19 / 04 / 2024

Enerji kimlik kartı olmayan binalara ruhsat verilmeyecek!

Enerji kimlik kartı olmayan binalara ruhsat verilmeyecek!

CNR Expo Fuar Merkezinde bir dizi fuar açılışına katılan Yıldız, burada gazetecilere açıklamalar yaptı



Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, binalar için enerji kimlik kartı uygulamasının, Türkiye'de 2 yıl önce çıkartılan kanunun uygulamaları, yönetmelikleri ve mevzuatlarıyla ilgili önemli bir safha olduğunu söyledi.

CNR Expo Fuar Merkezinde bir dizi fuar açılışına katılan Yıldız, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 2010 yılından sonra ısıtma, soğutma, yalıtım ve enerjinin verimli kullanılmasıyla alakalı yeni yapılacak binalarda kurallara uyma zorunluluğu olduğunu bildirdi.

Yıldız, 2017 yılına kadar eski binalarda yapılacak düzenlemeler olacağını ve bunların da kamuoyuyla paylaşılacağını belirterek, şunları söyledi: "Binalar için enerji kimlik kartı uygulaması, Türkiye'nin enerji
verimliliğiyle alakalı 2 yıl önce çıkartılan kanunun uygulamaları, yönetmelikleri, mevzuatlarıyla alakalı önemli bir safhadır. Özellikle Sayın Başbakanımızın direktifleriyle başlatılan, Avrupa'da ve dünyada enerji ve iklim değişikliğiyle alınan önlemlerin sonucudur. Bu çalışma, Başbakanlığımızın koordinesinde Bayındırlık ve Enerji bakanlıklarının yürüttüğü ortak bir çalışmadır. Bin metrekareyi aşan alanlarda merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri kurulacak. Bir kere kurulacak tesislere fazladan para verilmeyecek. Artık herkesin tükettiği kadar ödeyebileceği bir konum olacak. Binaların yalıtımına dikkat edilecektir, spesifikasyon özellikleri olacak. 2010 yılından sonra yapımına başlanan binalara bu şartlara uymadığı takdirde ruhsat verilmesine engel olunacaktır."

Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerji yoğunluğu anlamında Japonya'nın dörtte biri kadar işlem yaptığını ve burada bir verimlilik olduğunu ifade ederek, enerji üretiminin yanında enerjinin verimli kullanılmasıyla ilgili çalışmaların da
sürdüğünü kaydetti. Vatandaşların evlerde kullandıkları enerjinin önemli bir kısmının havaya gittiğini belirten Yıldız, "Biz bu kadar zengin bir ülke değiliz. Biz zenginleşen ve gelişen bir ülkeyiz. Ama hem üretirken, hem de tüketirken enerjiyi verimli kullanacağız" diye konuştu.

"ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR"
Bakan Yıldız, 2017 yılına kadar, 2010 yılından önce yapılan binaların gerekli şartları yerine getirmesinin beklenemeyeceğini dile getirerek, kademeli olarak enerji verimliliğinin sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı.Bakan Yıldız, bir gazetecinin sorusu üzerine şunları kaydetti: "O şartları yerine getirenlere ruhsat verilecek. Bu durumda evin, konutların, ticarethanelerin pahalıya çıkması gibi algılanma yanlışlığı var.

Yalıtıma ve özellikle enerjinin verimli kullanılmasına verdiğimiz para 1,5 yıl içerisinde tekrar meskene, vatandaşa ve tüccarımıza dönecek bir para. O yüzden burada fazladan harcanacak bir para olmayacak. Tam tersi daha uzun yıllarasirayet eden daha az para harcamamızı sağlayacak bir çalışma olacak ve biz bu çalışmayı önemsiyoruz.

Türkiye bundan sonra Hazinenin ve Devlet Planlama Teşkilatının tahminlerine göre yüzde 3-4 bir büyüme gözüküyor. 2010 yılından itibaren 2023 yılına kadar bizim hesaplamalarla Türkiye'nin mevcut kurulu gücü yaklaşık 44 binmegavatlar civarında. Hemen hemen ikiye katlanacağı görülüyor. Şu anda bizim  kurulu gücümüz yaklaşık 44 bin megavat, ama önümüzdeki 12 yılda yapacağımız yatırımlarla 44 bin megavat daha olmasını bekliyoruz. Hem özel sektör, hem de kamunun bu konuda arz güvenliği çalışmalarını dikkatle izliyoruz. Bu konuda özel sektör yatırımlarının artacağına inanıyorum."
AA


Geri Dön