28 / 03 / 2024

Emre Çamlıbel: 2011'da inşaat piyasasında atılım bekliyoruz!

Emre Çamlıbel: 2011'da inşaat piyasasında atılım bekliyoruz!

Bugüne kadar 50 bin konut üreten Soyak, Park Aparts ile Halkalı’ya iddialı döndü. SOYAK, Olympiakent ile Halkalı bölgesinde büyük sükse yapmıştı



Daha sonra  İzmir  projelerine ağırlık veren, bu arada İstanbul Kartal’da Evreka projesini bitiren Soyak, Park Aparts projesi ile İstanbul’a 3 yıl sonra geri döndü. Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı modeliyle inşa edilen proje yine yatırımcısına yüksek getiri vaat ediyor.

Elimde Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Gayrimenkul Değerleme A.Ş. tarafından yatırımcıyı bilgilendirme amacıyla bağımsız hazırlanan bir rapor var.  Bu raporda Soyak’ın bugüne kadar üretip sattığı konutların fiyat gelişimleri incelenmiş. Sonuçlar 2008 ve 2009’daki krize ve fiyat düşüşüne rağmen ‘En iyi yatırım= gayrimenkul” dedirtiyor. Örneğin Olympiakent’te 2004 yılı Nisan ayında 2+1 dairenin fiyatı 84 bin TL imiş. Şubat 2005’te 115 bin TL’ye, Kasım 2006’da 178 bin TL’ye, Haziran 2010’da ise 195 bin TL’ye çıkmış.

1961 yılından bu yana 49 yılda 50 bin nitelikli konut üreten Soyak, İstanbul Avrupa yakasına Park Aparts projesi ile geri döndü.

Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı yöntemiyle Halkalı’da 400 milyon lira değer ile geliştirilen projede satışlar önceki gün itibarıyla başladı. Toplam 4 etap ve 2200 konuttan oluşan projenin satışa sunulan ilk iki etabında 1121 daire yer alıyor. Stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerin yer alacağı projede ayrıca, bahçeli dubleks kent evleri ve teraslı çatı dubleksler dikkati çekiyor.

Projenin inşa edileceği alanı ve örnek daireleri önceki gün Soyak CEO’su Emre Çamlıbel ile birlikte gezdik. Proje, Sinpaş’ın Bosphorus City projesine komşu bir alanda yükselecek. Hemen yanından Menekşe Deresi’nin bir kolu olan Hasanoğlu Deresi geçiyor. Dere yatağının ıslah çalışmalarını Soyak yürütüyor.

Bu projede müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda fonksiyonel, tasarruflu, çevreye duyarlı bir anlayışla mimari konsept hazırlanmış görünüyor.

 Daire fiyatlarını daha ayrıntılı olarak verdim ancak projede metrekare fiyatları ortalama 3 bin TL civarında. Daha az olanı da var, 4 bin TL’yi geçeni de. Projede 7’inci kattan itibaren göl manzarası başlıyor.

Soyak CEO’su Emre Çamlıbel, daha önce inşa ettikleri Yenişehir projesinin yüzde 1078 prim yaptığını hatırlatıyor ve bu projede de konut sahiplerine prim vaadettiklerini, konutta Soyak markasının alıcı için önemli olduğunu söylüyor.

Projede daire dağılımı oldukça dengeli. Projenin ortasında yer alan 340 metrelik suni gölet ve üzerindeki yürüyüş yolları dikkat çekiyor. Projede kapalı otopark yok. 1 adet tenis kortu ve bir adet de basketbol sahası inşa edilecek.

Eve taşınana kadar yormayan ödeme planı çok avantajlı

ALTTA yer alan ödeme planı biraz karışık gelebilir, açmakta fayda var. Seçtiğiniz dairenin öncelikle yüzde 5’ini peşinat olarak alıyorlar. Tabii peşinatı daha yüksek tutmak sizin elinizde. Peşinat yükselince iskonto da oluyor. Örneğin peşinatı yüzde 5 değil de yüzde 15 yaparsanız, dairenin fiyatı üzerinden yüzde 5.2 indirim alabiliyorsunuz. Yüzde 5 peşinattan sonra 2012 yılının Aralık ayında yani yaklaşık 13 ay sonra yüzde 20’lik bir balon ödeme yapıyorsunuz. Bu arada konutların teslim süresinin yaklaşık 30 ay olduğuna da dikkat çekmek isterim. Aylık taksitleriniz de önce küçük meblağlar halinde başlıyor. İkinci yıldan itibaren ise son sütunda görünen miktar kadar ilave oluyor. Örnek vermek gerekirse stüdyo daireyi almak için peşinat ve Aralık 2012’deki yüzde 20’lik ara ödemenin dışında ilk 12 ay 415 TL taksit ödüyorsunuz. Taksit ödemeleriniz ikinci yıl 150 TL artıyor ve 565 TL’ye çıkıyor. Üçüncü yıl bir 150 TL daha artıyor ve 715 TL oluyor. Sabit artış onuncu yıla kadar devam ediyor.

Fiyatlar hâlâ baskılanmış vaziyette 6 ay içinde %5-25 zam olacaktır

SOYAK Holding CEO’su Emre Çamlıbel konut fiyatlarının hâlâ baskı altında olduğunu ancak 2011 yılında inşaat piyasasında büyük bir atılım beklediklerini belirterek ev almayı düşünenleri ellerini çabuk tutmaları konusunda uyardı. Çamlıbel “Lokasyonuna, hitap ettiği kitleye, bitmişlik derecesine göre önümüzdeki 6 ayda konut fiyatlarına yüzde 5 ile yüzde 25 arasında zam geleceğini öngörüyoruz. Zira işçilik maliyetleri artıyor, arsa maliyetleri artıyor, bu artışların bir şekilde baskılanmış konut fiyatlarına yedirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Mezun olduğu M.I.T’den gayrimenkul alanında bir grubun geldiğini, İstanbul’un gayrimenkul alanında büyük bir potansiyele sahip olduğu değerlendirmesini yaptıklarını belirten Çamlıbel, artan yabancı ilgisinin de fiyatlar üzerinde baskı yaratacağını söyledi. Çamlıbel, “Düşünün ki Türkiye nüfusunun yüzde 65’i benden genç. Üstelik aile yapısı değişiyor. Daha çekirdek küçük aile yapısına geçiliyor. Bir şekilde köyden şehre göç devam ediyor. Deprem riski, dayanıksız konutlarda barınanların daha nitelikli konuta geçme isteğini artırıyor. Dolayısıyla yabancı ilgisi olmasa bile Türkiye’de konut piyasasının daha alacağı çok yol var” dedi.

Projede bir ilke imza atarak 1+1’in dubleksini yapmışlar

BELKİ örneği vardır ancak ben şu ana kadar gezdiğim konut projeleri arasında ilk kez gördüm. Soyak yeni projesi Park Aparts’da 1 artı 1’in dubleksini planlamış ve gayet de hoş olmuş. Yanda dubleks 1+1’in şeması var. Alt katta 17 metrekarelik bir salon artı mutfak bulunuyor.

Ayrıca bir de 3.7 metrekare büyüklüğünde bir banyo mevcut. Galeri tarzlı dairede merdivenle yaklaşık 10.2 metrekare büyüklüğünde bir yatak odasına çıkıyorsunuz. Şekilde belki anlaşılmayabilir ancak üst kattaki yatak odası balkon tarzında. Yani odadan aşağıya bakınca salonun bir kısmı görülüyor.

Üstteki kat yarım. Dolayısıyla salonun büyük bir bölümünün tavan yüksekliği iki daire boyunda yani 6 metreyi buluyor. Bu daireyi daha da hoş yapan bir diğer iddialı kısmı ise yaklaşık 10.5 metrekare büyüklüğündeki bahçe terası. Bu daireler brüt 51.8 ile 55 metrekare arasında ve bahçe teraslar da bu brüt hesaba dahil değil.

Bu projede bu tip dairelerden sadece 15 tane yapmışlar. Özellikle tek kişi yaşayan ya da 2 kişilik aileler için enteresan bir alternatif olmaya aday. Fiyatını merak ediyorsanız bu bahçeli dubleksin fiyatı 239 bin TL civarında. Ancak peşinat yüzde 5 değil de yüzde 15’e çıkarılırsa yüzde 5.2 oranında yani 12 bin 500 TL gibi bir indirim sözkonusu. Projede ortalama metrekare fiyatları 3 bin TL mertebesinde. Bu gösterdiğim dairede metrekare hesabı yapıldığında 4 bin TL’nin üzerinde bir rakam çıkıyor. Ancak değişik konsepti ile benim ilgimi çekti ve ayrı bir başlık açılmasını haketti.
Vatan/Ercan İNAN


Geri Dön