18 / 04 / 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sanayide enerji verimliliğini artırmak için kolları sıvadı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sanayide enerji verimliliğini artırmak için kolları sıvadı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Verimliliği Derneği, Türkiye ’de enerji tüketiminin yüzde 27’sinin yapıldığı sanayi sektöründe, enerji verimliliğini artırmak için kolları sıvadı.




“Enerji Verimli Sanayi” adıyla başlatılan proje ile sanayi kuruluşlarında belirlenen 13 enerji verimlilik artırıcı proje alanıyla on yılda 65 milyar liralık enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Bu da 10 Boğaz Köprüsü, 10 havalimanı, 7 Atatürk Barajı ve 6 ünite nükleer santral için gerekli olan kaynağa karşılık geliyor. Öte yandan, enerji verimliliğine yatırım yapan sanayiciler, yatırımın yapıldığı bölgeye bakılmaksızın beşinci bölgeye yapılan yatırımlardan faydalanacak.


VERİMLİLİK İÇİN TENCERE TAVA SERBEST 


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla Gebze’de yapılan toplantıyla sanayicilere tanıtılan proje ile sanayicilerin elektrik faturasında yüzde 30 tasarruf sağlaması hedefleniyor. Tasarruf konusunda Greenpeace ve çevreci , sivil toplum kuruluşlarına da “Ortak çalışalım” çağrısı yapan Bakan Yıldız, “Yerli enerji kaynağımız, enerji verimliliği için tencere tava ile tanıtım yapmak da serbest” dedi.


Yeni teşvik için 3 bakanlık ortak çalışıyor


Taner Yıldız, Hazine, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın tasarrufa yönelik verilecek teşvikler için ortak çalıştığını belirterek, şunları söyledi: “Bunun yakında yürürlüğe gireceğini en kısa sürede göreceğiz. Bu teşvik kapsamında belli bir ton eşdeğer petrolde kadar geri dönüş süresi olan, azami beş yılda yatırımı kendini amorte edecek enerji verimliliği yatırımları için bir düzenlememiz olacak. Atık ısıdan elektrik elde edecek tesislerde, petrol ve doğalgaz aramaları, enerji terminal işletme tesisleri, doğalgaz depolama tesisleri de bu teşvikler kapsayacak.”


Hürriyet


Geri Dön