29 / 03 / 2024

Emre Çamlıbel: Kentsel dönüşüm projeleri artmalı!

Emre Çamlıbel: Kentsel dönüşüm projeleri artmalı!

Gayrimenkul sektörünün başarılı isimlerini buluşturan Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Konut Konferansı’nda, sektörün geleceği tartışıldı



Gayrimenkul sektörünün başarılı isimlerini buluşturan Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Konut Konferansı’nda, sektörün geleceği tartışıldı. “Konutta Geleceğin Ayakizleri” başlıklı açılış oturumunun başkanlığını yürüten Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel, gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri, MIT Gayrimenkul Merkezi Başkanı Prof Tony Ciochetti, Özyeğin Üniversitesi Enerji Çevre ve Ekonomi Merkezi Başkanı Prof Dr Pınar Mengüç, TAGO Mimarlık şirketinin sahibi Mimar Tatsuya Yamamoto’yla birlikte masaya yatırdı.

Yapı Endüstri Merkezi’nin (YEM) düzenlediği Konut Konferansı, uluslararası katılımla gerçekleştirildi. Alanında önde gelen isimlerin katıldığı konferansta, sektörde Sürdürülebilir iş yapış biçimleri,Türkiye’de ulaşılabilir konut projeleri, binalarda enerji verimliliği gibi gayrimenkul sektörünün geleceğini şekillendiren konular tartışıldı.

MIT Gayrimenkul Merkezi Başkanı Prof Tony Ciochetti, Özyeğin Üniversitesi Enerji Çevre ve Ekonomi Merkezi Başkanı Prof Dr Pınar Mengüç, ve TAGO mimarlık şirketinden Mimar Tatsuya Yamamoto’nun katıldığı “Konutta Geleceğin Ayakizleri” başlıklı açılış oturumunun başkanlığını yürüten Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel, kentlerin ruhunun ve kültürünün korunması için gayrimenkul alanındaki sürdürülebilir politikaların önem taşıdığını söyledi. Dünyanın gelişmiş kentlerinde gayrimenkul alanında yüksek standartların yerleşmiş olduğunu belirten Çamlıbel,Türkiye’de sektörün önünü açmak için atılan bütün adımların değerli olduğunu söyledi.

Sektörün önde gelen isimlerini bir araya getiren Yapı Endüstri Merkezi gibi kuruluşların önemini vurguyan Çamlıbel,
oturumda, sektörün gelişimi için ihtiyaç duyulan çözüm önerilerini masaya yatırdı. Türkiye’de her yıl 600 bin yeni konut ihtiyacı olduğuna değinen Çamlıbel, konut ihtiyacı bulunan ailelerin ise yalnızca yüzde 20'sinin ev alabilecek maddi güce sahip olduğunu vurguladı. Köyden kente göç, hızlı nüfus artışı gibi nedenlerle bu açığın devam edeceğini belirten Çamlıbel, uygun fiyatlı konut projeleri için özel sektörün, kamu kurumları tarafından teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Çamlıbel, “Bu doğrultuda, kentsel dönüşüm projelerinin ve altyapılı imarlı arsa üretiminin artması için sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, belediyeler ve akademisyenler gibi farklı paydaşlar, özel sektörle birlikte hareket etmeli. Türkiye’nin ihtiyacı olan şeffaf bir konut politikasıdır” diye konuştu.

Oturumda konuşan MIT Gayrimenkul Merkezi Başkanı Prof Tony Ciochetti de, sürdürülebilir konut politikalarıyla, konutların maliyetinin, maksimum verimlilikle belirlenebileceğini söyledi. Bunun için Merkez’de yaptıkları çalışmaları paylaşan Ciochetti, gelecekte 1000 dolara mal olan evlerde oturulmasının mümkün olacağını belirtti.

MIT Gayrimenkul Merkezi’yle Soyak olarak da işbirliği içinde olduklarını belirten Çamlıbel, yalnızca sektörün geleceğinin değil aynı zamanda dünyanın geleceğinin de sağlıklı konut politikalarına bağlı olduğunu söyledi. Türkiye’de Aralık 2009’da yürülüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’ne değinen Çamlıbel, “Sektör, yönetmeliğin inşaat maliyetini artıran ancak işletme maliyetini düşüren uygulamalarını destekliyor.

Enerjinin yaklaşık yüzde 50’sinin binalar tarafından tüketildiği göz önüne alındığında,konunun önemi çarpıcı biçimde ortaya çıkıyor. Binalarda ısıtma ve yalıtım sisteminde verimlilik yaratılması, bu konuda öncelikli uygulamalar arasında yer almalıdır. Eğer mevcut tüm binalar ısınma açısından verimli hale getirilirse, Türkiye yılda 6 – 7 milyar dolar tasarruf edebilir. Türkiye’nin enerji alanında dışa bağımlılığını da azaltacak bu uygulama için yapılacak yaklaşık 25 milyar dolarlık yatırım da kendini 4 senede geri
ödeyecek bir yatırımdır. Sektörümüzde çözüm bekleyen bir diğer konu da, bu sistemin uygulanması konusunda teşvik mekanizmasının kurulmasına duyulan ihtiyaçtır” dedi.


Enerji Verimliliğinin önemine değinen bir diğer konuşmacı da Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Direktörü Prof Dr Pınar Mengüç oldu. Mengüç, geleceğin kentlerinde binaların sahip oldukları enerji verimliliği ve tasarrufu uygulamalarına göre değer kazanacağını belirterek, bunun doğaya ve aynı zamanda ülke ekonomisine sağlayacağı katkıya dikkat çekti. Üniversitede gerçekleştirdikleri şehircilik ve çevre alanındaki çalışmalarla binalar için etkin mühendislik uygulamaları, şehircilikte Avrupa Birliği normları ve enerji kullanımı gibi konularda sektörle işbirliği içinde olmayı hedeflediklerini belirtti.

Panelde Enerji verimliliği konusunda mimari tasarımın rolüne değinen Mimar Tatsuya Yamamoto da Türkiye’nin en çok konut projesi tasarlayan mimarlık şirketlerinden biri olarak TAGO Mimarlık’ın tasarımda enerji verimliliğini ön planda tutan yenilikçi bir yaklaşımı hayata geçirdiğini belirtti. Doğa dostu yeşil binaların bugün konut seçiminde tüketiciler için önemli bir kriter haline geldiğini vurgulayan Yamamato, şehirleri yaşanabilir kılmanın yolunun insana değer veren, yenilikçiliği ön plana çıkaran mimari yaklaşımdan geçtiğini söyledi.

Aralarında mimarlar, şehir planlamacıları, öğrenciler, sektör, kamu temsilcilerinin yer aldığı yoğun katılımla gerçekleştirilen oturum, basının da yoğun ilgisiyle karşılandı. Tüm gün süren konferans, Sürdürülebilir Toplumlar için Konut Tasarımı ve Planlama”, “Geleceğin Konutları İçin Tasarım” standartları gibi panellerle devam etti. 

Basında yer alan diğer haberler:

Geleceğin ipuçları geleceğin konutlarında
Konusunda uzman yerli ve yabancı uzmanlar tarafından mercek altına alınan Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)’in konut konferansında sektörün geleceği tartışıldı. “Konutta Geleceğin Ayakizleri” başlıklı açılış oturumunun başkanlığını yürüten Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel, gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri aktardı.
Oturumun başkanlığını yürüten Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel, kentlerin ruhunun ve kültürünün korunması için gayrimenkul alanındaki sürdürülebilir politikaların önem taşıdığını söyledi. Dünyanın gelişmiş kentlerinde gayrimenkul alanında yüksek standartların yerleşmiş olduğunu belirten Çamlıbel, Türkiye’de sektörün önünü açmak için atılan bütün adımların değerli olduğunu ifade etti.
‘Her yıl 600 bin konut gerekli’
Türkiye’de her yıl 600 bin yeni konut ihtiyacı olduğuna değinen Çamlıbel, konut ihtiyacı bulunan ailelerin ise yalnızca yüzde 20'sinin ev alabilecek maddi güce sahip olduğunu vurguladı. Çamlıbel, köyden kente göç, hızlı nüfus artışı gibi nedenlerle bu açığın devam edeceğini belirten ve uygun fiyatlı konut projeleri için özel sektörün, kamu kurumları tarafından teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Çamlıbel, “Bu doğrultuda, kentsel dönüşüm projelerinin ve altyapılı imarlı arsa üretiminin artması için sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, belediyeler ve akademisyenler gibi farklı paydaşlar, özel sektörle birlikte hareket etmeli. Türkiye’nin ihtiyacı olan şeffaf bir konut politikasıdır” diye konuştu.
Sektörün ve dünyanın geleceğinin sağlıklı konut politikalarına bağlı olduğunu söyleyen Çamlıbel “Sektör, yönetmeliğin inşaat maliyetini artıran ancak işletme maliyetini düşüren uygulamalarını destekliyor. Eğer mevcut tüm binalar ısınma açısından verimli hale getirilirse, Türkiye yılda 6 7 milyar dolar tasarruf edebilir. Türkiye’nin enerji alanında dışa bağımlılığını da azaltacak bu uygulama için yapılacak yaklaşık 25 milyar dolarlık yatırım da kendini 4 senede geri ödeyecek bir yatırımdır” dedi.
‘Enerji tasarrufu konutları değerlendirecek’
Enerji Verimliliğinin önemine değinen bir diğer konuşmacı da Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Direktörü Prof Dr Pınar Mengüç oldu. Mengüç, geleceğin kentlerinde binaların sahip oldukları enerji verimliliği ve tasarrufu uygulamalarına göre değer kazanacağını belirterek, bunun doğaya ve aynı zamanda ülke ekonomisine sağlayacağı katkıya dikkat çekti.
Panelde Enerji verimliliği konusunda mimari tasarımın rolüne değinen Mimar Tatsuya Yamamoto da Türkiye’nin en çok konut projesi tasarlayan mimarlık şirketlerinden biri olarak TAGO Mimarlık’ın tasarımda enerji verimliliğini ön planda tutan yenilikçi bir yaklaşımı hayata geçirdiğini belirtti. Doğa dostu yeşil binaların bugün konut seçiminde tüketiciler için önemli bir kriter haline geldiğini vurgulayan Yamamato, şehirleri yaşanabilir kılmanın yolunun insana değer veren, yenilikçiliği ön plana çıkaran mimari yaklaşımdan geçtiğini söyledi.
Oturumda konuşan MIT Gayrimenkul Merkezi Başkanı Prof Tony Ciochetti de, sürdürülebilir konut politikalarıyla, konutların maliyetinin çok daha iyi belirlenebileceğini dile getirdi. Ciochetti, gelecekte 1000 dolara mal olan evlerde oturulmasının mümkün olacağını belirtti.


Geri Dön