18 / 04 / 2024

Ender 2010'da 5 AVM'ye girecek!

Ender 2010'da 5 AVM'ye girecek!

Ender Mağazalarının kurucusu Abdürrahim Gizer, 2010 yılında büyük bir reklam kampanyası başlatacaklarının bilgisini verdi



Her kriz içinde fırsadarı  da barındırıyor. Bu fırsatları gören şirkeüer ise krizden daha da güçlenmiş şekilde çıkıyor. Örneğin perakende sektöründe kriz nedeniyle pek çok alışveriş merkezi kiralarını düşürdü. Bu gelişme, daha önce alışveriş merkezleri içinde mağaza açmaya cesaret edemeyen bazı markaları harekete geçirdi.

Daha çok orta direk olarak tanımlanan gelir grubuna hitap eden yılların Türkiye'nin ilk çok kadı alışveriş merkezlerinden biri olan Ender Mağazaları, krizin yaratüğı boşluğu iyi kullanarak çeyrek 35 yıla yaklaşan tarihinde ilk kez bir alışveriş merkezine adım attı.

Cadde mağazacılığıyla farklı illere yayılan marka, 21'inci mağazasını  krizin yarattığı fırsatı kullanarak bir alışveriş merkezinde, Denizli Teraspark'ta açtı.

Ender ne marka hikayesi, ne de şirket sahibiyle bugüne kadar basında pek de yer almamış perakende sektörünün önemli şirketlerinden biri. Geçen yıl 100 milyon dolar ciroya ulaşan Ender, bin 400 kişiye istihdam sağlıyor. Şirketin hedefi de oldukça iddialı; 2015 yılında mağaza sayısını 50'ye çıkartarak yurt dışına açılmak. Şirketin enteresan olan bir başka özelliği de her kuşağın şirkete artı bir değer katması, ikinci kuşağın başa gelmesi markalaşma çalışmalarını gündeme getirmiş, üçüncü kuşak ise alışveriş merkezlerine girilmesi ve yurt dışında da mağazalaşma yönünde şirketin önüne bir hedef koymuş.

İkinci kuşak marka yaptı

Ender Mağazaları'mn kuruluş hikayesi 1976 yılına dayanıyor. Şirketin kurucusu Abdürrahim Gizer, giyim mağazacılığının büyüyeceğini düşünerek bu alanda ilk mağazasını İGS'nin  Adana  temsilciliğini alarak yapıyor. Sonra aynı markayla Adana'da bir mağaza daha açıyor. Ardından YKM'nin de Adana temsilcisi olan Gizer'in çocukları da bu süre içerisinde büyüyor ve kendisine destek vermeye başlıyor.

İkinci kuşak daha heyecanlı. Kendi markalarım oluşturup farklı şehirlere yayılmak istiyor. Babalarını da bu yolda ikna ediyorlar. Ardından marka için isim arayışına geçiliyor. Kendi soy isimlerini kullanmak istemiyorlar. Pamuk, Koza, Lider, Önder gibi marka alternatifleri arasından Ender'i tercih ediyorlar. Ardından mağazalar bir bir açılıyor.

Konsept olarak ise biraz YKM'nin sisteminden ilham alarak biraz da Abdürrahim Gizer'in yurt dışı gezilerinde gördüğü ve beğendiği çok katlı mağazacılık anlayışı benimseniyor.

Ufi de Ender oldu

Ender markasıyla ilk mağaza 1985 yılında Adana'da açıldı. Ardından Mersin, Kayseri, Konya, Gaziantep, Eskişehir, Edirne, Adapazarı gibi Anadolu şehirlerinde mağazalar hizmete girdi. İstanbul'da ilk mağaza ise Bakırköy'de açıldı. İstanbul'daki müşterilerine markayı Bakırköy mağazalarıyla tanıtan Gizer Ailesi, büyükşehirde daha da yayılıp ismini duyurmak için 1992'de büyük bir hamle yaptı. Şirket, İstanbul'da bir zamanların buluşma noktası olan Aksaray'daki Ufi mağazasının bulunduğu binayı satın alarak Ender Mağazaları ağını genişletti.

Bugün 21 mağazası bulunan Ender Mağazalan'nda 200 civannda tanınmış marka satılıyor. İlk mağazalarım açtıklarında kendi marka isimleriyle üretim yaptırmayı denediklerini söyleyen Ender Mağazalan Yönetim Kurulu üyesi Ercan Gizer, bunun çok da iyi bir fikir olmadığını kısa sürede anladıklarını ve üretimi üreticiye bırakma karan alarak mağazacılık işine konsantre olduklanm belirtiyor.

Hedef kitle B ve altı

Ender Mağazaları'nın orta direk ve altı diye tabir edilen B ve altı  sosyo-eko-nomik gruba hitap ettiğini belirten Gizer "Kısacası hem markalar, hem de fiyat politikamızla biz Türkiye'nin yüzde 70'ine hitap ediyoruz" diye konuşuyor.

Cadde mağazacılığını bırakmayı düşünmediklerini söyleyen Gizer, üçüncü kuşağın isteğiyle hem trendi takip etmek hem de arabalı  ve büyük market müşterilerini yakalamak için alışveriş merkezlerinde de mağaza açmaya başladıklarını ifade ediyor. Modayı takip etmek için bu hamleyi yaptıklarını söyleyen Gizer konuşmasını şu şekilde sürdürüyor: "Kriz öncesinde AVM'lerdeki kiralar çok pahalıydı, dolayısıyla buralara biz giremiyorduk. Ancak krizle beraber kiralar oldukça düştü. Ve biz de bunu kullanarak AVM'de yer alma modasına uymaya karar verdik."

5 yeni mağaza geliyor

Çok katlı bir cadde mağazası açmanın 6 milyon dolara mal olduğunu, AVM'lerde mağaza açmanın ise 2.5 milyon dolarlık bir maliyet getirdiğini ifade eden Gizer, 2010 için iddialı hedefler koydu. Gizer, Anadolu'da iki cadde mağazası ve ikisi İstanbul'da, diğerleri Bursa,  İzmir  ve İsparta'da olmak üzere beş tane de AVM'lerde mağaza açacaklarını belirtiyor. Bu mağazalarla birlikte 200 kişiye daha istihdam sağlanacağını anlatan Gizer, 2010 yılında büyük bir reklam kampanyası başlatacaklarının da bilgisini veriyor.

2010'da sadece mağaza vaürımı için yaklaşık 25 milyon dolar harcanacağını sözlerine ekleyen Gizer, önümüzdeki yılın bu yıldan daha iyi geçmesini beklediğinin de altını çiziyor. Gizer, bu yılı ise 110 milyon dolarlık ciro ile kapatmayı hedeflediklerinin altını çiziyor.

Doğu ülkeleri hedefte

Krizde mağazaya giren müşterilerinin en azından bir parça ürün alması için çalıştıklarını ifade eden Ercan Gizer, ışık ve koku gibi müşteriyi alışverişe teşvik edecek yöntemleri en iyi şekilde kullandıklarını söylüyor.

Giyim alışverişinin keyif işi olduğunu ve 10 kişiden yedisinin keyif için alışveriş yaptığının altını çizen Gizer, sadık müşteri yaratmak için çıkardıkları Ender kartlarının bu dönemde faydasını gördüklerine de vurgu yapıyor. Bugün 1 milyon Ender Kart sahibi olduğunu söyleyen Gizer, bu rakamı daha da arurmak istediklerinin üzerinde duruyor.

Ender Mağazaları olarak 2015'de 50 mağaza sayısına ulaşmak istediklerini söyleyen Gizer, bu rakamı yakaladıklarında ise hedeflerinin, yurtdışında mağaza açmak olduğunu belirtiyor. Gizer yırt dışına adım atmayı düşündükleri ülkeleri sıralarken ilk olarak Doğu Avrupa ülkeleri ile Bulgaristan, Slovakya, Azerbaycan'da mağaza açma planlanndan söz ediyor.
Ekonomist


Geri Dön