29 / 03 / 2024

Emre Ilıcalı ve Berkay Somali, Amerika dışındaki ilk yeşil denetçiler oldu!

Emre Ilıcalı ve Berkay Somali, Amerika dışındaki ilk yeşil denetçiler oldu!

Amerika dışında ilk yeşil konut denetçileri Türkiye'den çıktı. Yeşil bina konusunda danışmanlık hizmeti veren Altensis'in iki kurucu ortağı Emre Ilıcalı ve Berkay Somali, Amerika dışındaki ilk yeşil denetçiler oldu.




Dünyadaki en yaygın iki çevre dostu bina sertifikasından biri olan LEED konusunda, USGBC (Amerikan Yeşil Binalar Konseyi) tarihinde ilk olacak bir karara imza attı. USGBC; konut tipi alçak ve orta katlı konutlar için bundan sonra tüm dünyada kullanılacak 'Leed for Homes' sisteminde ilk kez ABD dışındaki profesyonelleri yeşil denetçi ilan etti. Türkiye'nin yeşil bina konusunda danışmanlık hizmeti veren Altensis'in iki kurucu ortağı Emre Dıcalı ve Berkay Somali, LEED'in Amerika dışındaki ilk LEED for Homes Green Rater (yeşil denetçisi) oldular. 

Bunun ABD otoritesinin, Turk profesyonellerinin dünyadaki yetkinliğini onaylaması açısından önemi olduğunun altım çizen Berkay Somali, "Türk denetçilerin olması hem Türkiye'nin yakın coğrafyasına da hizmet edebilmek açısından, hem Türkiye'deki projelerin bürokratik işlemlerinin süresinin kısalması açısından faydalı olacak" dedi. 

RUSYA'YA DANIŞMANLIK Çevre dostu bina danışmanlık şirketi Altensis, Türkiye'den sonra Rusya'yı da çevre dostu binalarla tanıştınyor. Türkiye'deki sertifikalı yeşil binalarının yüzde 60'ının sertifikasyon sürecine rehberlik yapan şirket, Rusya'da toplam 500 bin metrekarelik inşaata danışmanlık ediyor. 


3 ayrı projenin danışmanlığını yürüten şirketin hedefi, Rusya'da bir yılda 1 milyon metrekarelik projeye imza atmak. Altensis kurucu ortağı Emre Ilıcalı, tüm dünyada giderek yaygınlaşmakta olan çevre dostu yeşil bina anlayışının komşularda da kendini gösterdiğini belirterek, bunlann başında da Türk inşaat firmalan açısından iyi bir pazar kabul edilen Rusya olduğunu söyledi. Ilıcalı, "Sadece Rusya değil, tüm Türki Cumhuriyetler'de de projelere hizmet vermeyi planlıyoruz. Bu seneden itibaren Rusya pazanndaki yeşil bina projelerinde adımızı duyuracağız" dedi. Bugüne kadar yaklaşık 1.5 milyon metrekare inşaat alanına sahip projelerin yeşil bina sürecim başanyla tamamladı. Halen de yaklaşık 3 milyon metrekare inşaat alanına sahip projelerin danışmanlık ve sertifikasyon sürecini sürdürüyor. 


Google'ı yeşillendirdi 

Berkay Somali, Serkan Emin, Emre Ilıcalı tarafından 2008 yılında kurulan Altensis'in bugune kadar yeşil bina sertifikası sahibi yaptığı binalar arasında Google'in Türkiye ofisinden Türkiye Futbol Federasyonunun Riva Tesislerine, Özyeğin Üniversitesinden Schneider'in Gebze'deki fabrikasına kadar geniş yelpazedeki yapılar bulunuyor. Şirket, Ağaoğlu Andıomeda Gold, Akbatı AVM, Akasya Acıbadem , Nuıol Tower Çağlayan, Soyak Optimus ve Soho ile Zorlu Levent gibi projelere hizmet verdi. 


Hürriyet




Geri Dön