25 / 04 / 2024

En hareketli pazar ticari gayrimenkul oldu!

En hareketli pazar ticari gayrimenkul oldu!

Yapı Endüstri Merkezi'nin raporuna göre ülkemizdeki ofis yatırımları beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti. A sınıfı ofis arzının iki yıl sonra 6.5 milyon metrekareye ulaşacağı hesaplanıyor.



Son dönemde açıklanan 1 üç gayrimenkul raporu Türkiye'de ofis yatırımlarında yüzde 100'e yaklaşan bü' artışın olduğunu ortaya koyuyor. Yapı Endüstri Merkezi raporuna göre ofis yatırımlarındaki artış; 'daü-e sayısı' bazında konuttaki artışı neredeyse 4'e katladı. 



Ofiste; bina sayısı, yüzölçümü, değeri ve daü-e sayısı bakımından 2014'ün ilk dokuz ay itibariyle, geçen yıl aynı döneme göre artış oranlan sırasıyla yüzde 66.7, yüzde 78.5, yüzde 92.4 ve yüzde İ1 9.9 düzeyinde gerçekleşti. Cushman & Wakefield raporuna göre "Kişi başına düşen AVM alanı yüzde 7, konut satışı yüzde 2 allarken A sınıfı ofis arzındaki artış yüzde 30'a ulaştı. Avrupa'da en yüksek artış Türkiye'de yaşandı. JLL raporuna göre ise 2014 yıl sonu itibariyle, İstanbul'daki mevcut A sınıfı ofis stoku 2013 yıl sonu ile kıyaslandığında, 680 bin metrekarelik bü- artış göstererek, 4.1 milyon metrekareye ulaştı. Yapılan analizlere göre 2015 ve sonraki yıllarda da A sınıfı ofis talebinde yüksek oranlı artışlar olacak. 



Artış sürecek 

Son günlerde üç gayrimenkul raporu açıklandı. Bu raporların üçü de ofis yatırımlarındaki dikkat çekici gelişmeyi ortaya koydu. Artışlar yüzde 80-90'lan buluyor. Aynı rapora göre ofis yatırımlarındaki artış, "konut dışı bina" türlerinin tamamından yüksek. A sınıfı ofis pazarında, Avrupa'da en yüksek artışı yüzde 30 ile Türkiye'de oldu. 



2013'te işlem hacmi bakımından rekor kıran ofis pazarı 2014'te yine bü- rekor kırarak 300 bin metrekareye ulaştı." JLL raporuna göre 2014 yıl sonu itibariyle, İstanbul'daki mevcut A sınıfı ofis stoku 2013 yıl sonu ile kıyaslandığında, 680 bin metrekarelik büyük artış göstererek, 4.1 milyon metrekareye ulaştı. Bu raporların analizine göre bu yıl ve önümüzdeki yıllarda da A sınıfı ofis talebin yüksek oranlı artışlar olacak. 




300 bin metrekare 

2013'te işlem hacmi bakımından rekor kıran ofis pazarı 2014'te yine büyük rekor kırarak 300 bin metrekareye ulaştı. Kişi başma düşen AVM alanı yüzde 7, konut satışı yüzde 2 artarken A sınıfı ofis arzı yüzde 30 arttı. Pazara toplamda 900 bin metrekare yeni arz eklendi. Toplam A sınıfı ofis arzı yılsonu itibariyle 4.2 milyon metrekareye erişerek yıllık bazda yüzde 30 artış gösterdi. Böylece Avrupa pazarları arasında en yüksek artışı kaydetti. 



Yapı Endüstri rapora: Küresel gayrimenkul satm alma yatırımlarında, yatırımcılar 2014 yılında gayrimenkul varlıkları içinde en çok ofis yatırımlarını tercih ettiler. Ofis pazan tüm alt sektörler içinde göreceli olarak daha hızlı büyüyen ve yüksek yatırım çeken pazar oldu. Türkiye'de de ticari gayrimenkul sektörü içinde ofis pazan en hareketli pazar oldu. Yeni yatırımlar, arzlar ve kiralamalar sürdü. 



2014 yılında en hareketli ticari gayrimenkul pazan oldu. Yeni ofis arzı taleple karşılaştı, özellikle B sınıfı ofis arzı hızla emildi. Raporda, 'konut dışı bina inşaatı' verilerine göre, ofis binaları, bu kapsamdaki otel, perakende, toptan ticaret yerleri, sanayi, depo binalan gibi bütün diğer segmentlere göre çok daha hızlı artış gösterdi. 2014 yılı ilk dokuz ayda, geçen yılın aynı dönemine göre ofis binalan bina sayısında yüzde 66.7, yüzölüçümde yüzde 78.5 artış gösterdi. 



En hareketli pazar ticari gayrimenkul 

¦ Yeni yatırımlar, arzlar ve kiralamalar sürdü. 2014 yılında en hareketli ticari gayrimenkul pazarı oldu. Yeni ofis arzı taleple karşılaştı. Özellikle B sınıfı ofis arzı hızla emildi. Raporda, 'konut dışı bina inşaatı' verilerine göre, ofis binaları, bu kapsamdaki otel, perakende, toptan ticaret yerleri, sanayi, depo binaları gibi bütün diğer segmentlere göre çok daha hızlı artış gösterdi. 2014 yılı ilk dokuz ayda, geçen yılın aynı dönemine göre ofis binaları bina sayısında yüzde 66.7, yüzölüçümde yüzde 78.5, değer bazında yüzde 92.4, daire sayısı bakımından yüzde 119.9 artış gösterdi. Bu oranlar, konut da dahil, tüm ticari bina türlerindeki artışlardan yüksek artışları ifade ediyor. 



Yeni Asır


Geri Dön