28 / 03 / 2024

En renkli projeler etrafa ışık saçacak!

En renkli projeler etrafa ışık saçacak!

Soluk ve gri renkli kriz yıllarının ardından ekonominin düzelmesi ile 2010'da projeler renklendi



Kırmızı apartman Kaliforniya sokaklarını aydınlatırken Şangay'ın rüya küpü etrafa ışık saçacak

2010 yılı her açıdan renkli projelerle gündeme geldi. Dünya genelinde krizin etkilerinin azalması mimarların daha yaratıcı projelerini bu yıl hayata geçirmesindeki önemli sebeplerin başında geldi. Bazı projeler enerji kullanımlar bazıları tasarımlarıyla gündeme gelirken artık tüm bu özelliklerin yanı sıra renkleriyle de kendilerinden bahseden projeler ortaya çıktı. Bu projelerden kimi Londra'da şehrin ortasında ışık saçıyor, kimi Vietnam'da gökyüzü bahçeleri ile çevresini renklendiriyor, kimi ise kırmızının asaletini Kaliforniya sokaklarına taşıyor. Bu sene projeler açısından oldukça renkli geçeceğe benziyor.

Zenginlerin apartmanı
Vietnamlı DWP Mimarlık bu günlerde tasarımıyla olduğu kadar adıyla da kendinden bahsettirecek bir konut projesini hayata geçiriyor: Everich (Hep zengin) adını taşıyan proje yeşil bir zenginliğe işaret etmişe benziyor. Aslında birbiri ile birleşik iki apartman kompleksinden meydana gelen proje 37 katta 3 bin 100 daireden oluşuyor. Dikeyden çok yatay bir alana yayılan projenin tek bir binada bu kadar fazla konutu barındıran nadir projeler arasında geliyor. Projedeki apartman daireleri 120 ile 250 metrekare arasındaki seçeneklerden oluşuyor. Son dönemde Türkiye'deki projelerde de kullanılmaya başlanan 'gökyüzü bahçeleri" ve yeşil çatılar ile yeşillendirilen projede her apartman dairesinin ay ölçüde manzaradan yararlanabilmesi ise bir başka çekici özellik arasında.

Kaliforniya'nın kırmızı çekiciliği
Kalabalık Kaliforniya ailesi için düşünülen bu proje FAIA'dan Lorcan O'Herlihy tarafından tasarlandı. O'Herlihy ve projenin geliştiricisi Richard Loring projenin açık alanlarını projenin orta yeri yerine hem ev sahipleri hem de dışarıdan gelenlerin kullanabileceği bir sosyal alana dönüştürmeyi tercih etti. O'Herlihy, "Özel bir alanda halkın kullanabileceğin bir cep parkı yarattık" diyor. 4 bin 600 metrekarelik alan üzerinde planlanan proje tasarım detaylarının yanı sıra geceleri kırmızı renginde ışıklandırılarak daha çekici hale getirildi. Projenin içine kırmızı dekorasyonda ikonik bir restoran da eklendi. O'Herlihy, ilk olarak Kaliforniya projesi ile başlattığı özle alan içinde halka açık park yaratma fikrini daha sonraki projelerinde de geliştireceğini söylüyor.

Böceklere 5 yıldızlı otel
Şimdiye kadar 5 yıldızlı oteller hep insanlar için yapıldı. İngiltere'de ise 'Kovanın Ötesinde' adı verilen projeyle mimarlık şirketleri böcekler için 5 yıldızlı otel tasarlamak için birbirleriyle yarıştı. İngiltere'nin en büyük mimarlık şirketlerinden Arup, Pinnacle gibi şirketlerin de katıldığı yarışmada Londra Belediyesi tarafından düzenlendi. Yarışmanın amacı ise ekolojik olarak en sürdürülebilir böcek evlerini inşa etmeyi içeriyor. Arıları, kelebekleri, uğur böceklerinin her birini farklı bir bölmede saklayacak olan projede her bir bölme 900 ile 1200 milimetre büyüklüklerinden tasarlandı. Projenin en ekolojik hale getirilmesi için mimarlık şirketlerinin dönüştürülebilir materyaller kullanması da şart koşuldu.

Pozitif enerji toplayıp etrafa yayacak
Koreli mimar Kim In Cheurl, tarafından Güney Kore'nin başkenti Seul'de tasarlanan Urbanhive, 70 metre uzunluğunda 17 katlı dikey bir kuleden oluşuyor. Klasik bir dikey kalıp yöntemi izlenen inşaat aşamasının aksine tasarım aşamasında enerjiyi depolayabilen özelliğine sahip yüzlerce küçük yuvarlak pencere ile fonksiyonel bir özellik kazandırıldı. Üstelik yapı sadece enerjinin fiziksel olarak toparlandığı değil yerel mekanlar ile sembolik enerjinin de toparlandığı bir yer özelliği taşıyor. Cheurl'a göre Urbanhive şehir ile yerel mekan arasında ilişki kurabilen bir bina olarak tasarlandı. Binanın dışındaki delikler ise sadece içeriden dışarıyı görmek değil dışarından içeriye 'enerji' aktarımını sağlamak için tasarlandı.

Japon çay evlerinin modernleştirilmiş hali
Kaliforniya'nın Silikon Vadisi'ndeki Teahouse projesi ABD'de 2010 yılının en iyi konut projesi seçildi. FAIA Mimarlıktan Mimar Robert Swatt tarafından yapılan proje jüri tarafından "En sade ve açık" proje olarak nitelendirildi. Japonya'da sıkça rastlanan çay evlerinin (teahouse) modern yorumlarla yeniden tasarlandığı proje tarihi tipolojiye modern bir bakış açısı olarak adlandırılıyor. Üç adet çayevinden oluşan proje 1960'larda Silikon Vadisi eteklerinde yapılan projeyi yeniden elden geçirerek Teahouse projesine hayat kazandırdı. Projede ister tek bir yatırımcının da alabildiği projedeki bir konut uyumak için kalan iki bina ise yaratıcı fikirler için tasarlandı. Yere değmeyen konutlar olarak tasarlanan ve ahşap ile çeliğin bir arada kullanıldığı nadir projelerden biri olan Teahouse projesi içinde 'wabi &sabi' olarak adlandırılan bölümler de yer alıyor.

Şangay'ın rüya küpü
New York-merkezli ESI Design'dan Edwin Schlossberg tasarladığı küp, geçtiğimiz günlerde tamamlanan Şangay Expo'nun kurumsal binasını temsil etti. Rüya küpü olarak adlandırılan 40 bin metrekarelik pavilyon, çekici tasarımının yanı sıra ortak sosyal alanlar, sürdürülebilir materyaller ve rüya gibi bir ortam sunması nedeniyle bu ismi aldı. Geniş katılımlı organizasyonlar için bir model oluşturan Rüya Küpü'nü bundan sonra farklı organizasyonlarda da görmek mümkün olabilecek. Küpün iç bölümünde 360 derece video gösteriminin yanı sıra dış bölümü ise milyonlarca LED ışığı ile renklendiriliyor.
Sabah Emlak


Geri Dön