19 / 04 / 2024

Enerjisa Bandırmaya 550 milyon euroluk santral açtı!

Enerjisa Bandırmaya 550 milyon euroluk santral açtı!

Enerjisa’nın Bandırma’da 550 milyon euro’luk yatırımla yaptığı doğalgaz santralı açıldı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Bu projeye Bandırma-1 diyorum, inşallah Bandırma-2’yi de yaparız



Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “2015 yılında Enerjisa’nın toplam 5 bin megavat kurulu güce ve en azından 6 milyon aboneye ulaşmak hedefliyoruz” dedi.
Enerjisa Bandırma Doğalgaz Çevrim Santralı’nın açılışında konuşan Sabancı, enerji sektörüne önem verdiklerini söyledi. Sabancı, açılan santralin, alım garantisi olmadan, yani serbest piyasaya dayalı ve serbest piyasaya güvenerek yapılmış en büyük özel sektör santrali olduğunu söyledi.
Sabancı şöyle devam etti: “Türkiye elektrik piyasasının yüzde 10’una ulaşmayı hedefliyoruz. Bütün bunların özünde Türkiye elektrik piyasasının lideri olmak istiyoruz. Bu projeye Bandırma-1 diyorum, inşallah Bandırma-2’yi de yapmak istiyoruz. Bu projeyi 550 milyon euro’ya gerçekleştirdik. Bu doğalgaz santrali, Türkiye’nin mevcut gücünün yüzde 2’sine tekabül ediyor.”
Sabancı, santralin çevreye en uyumlu projelerden biri olduğunu bildirdi. Enerji sektöründe çeşitli açılışlar yapacaklarını belirten Sabancı, “2011 yılı Sabancı Topluluğu için arka arkaya açılışlar yılı olacak” dedi.

BAŞBAKAN İKİZDERE’NİN SİT ALANI İLAN EDİLMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ:
Bugüne kadar neredeydin

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Rize’deki İkizdere Vadisi’ni SİT alanı ilan etmesi ile ilgili olarak, “Değerli arkadaşım sen bugüne kadar neredeydin yahu” dedi.
Erdoğan, Enerjisa Bandırma Doğalgaz Çevirim Santrali’nin açılışında şöyle konuştu:
“Bugüne kadar oraları niçin SİT alanı ilan etmediniz de şimdi HES çalışmaları başlayınca kalktınız buraları SİT alanı ilan ediyorsunuz Bu haritaları siz yapacaksınız, bunun üzerinde siz çalışacaksınız. Yıllarca bu ülkede ’su akar, Türk bakar’ mantığıyla suya yaklaştık ama artık böyle bakmayalım istiyoruz. Artık ‘su akar, Türk yapar’ demeye başladık, şimdi de önümüz kesiliyor. Bu sularımız denizlere boşu boşuna akıp gitmesin. Bunlardan hep birlikte istifade edelim. Bunu tamamen popülist bir yaklaşımla ele alalım, doğayı taprip edelim demiyorum ama Allah aklı, bilimi, bilgiyi, araştırmayı bize emrediyor.
Bizim bunları yapmamız lazım. Aklı en güzel şekilde kullanmamız, bilgiyi üretmemiz lazım. Bunun üzerinde yapacağımız çalışmalarla bütün bu sularımızdan istifade ederken tabii ki derelerimizi de kurutmayacağız. Bunun da çalışmalarını ayrıca yapacağız ve bunlar da zaten burada paralel, atbaşı yapılan çalışmalar. Bu adımlar atılırken de o bölgede istihdamdan tutunuz da bu sularımızın değerlendirilmesine varıncaya kadar çok ciddi mesafeler aldık”
  
Yıldız: Daha fazla gaz alacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Rize İkizdere Havzası’nda 22 tane projemizin bulunduğu HES’in bölgesini SİT alanı ilan etti. Öncelikle İkizdere ve Rize’ye hayırlı uğurlu olsun. Aynı zamanda doğalgaz aldığımız ülkeler için de hayırlı uğurlu olsun. Çünkü buradan üretemediğimiz elektriği yaklaşık 500 milyon metreküp civarında, bizim 5 ayrı ülkeden doğalgazı daha fazla almamızı sağlayacak” dedi.

‘Eksen kaymasıyla hiç ilgimiz yok’

Enerjide transit noktasında Türkiye’nin en önemli ülke konumunda olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Dünyada  elektriği kullanamayan 1.4 milyar kişilik bir nüfus bulunuyor. Daha çarpıcı bir rakamı paylaşmak isterim; New York, 19.5 milyonluk nüfusuyla, Güney Afrika hariç, Sahra Altı Afrikası’ndaki 790 milyon kişinin tükettiği kadar elektrik tüketiyor. Bu kadar korkunç bir tablo... İşte bizim, Türkiye olarak çığlığımız, bu acı manzaranın değişmesi içindir” dedi.
Erdoğan şöyle devam etti: “Bu tablonun adil olmadığını, en önemlisi de sürdürülebilir olmadığını ifade ediyoruz. Bu ve benzeri konuları, özellikle de adalet konusunu, hakça paylaşım konusunu ısrarla dile getirdiğimiz için, bize farklı etiketler yapıştırmak isteyenler oluyor. Hayır... Eksen kaymasıymış, yön değiştirmeymiş, Batı’ya sırtını dönüyormuş... Bizim bunlarla hiç ilgimiz yok, gündemimizde de bu konular yok... Ama yeryüzündeki bu eşitsizliğe artık dur denilmesi gerektiğini söylüyoruz.”
Milliyet


Dev çevrim santrali açıldı

Enerjisa Bandırma Doğalgaz Çevrim Santrali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılımıyla açıldı.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “2015 yılında Enerjisa'nın toplam 5 bin megavat kurulu güce ve en azından 6 milyon aboneye ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.

Güler Sabancı, Enerjisa Bandırma Doğalgaz Çevrim Santralinin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, onurlu ve gururlu bir gün yaşadıklarını belirterek, “Burada Sayın Başbakanımıza özel teşekkürlerimiz var. İki yıl önce kendisine 'Bandırma'da böyle bir proje yapacağız, temel atmaya gelir misiniz' dedim. 'Siz yapın da ben açılışa geleyim' dedi. Her zamanki gibi Sayın Başbakanımıza sonsuz teşekkürlerimiz var” diye konuştu.

Sabancı Holding olarak enerji sektörüne çok önem verdiklerini ve çok büyük yatırım yaptıklarını ifade eden Sabancı, bugün açılışını yaptıkları santralin, alım garantisi olmadan, yani serbest piyasaya dayalı ve serbest piyasaya güvenerek yapılmış en büyük özel sektör santrali olduğunu söyledi.

PROJE 550 MİLYON AVROYA GERÇEKLEŞTİ

Güler Sabancı, şöyle devam etti:

“2015 yılında Enerjisa'nın toplam 5 bin megavat kurulu güce ve en azından 6 milyon aboneye ulaşmasını hedefliyoruz. Bununla Türkiye elektrik piyasasının yüzde 10'una ulaşmayı hedefliyoruz. Bu şimdiki hedefimiz ama bütün bunların özünde Türkiye elektrik piyasasının bir lideri olmak istiyoruz. Objektif, şeffaf ve doğru yönetileceğine dair Hükümetimizin serbest piyasaya gösterdiği güvene ve desteğe inanıyoruz. Ben bu projeye Bandırma-1 diyorum, inşallah Bandırma-2'yi de yapmak istiyoruz. Bugün burada Bandırma-1'i açarken inşallah, Bandırma-2'nin de en azından fiziki temelini atmış olacağız. Bu projeyi 550 milyon avroya gerçekleştirdik. Bu doğalgaz santrali, bugün Türkiye'nin mevcut gücünün yüzde 2'sine tekabül ediyor.”

Sabancı, santral hakkında teknik bilgiler verirken de, santralin çevreye en uyumlu projelerden biri olduğunu bildirdi.

Önümüzdeki süreçte enerji sektöründe çeşitli açılışlar yapacaklarını belirten Güler Sabancı, “Yani 2011 yılı Sabancı Topluluğu ve Enerjisa Şirketler Grubu için arka arkaya açılışlar yılı olacak. Sizi biraz yoracağız Sayın Başbakanım. Ama ülke için başarılı işler yapan bu arkadaşlarla birlikte, sizinle birlikte bu açılışları yapacağız, yapmayı arzuluyoruz” diye konuştu.
Hürriyet


Sabancı: Başbakanımızı yoracağız

Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, 2011’in açılışlar yılı olacağını belirtti

Enerjisa, 550 milyon euro yatırımla Türkiye’nin en büyük doğalgaz santrali Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’ni açtı. Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, 2011’in arka arkaya açılışlar yılı olacağını belirterek, 2015’te ise EnerjiSa’nın toplam 5 bin megavat kurulu güce ulaşmasını hedeflediklerini açıkladı

Sabancı Holding ve Avusturyalı enerji devi Verbund ortaklığında faaliyetlerini sürdüren Enerjisa, iki yıl önce temelini attığı ve 550 milyon euro yatırımla hayata geçirilen Türkiye’nin en büyük doğalgaz santrali Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nın açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle yaptı.

930 MW kurulu güce, 7 bin GWh’in üzerinde yıllık üretim kapasitesine sahip olan ve Türkiye elektrik talebinin yüzde 3.5’unu karşılayacak Enerjisa Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nın açılış töreninde konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2011 yılının Sabancı Topluluğu ve EnerjiSA Şirketler Grubu için arka arkaya açılışlar yılı olacağına dikkat çekerek, 2015 yılında ise EnerjiSa’nın toplam 5 bin megavat kurulu güce ve 6 milyon aboneye ulaşmasını hedeflediklerini açıkladı.

Alım garantisi yok

Güler Sabancı, açılışa katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenerek, “Önümüzdeki süreçte enerji sektöründe çeşitli açılışlar yapacağız. Sizi biraz yoracağız Sayın Başbakanım. Ama ülke için başarılı işler yapan bu arkadaşlarla birlikte, sizinle birlikte bu açılışları yapacağız, yapmayı arzuluyoruz” dedi. Sabancı Holding olarak enerji sektörüne çok büyük yatırım yaptıklarını ifade eden Sabancı, açılışını yaptıkları santralin, alım garantisi olmadan, yani serbest piyasaya dayalı ve serbest piyasaya güvenerek yapılmış en büyük özel sektör santrali olduğunu söyledi.

Güler Sabancı, şöyle devam etti: “2015 yılında Enerjisa’nın toplam 5 bin megavat kurulu güce ve en azından 6 milyon aboneye ulaşmasını hedefliyoruz. Bununla Türkiye elektrik piyasasının yüzde 10’una ulaşmayı hedefliyoruz. Bu şimdiki hedefimiz ama bütün bunların özünde Türkiye elektrik piyasasının lideri olmak istiyoruz. Ben bu projeye Bandırma-1 diyorum, inşallah Bandırma-2’yi de yapmak istiyoruz. Burada Bandırma-1’i açarken inşallah, Bandırma-2’nin de fiziki temelini atmış olacağız. Bu projeyi 550 milyon euroya gerçekleştirdik.”

‘Enerjideki yerimiz bile AB için hayati önemde ortak konumuna yükseltiyor’

Başbakan Tayyip Erdoğan, Enerjisa Bandırma Doğalgaz Çevirim Santrali’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, santral inşaatının başlamasından bir ay kadar sonra ABD merkezli küresel bir kriz ortaya çıktığını ve bu krizin tüm dünyada yatırım projelerini olumsuz yönde etkilediğini belirterek, santrali yapan grupların, krize aldırış etmeden, krizi fırsata dönüştürmenin adımlarını attıklarını belirtti. Ekonomideki büyümenin enerjiye olan talebi de aynı oranda artırdığına dikkat çeken Erdoğan, “2002 sonunda, elektrik enerjisinde Türkiye’nin kurulu gücü 32 bin megawatt idi. Şu anda Türkiye’nin kurulu gücü 47 bin 700 megawattır. Türkiye şu anda, kurulu güç itibarıyla Avrupa’da altıncı sırada bulunuyor” dedi. Türkiye’nin enerji güvenliğindeki stratejik konumuyla da Avrupa’nın önde gelen bir ülkesi konumuna yükseldiğini hatırlatan Erdoğan, “Tek başına enerji sektöründeki yeri ve önemi bile Türkiye’yi Avrupa Birliği için hayati önemde bir ortak konumuna yükseltiyor. Bunu ister görsünler ister görmesinler...” diye konuştu.
Vatan


Sabancı 550 milyon Euro'luk santralı açtı, Başbakan'a sizi biraz yoracağız dedi

Enerjisa'nın, iki sene önce temelini attığı Bandırma Doğalgaz Çevrim Santralı, Başbakan Erdoğan tarafından hizmete açıldı. 7.000 GWh'nin üzerinde yıllık kapasitesi ile Türkiye'nin en verimlisi olan Bandırma Santralı, Türkiye elektrik talebinin %3.5'ini karşılayacak

Enerjisa Bandırma Doğalgaz Çevrim Santralı'nın açılışı dün gerçekleştirildi. Açılışa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş,  Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Verbund CEO'su Wolfgang Anzengruber ve çok sayıda davetli katıldı. Başbakan Erdoğan açılışta enerji verimliliğine dikkat çeken bir konuşma yaptı. Enerji kaynaklarının bol olmamasına karşın Türkiye'yi 8 yılda enerji üssüne dönüştürdüklerini de belirten Erdoğan, 2002 sonunda Türkiye'nin kurulu elektrik gücünün 32 bin MGW olduğunu, şu an ise 47.700'e ulaştığını belirterek 'Elektrik sarfiyatı da 131 milyardan 198 milyar KWH'e ulaştı. Yıl sonunda bu rakamın 209 milyar olmasını bekliyoruz' dedi. Erdoğan, ülkenin bu rakamlar ışığında kurulu güç itibarıyla Avrupa'da 6. sırada bulunduğu kaydederek şöyle devam etti: '2020 yılına kadar elektrik talebi iki katına çıkacak. 10 yıl sonra yapılan yatırımların sonunda Avrupa'nın en büyük 3. kurulu gücü bizim olacak.'

% 10 pazar payı için çalışıyoruz

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, enerji sektörünün öncüsü olduklarını söyleyerek, 'Türkiye'de rekabetçi bir serbest piyasanın tüm kurum ve kurallarıyla işleyeceğine olan inancımız tam. Enerjisa Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı ülkemizin rekabetçi bir serbest piyasa yapısına duyulan güvene dayanarak devreye alınan en büyük santralıdır' dedi.  Sabancı 'Enerjisa, ortakları Sabancı ve Verbund'dan aldığı güçle,  2015 yılı için hedeflediğimiz minimum yüzde 10 pazar payını yakalamak için yatırımlarına  kararlılıkla  devam edecektir' diye konuştu.

Enerjisa Fen Lisesi açıldı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Enerjisa Fen Lisesi ve öğrenci yurdunu hizmete açtı. Başbakan Erdoğan, Sabancı Grubuna teşekkür etti ve 'Devamını da diliyoruz' dedi. Başbakan daha sonra ''Ya Allah Bismillah'' diyerek kurdeleyi kesti ve okul ile yurdun açılışını yaptı.

Ekibimiz rüştünü ispatladı

SABANCI, Bandırma'ya ikinci bir santral daha yapmayı planladıklarını da kaydederek 'Enerjisa ekibi bu santralla rüştünü ispat etmiştir. Artık arka arkaya açılışlar yapmaya hazırlanıyoruz. Hacınınoğlu elektrik santrali, Seyhan'daki Kavşakbendi santralını yakında açacağız, Sizi biraz yoracağız Sayın Başbakanım ama bu açılışları birlikte yapmayı arzuluyoruz' dedi.

Her yıl 5.5 milyar dolar yatırım planı

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, 'Her yıl 5.5 milyar $ civarında yatırım yapacağız. 2023'te yatırımı ikiye katlayacak portföy belirledik. Şu anda 10 milyar $'a ulaşan dağıtım ihalelerini 13 milyara ulaştıracağız' dedi.
Akşam/Esin GEDİK


Geri Dön