24 / 04 / 2024

En düşük konut kredisi faizi yüzde 0.85'lerde

En düşük konut kredisi faizi yüzde 0.85'lerde

Merkez Bankası Para Politikası  Kurulu, Kasım 2008'den bu yana aralıksız yaptığı faiz indirimine önceki gün ara verdi



Bu ara ile birlikte piyasalara "bunun altı yok" sinyali de gönderdi. Merkez Bankası'nın birbiri ardın yaptığı faiz indirimleri sırasında yarışa giren bankalarda artık burada soluklanacak. Kredi maliyeti hesaplarında uzun vadeli gösterge faizlerini daha çok dikkate alan bankalar, 2010 ikinci çeyrekten sonra Merkez Bankası'nın olası faiz artırımlarıyla uzun vadeli faizlerde de artış bekliyor. Piyasalarda artık yeni faiz indirimi beklenmediği için de konut, ihtiyaç ve otomobil kredisi almak isteyenler için bu rakamlar fırsat gibi görünüyor.

Dün itibarıyla konut kredisi faizlerinde masraflar hariç en düşük rakam yüzde 0.85'lerde. 100 bin liralık bir kredide bu yıllık 10.69 faiz demek. Aylık taksit tutarı  ise 2 bin 135 lira.

Otomobil faizi yükselebilir

Otomobilde ise masraflar hariç  en düşük oran 1,09 düzeyinde. 36 ay vade ile 20 bin liralık kredide aylık taksit tutarı ise 675 lira. Oysa çok değil 4-5 ay önce kredi faizleri ve aylık ödeme tutarları çok daha yüksek seviyelerdeydi. İhtiyaç kredilerinde ise ortalama faiz yüzde 1.50 civarında. Her ne kadar bu segmentte faiz yüksek gibi görünse de konut ve otomobile göre daha riskli bir alana olması, sorunlu kredilerin fazla olması ve yüksek maliyeti nedeniyle bu alanda da çok fazla bir indirim beklemiyor.

2009 yılını yüklü bono faizlerindeki düşüşü nedeniyle yüksek karla kapatan bankaların ise 2010 yılında kredi piyasasında daha aktif bir rol alması  bekleniyor. Önümüzdeki yıl başta konut kredileri olmak üzere tüketici kredilerinde de bankalar arasında rekabetin artması bekleniyor.

Bakan Çağlayan,  "Bu Faiz Seviyesi Geçen Yıl Olmalıydı"

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın Türkiye'nin kur ve faiz politikasında son 6 ay hiç başarılı olmadığını kaydederek, "Ben iddia ediyorum, bugün Merkez Bankası'nın getirmiş olduğu faiz seviyesi, geçen sene alması gereken faiz seviyesiydi" dedi.
Sefer Yüksel/Gazete Habertürk


Geri Dön