26 / 04 / 2024

Emre çamlıbel: Canlı para zamanı!

Emre çamlıbel: Canlı para zamanı!

şžirketlerin ne tür bütçeler kullandığına gelince... Son yılların en çok tercih edilen bütçesi, her an değiştirilebilen canlı ve dinamik bütçeler yapmaya yönlendiriyor diyor



şžirketlerin ne tür bütçeler kullandığına gelince... Son yılların en çok tercih edilen bütçesi, her an değiştirilebilen canlı ve dinamik bütçeler. Boğaziçi Eğitim'den yönetim danışmanı Dr. Umut H. İnan, 'Özellikle küreselleşmenin de etkisiyle çok sık yaşanabilen ekonomik dalgalanmalar kurumsal işletmeleri canlı bütçeler yapmaya yönlendiriyor' diyor.Dünyada canlı bütçe uygulamasına ilk geçenler GE, Pfizer, IKEA, Volkswagen ve Mercedes oldu. Türkiye'de de başta Koç Holding, Sabancı Holding, Borusan Holding, Anadolu Grubu ve Doğan Holding olmak üzere neredeyse bütün büyük holdingler esnekliği nedeniyle artık canlı bütçeler hazırlamayı tercih ediyor.

Örneğin Anadolu Grubu, gelecek 3 yılı planladığı esnek bir bütçe kullanıyor. Yıl içinde değişiklik olması durumunda yönetim kurulunun kararı ile bütçede revizyona gidiyor. Anadolu Grubu CFO'su Hurşit Zorlu, alternatif senaryolar hazırlayarak olası değişikliklere karşı da hazırlıklı olduklarını belirtiyor.

Soyak Holding de yaşayan bütçe stratejisini uyguluyor. Holdingde iş sonunda gerçekleşmesi beklenen maliyet kalemleri her ay gerçekleşen ölçüde analiz edilip sapmalar raporlanıyor ve gerekli tedbirler alınıyor. Holding CEO'su Emre çamlıbel, 'Bu yolla yeni yatırım için gereken kaynaklar veya mevcut yatırımın ihtiyaç duyduğu öz kaynak dengesi sürekli revize edilerek günün koşullarına göre gerekli tedbirler alınıyor. Stratejik kararlar bu çerçevede çok daha hızlı ve sağlıklı alınabiliyor' diyor.Boyner Grubu da bütçesinde kurallar koymak yerine esnek çalışmayı tercih ediyor.

GELENEKSEL BÜTçE CEPHESİ
Her ne kadar trend canlı bütçeden yana olsa da bugün hala geleneksel bütçe sistemini kullanmaya devam eden şirketler de var.Sabit satışları olan, çevresel faktörlerden fazla etkilenmeyen şirketler, geleneksel olarak adlandıran değişmeyen ya da sabit bütçeler kullanıyor. Bu şirketler de genellikle az oyunculu bir pazarda faaliyet gösterenler ya da pazar liderleri oluyor.Örneğin Nurol Holding, 3 yıllık öngörülerle yılda tek bir bütçe hazırlıyor. 'Yıl boyunca revize gerektirmeyecek sabit bir bütçe asıl hedefimiz' diyen holding yetkilileri, makroekonomik değişimler gibi olağanüstü durumlar haricinde bütçe revizyonunun tercih edilmediğini söylüyor. Bu uygulamanın yıllık performanslarını daha sağlıklı şekilde ölçmelerini mümkün kıldığını.
Capital

 

 


Geri Dön