25 / 04 / 2024

Enerji verimliliği için binalara ısı yalıtımı yapılmalı!

Enerji verimliliği için binalara ısı yalıtımı yapılmalı!

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu; "Enerji verimliliğinde hedeflere ulaşmak için toplam tüketimde önemli paya sahip olan binalarımızın ısı yalıtımlı olmasını sağlamalıyız" dedi..



Türkiye'nin öncelikli stratejik hedeflerinden birinin "enerji verimliliği' olduğunu vurgulayan İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, bu hedeflere ulaşmak için toplam tüketimde önemli paya sahip olan binalarımızın ısı yalıtımlı olmasını sağlamalıyız. Isı yalıtımı ile sağlanabilecek %50 tasarruf da, bu alanda atılacak en önemli ve öncelikli adım olarak karşımıza çıkıyor" dedi. 


Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye'nin enerji verimliliği konusunda alması gereken uzun bir yolu olduğunu belirten Tayfun Küçükoğlu, şunları söyledi: "Enerji verimliliğini artırmak ve bu yönde yatırımlar yapmak ülkemizin stratejik hedeflerinde yer alan bir konu. Enerji kullanımını öncelikli olarak hangi alanlarda verimli hale getireceğimiz konusunda hem ülke hem de bireyler olarak son derece dikkatli ve akıllı kararlar vermemiz gerekiyor. Binalarda tüketilen enerji bu aşamada ön plana çıkıyor, çünkü %37 ile binalarda yapılan tüketim, toplam tüketimimizde en yüksek paya sahip. 


Binalarda tüketilen enerjinin yaklaşık %80'i ise, binaları ısıtmak ve soğutmak için harcanıyor. 

Binalarda ısı yalıtımı ile elde edilebilecek tasarrufun yaklaşık %50 olduğunu düşünecek olursak, Türkiye'deki binaların ısı yalıtımlı hale gelmesi ile Türkiye'nin toplam enerji faturasını yaklaşık %5 azaltmak mümkün. Isı yalıtımı ile elde edilecek bu oranda bir tasarrufa, sanayi ve ulaşım sektörleri dahil, aynı yatırım maliyeti ve amortismana sahip hiçbir başka yöntem ile ulaşmanın mümkün olmadığını düşünüyoruz.


Bu konuya tüketici gözüyle baktığımızda da, benzer şekilde büyük bir verimlilik fırsatı görüyoruz. 

Güvenlik ve konforu arttırmanın yanı sıra, ısı yalıtımı ile enerji tüketimi ve doğalgaz faturalarında %50'ye varan tasarruf elde etmek, bu amaçla yatırdığımız bedelin, sağladığı tasarruf ile 3-4 yıl içerisinde kendisini geri ödemesini ve sonrasında da kazandıran bir yatırıma dönüşmesini sağlamak mümkün. 

Ayrıca Başbakanlık tarafından açıklanan Onuncu Kalkınma Planı içerisinde yer alan 'Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı'nda, ısı yalıtım sektörüne ve ilgili kurumlara önemli görevler, sorumluluklar düşüyor. Enerji Verimliliğinde AB normlarına ulaşmak, çağdaşlaşma yolunda istikrarla ileri adımlar atan ülkemizin hayati hamlesi olacaktır."


Milliyet Ek


Geri Dön