26 / 04 / 2024

Enflasyon 9 ayın en düşük seviyesinde!

Enflasyon 9 ayın en düşük seviyesinde!

Benzin ve giyim fiyatlarındaki düşüşle birlikte gıdadaki artışın durması enflasyonu 16 ay sonra ilk kez eksiye çekti. Aralıkta yüzde 0.44 düşen enflasyon yıllıkta da yüzde 8.71 ile 9 ayın dibine geriledi



Enflasyon aralıkta yüzde 0.44 ile 16 ay sonra ilk defa aylık bazda gerilerken, kasımda yüzde 9.15 olan yıllık enflasyon da yüzde 8.17 ile 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre enflasyon aralık ayında, giyim ve ulaştırma fiyatlarında yaşanan sert düşüş ile gıda fiyatlarında artış yaşanmamasının desteğiyle beklentilerin aksine yüzde 0.44 geriledi. 2014 yılında yüzde 9.66'ya kadar yükselen yıllık enflasyon ise aralıkta yüzde 8.17'ye indi. 


GIDADA FİYAT ARTIŞI DURDU 

Ana harcama grupları itibarıyla aralıkta aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup yüzde 3.71 ile giyim ve ayakkabı olurken, gıdada değişim gözlenmedi. Yüzde 12.7 olan yıllık gıda artışının enflasyona katkısı 3.1 puan, giyim ve ayakkabıda ise yüzde 8.4 olan yıllık fiyat artışının enflasyona katkısı 0.6 puan oldu. Yıllık bazda yüzde 13.98 ile en fazla artış gösteren lokonta ve otellerin de yıllık enflasyona katkısı 0.9 puan olarak gerçekleşti. 


ULAŞTIRMA YÜZDE 2'YE GERİLEDİ 

Ulaştırma fiyatları, petroldeki düşüşe paralel olarak akaryakıt fiyatlarındaki indirimlerin etkisiyle aralıkta yüzde 1.78 azaldı. Yılın ilk yarısında yüzde 13.1'e kadar yükselen yıllık ulaştırma enflasyonu, petroldeki düşüşe paralel olarak aralıkta yüzde 2'ye geriledi. Ulaştırma fiyatlarındaki artışın yıllık enflasyona katkısı 0.3 puanda kaldı. Tüketici fiyatları bazında aralıkta en yüksek fiyat artışı yüzde 20.16 ile salatalıkta, en yüksek fiyat düşüşü ise yüzde 21.2 ile karnabaharda gerçekleşti. 


MERKEZ MEKTUP YAZACAK 

Gıda ve enerji fiyatlarını kapsamayan yıllık çekirdek enflasyon da yüzde 9.03'ten, 8.73'e gerileyerek 10 ayın en düşük seviyesine indi. Öte yandan yüzde 5 hedefini tutturamayan Merkez Bankası, hükümete açık mektup yazarak bunun nedenlerini ve öngörülerini paylaşacak. 


EMEKLİYE 24 TL FARK

Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Türkiye'de sayıları yaklaşık 9 milyonu bulan SSK ve Bağ-Kur emeklisinin 2015 yılı başında alacakları zam oranı da belli oldu. Dün açıklanan enflasyonun ardından emeklililerin alacakları zam oranı yüzde 2.32 oldu. Şu anda bin 47 TL olan en düşük SSK emekli maaşı, zammın ardından 24 TL artarak bin 71 liraya çıkacak. Emekliler, her yılın ocak ve temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranında zam alıyor.


PETROL DÜŞTÜ BENZİN ARTTI

Geçen yılı yüzde 48'lik düşüşle kapatan Brent petrol, bu yıla da sert gerilemeyle başladı. Petrolün varil fiyatı, ekonomik aktiviteye yönelik endişeler ve dolara olan talebin artmasıyla, dün yüzde 3'ün üstünde değer kaybederek 6 Mayıs 2009 tarihinden bu yana ilk kez 55 doların altına geriledi. Fiyatlardaki düşüşe rağmen Türkiye'de benzinin litresi 3 kuruş zamlandı. 95 oktan benzinin litre fiyatı İstanbul Avrupa yakasında 4.16 TL'den satılıyor. Dünkü karar öncesinde en son zam 27 Haziran'da yapılmıştı. O tarihte İstanbul Avrupa yakasında litresi 5.09 TL'den satılan 95 oktanın litre fiyatı 5.12 TL'ye çıkmıştı. Temmuzdan sonra yapılan indirimlerle fiyat 4.16 TL'ye kadar gerilemişti.


Enflasyon 9 ayın en düşük seviyesinde!


Sabah


Geri Dön