlanması beklenen piyasada fiyatların ise bir süre aynı seviyede stabil kalacağı tahmin ediliyor
Geçen yılın üçüncü çeyreğinden bu yana emlak piyasasında yaşanan düşüş, ekonomide sanayi üretimindeki canlanma gibi kendini gösteren bazı verilerle artık dip noktasına ulaştı. Emlak piyasasındaki uzmanların temel görüşü yaklaşık 8 aydan daha uzun zamandır devam eden bu düşüşün artık son noktasına ulaştığı yönünde. Emlak piyasasında son dönemde yaşanan canlanma ise piyasaya hareket getiriyor.

Fiyatlar sabitlendi
Bu hareketlenme fiyatların stabil kalmasına neden oldu. Genel kanı krizle birlikte düşen fiyatların aslında reel fiyatlara ulaştığı ve bu fiyatların 6 ay en geç 1 yıl boyunca aynı oranda seyredeceği yönünde. Emlak piyasasında yaşanan krizle birlikte geçen yıldan bu yana konut fiyatlarındaki düşüş bazı bölgelerde yüzde 40 bazı yerlerde ise yüzde 50'leri bulmuştu. ReTürk Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar son yıllarda konut sektöründe oluşan arz fazlasının fiyatları yükselttiğini, krizdeki düşüşlerle ise fiyatların reel seviyelerine ulaştığını söylüyor. Çınar, fiyatların dip seviyeyi bulmasıyla birlikte piyasada bir hareketlenme de başladığına dikkat çekerek 6 ay hatta 1 sene boyunca bu fiyatların korunacağını söylüyor.

'Alıcılar için fırsat zamanı'
Buna karşın Reality World Genel Müdürü Hilmi Işıkören ise konut fiyatlarında artık daha fazla düşüş beklemediklerini aktarıyor. Alıcıların en uygun fiyatları bulabileceği bu dönemde harekete geçmesi gerektiğini dile getiren Işıkören, "Piyasada bundan sonra bir canlanma başlayabilir" diyor.

Fiyatlar yüzde 40 düştü
Piyasadaki hareketlenme özellikle de tamamlanma aşamasına gelmiş ve tamamlanmış projelerde dikkat çekiyor. Işıkören, özellikle de maketten satılan projelerin eskisi gibi ilgi görmediğini belirtiyor ve bundan sonra belli bir konsepti olan fiyat-lokasyon ilişkisini iyi kuran projelerde artış görüleceğini söylüyor.Bunun yanı sıra son dönemdeki en hızlı canlanma 2. el piyasasında dikkati çekiyor. 2. el fiyatlarındaki düşüşlerin krizin başından bu yana yüzde 50 seviyelerine ulaşmasıyla birlikte bu durumu fırsat gören alıcılar fiyatların da dip yapmasıyla birikte harekete geçti. Çınar, Çengelköy, Ümraniye, Üsküdar, Göztepe semtlerinde kriz öncesinde 180 bin TL'ye sattıkları konutların 120 TL'ye düştüğünü, 500 bin TL'den satılan lüks konutların ise 350 bin TL'den alıcı bulduğunu kaydediyor.

'Tamamlanmış ve 2. el projelerde canlanma var'
Hilmi Işıkören - Reality World Genel Müdürü
Konut fiyatları dip noktasını gördü. Piyasada özellikle de tamamlanmış projeler ile 2. el pazarında canlanmalar başladı. Maket projeler ise eskisi kadar ilgi görmüyor. Maket projelerde özellikle de belli bir konspeti olan, fiyat-lokasyon ilişkisini iyi kuran projeler bundan sonra kazanacak.

'Krizle beraber fiyatlar reel değerine ulaştı'
Aşkın Çınar - ReTürk Yönetim Kurulu Başkanı
Emlak fiyatları dip noktasını gördü. Emlak piyasasındaki arz fazlasıyla birlikte yükselen fiyatlar bundan sonra 6 ay ile 1 yıl arasında aynı seviyelerde seyreder. Pazardaki arz fazlasıyla birlikte fiyatlar aşırı yükselmişti. Piyasanın krizle ulaştığı bu değerler aslında reel değerleri ifade ediyor.
Dilek TAŞ/Sabah


Geri Dön