29 / 03 / 2024

Emrullah Turanlı: 3 yıldır 5 projede çeşitli engellerle karşılaştık

Emrullah Turanlı: 3 yıldır 5 projede çeşitli engellerle karşılaştık

Taşyapı´nın patronu Emrullah Turanlı, "3 yıldır 5 projede çeşitli engellerle karşılaştık. Belediyeler iş yapanlara engel olmasın" dedi



İstanbul başta olmak üzere 25 yıldır altyapı, Mashattan, Almond Hill, Novus Residence gibi lüks konut projeleriyle dikkat çeken Taşyapı´nın patronu Emrullah Turanlı, "3 yıldır 5 projede çeşitli engellerle karşılaştık. Belediyeler iş yapanlara engel olmasın" dedi.

TAŞYAPI, İstanbul´da toplam portföy değeri 2 milyar doları bulacak yeni projeleri peşpeşe açıklıyor. Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, "Özellikle 3 konut projemiz ses getirecek. Hepsi iyi lokasyonda" dedi. Toplam 5 projede karşılaştıkları engelleri anlatan Emrullah Turanlı, Göztepe´deki Four Winds projesi için, "Ruhsatı 2007´de aldık, hafriyata başladık. Kadıköy belediyesi geçici olarak durdurmuştu. Belediye ile sorunu yaşayan ben değilim, arazi sahibi Milli Emlak... Fakat fatura bana çıktı. Yüklenici biziz, mağdur biziz" diye konuştu.

44´er katlı 4 blok
Emrullah Turanlı, şöyle devam etti: "Arazi için yüzde 60 kat karşılığı anlaştık, 3 yıldır engeller var. Belediye ile engelleri yeni çözdük, temeli attık. Meteoroloji´ye ait bir araziydi. Projenin değeri 700 milyon doları bulacak. 44 dönümlük arazi, Bağdat Caddesi´ne bir parsel mesafede. 44´er katlı 4 blok yapıyoruz. 200 milyon dolarlık inşaat yapacağız. 110 bin metrekare satılabilir alanın bize ait yüzde 40´ının metrekaresi 6 bin 500 dolardan başlayacak, 9 bin dolara çıkacak. Arazi, 200 dönümlük Göztepe parkının yanında. Müthiş deniz manzaralı. Taşyapı olarak 250-300 milyon dolar hasılat bekliyoruz. Arsa karşılığında, Meteoroloji için 20 milyon liralık bina yapıp teslim ettik."

Seyrantepe´ye 70 kat
Seyrantepe´da, 150 gecekondu ve iş yeri sahibiyle 4-5 yıl önce yüzde 43 kat karşılığı anlaşan ve 28 dönümlük araziye 65-70 katlı gökdelen dikmek isteyen Emrullah Turanlı, burada da sonuca yaklaştı. Turanlı, `Çintemani´ adı verilecak proje için, "Hakan Kıran ve Serdar İnan ile şartlı olarak yaptığım anlaşma ruhsat alınınca devreye girecek. Fakat 150 kişiyi biraraya getirip, gecekonduları yıkmak kolay değil. 2 ay içinde problem çözülür, 2011´de Nisan-Mayıs gibi satışa çıkarız. 140 bin metrekare inşaat yapacağız. Projede otel, ofis, rezidans olacak. Metrekare fiyatları 6 bin dolardan başlar. 200 milyon dolarlık inşaat, 800 milyon dolar değerinde proje ortaya çıkacak" dedi.

Fazla `yeşil´e engel çıktı
Selçuklu İnşaat ile yüzde 50-50 ortak olarak aldıkları 30 dönümlük Altunizade arazisinde de, 400 milyon dolar değerinde proje ortaya çıkacağını bildiren Emrullah Turanlı, "Arsayı 5 yıl önce aldık. Yine belediye kaynaklı sorun çıktı. Birçok problem çözüldü. İnşaata bu yıl başlarız. Metrekaresi 7-8 bin dolardan satışa başlayacağız" dedi. Turanlı, yaşanan sorunu şöyle özetledi: "50 bin metrekare konut alanı, bir o kadar otopark-sosyal tesis yapacağız. Bina oturum alanı yüzde 35 idi, yüzde 18´e düşürüp yeşil alanı artırmak ve 5 kat yerine, 6-8 kat yapmak istedik. Her daireye 1 yerine 3 araçlık otopark olsun istedik, yıllar sonra çözüme yaklaştık."

50´den 20 kata indirdiler
İstanbul Gayrettepe´ye 20 milyon dolara otopark, Haydarpaşa sahiline 140 milyon dolara otel yapmak isteyen, iki projede engellere takılan Emrullah Turanlı, "Otopark için 3 yıldır uğraşıyoruz, inşaata yeni başladık. 600 odalı, 50 katlı oteli ise önce 30, sonra 20 kata indirdiler. İnşaat metrekaresi aynı, oturum alanı büyüyecek" diye konuştu.

Dedikoduya kızdım 400 milyon doları erken ödedim
TAŞYAPI´nın bazı projelerde, çıkan engeller üzerine şirket hakkında dedikoduların ortaya atıldığını söyleyen Emrullah Turanlı, "Yalanlara kızdım. 2011´de veya 2012 yılında ödemem gereken kredi borçlarını erken kapattım. 2 yılda 400 milyon dolar kredi geri ödemesi yaptım" dedi. Turanlı, şöyle devam etti: "Paramızla arsa alıp, anlaşma yapıp proje üretiyoruz. Ufak tefek hatalar herkeste vardır. Bizde de vardır belki. Elimde 20 yıllık arazi stoku var. Proje yapıyoruz. Belediyelere götürüyoruz. Haklı oldukları kısımlar var ama belediyelerden ricamız bize zulüm etmesinler."

Yurtdışında 1.2 milyar dolarlık ihale aldı
SON 3 yıl Türkiye´deki projelerde çıkan engeller, proje değişikliği talepleri ve lüks konut satışlarının yavaşlaması yüzünden yurt dışındaki iş imkanlarını kovaladığını ve 6 ülkede iş aldığını söyleyen Emrullah Turanlı, "Bugüne kadar yurt dışında aldığım işlerin büyüklüğü 1.2 milyar dolar. Bu sene sonuna kadar da, yurt dışındaki iş hacmim 2 milyar dolara çıkacak. En çok Libya ve Türkmenistan´da çalışıyoruz. Körfez ülkelerinde, elimizdeki işler bitti, yeni anlaşmalar yapmak üzereyiz" dedi.

İnşaatçılar, merkezi semtlerde 3-4 yıl bürokrasiyle uğraşıyor
TAŞYAPI´nın 5 projeye yıllarca kazma vuramadığını hatırlatan Emrullah Turanlı, "Merkezi bölgelerde inşaatçılar bürokrasiyle 3-4 yıldan aşağı uğraşmıyor. Bütün inşaatçılar sıkıntılı. Kimimiz az, kimimiz biraz daha fazla uğraşıyoruz. Bürokrasi çok" diye sitem etti. İnşaatçıların kendilerini anlatmakta ve ifade etmekte zorluk çektiğini söyleyen Emrullah Turanlı, "Belediyeler iş yapmak isteyene engel çıkarmasın. Biz sadece konut üretmiyoruz. Arazileri, hangi ihtiyaca cevap verecekse ona göre projelendiriyoruz. İnşaat firması gibi görülüyoruz ama biz `developer´, yani geliştiriciyiz. İşler gecikince ekonominin lokomotifi inşaat duruyor" dedi.
Hürriyet/Ali Öztürk


Geri Dön