09 / 05 / 2024

Enka İnşaat 340 milyon TL net kar elde etti!

Enka İnşaat 340 milyon TL net kar elde etti!

Piyasalarda dikkatler, FED Başkanı Yellen'ın faiz açıklamalarındaydı. Yellen, aralıkta faiz artışına yeşil ışık yakarken, faiz artışmı ertelemenin hızlı sıkılaşmaya neden olabileceğini vurguladı.



Piyasalarda dikkatler, FED Başkanı Yellen'ın faiz açıklamalarındaydı. Yellen, aralıkta faiz artışına yeşil ışık yakarken, faiz artışmı ertelemenin hızlı sıkılaşmaya neden olabileceğini vurguladı. İş Yatının Enka İnşaattaki 'tut' önerisini 'al'a yükseltirken, Ford Otosan'da ise önerisini 'al'dan 'tut'a çekti. 


Geçen hafta piyasalarda gözler, FED Başkanı Janet Yellen'in ABD Kongresi'nde yaptığı sunuma çevrildi. Yellen, "Kasım toplantısından beri veriler, düşüncelerimize paralel geliyor" dedi ve FED'in yeni hükümetin ekonomi politikalarını değerlendirmede rol oynayacağını belirtti. Faiz artışı konusunda gelecek verilerin komitenin hedeflerine doğru ilerleme gösterirse görece yakın zamanda uygun olacağını dile getiren Yellen, FOMC'nin faiz artışına gitmeyi uzun süre ertelemesinin, hedeflerin aşılmasını önlemek amacıyla daha ani ve hızlı sıkılaşmaya neden olabileceğini vurguladı. 


Yurtiçinde ise 2016 üçüncü çeyreğe ait bilançoların sona erdiği geçen hafta, bir aracı kurum BİST-30 Endeksi'ne dâhil olan iki şirket için önerisinde değişiklik yaptı. Buna göre, İş Yatırım Enka İnşaat için daha önce verdiği 'tut' önerisini 'al' olarak güncelledi. Ford Otosan'da ise önerisini 'al'dan 'tut'a çekti. 


Enka İnşaat, üçüncü çeyrekte 340 milyon TL net kâr, 2 milyar 552 milyon TL satış geliri elde etti. FVAÖK 544 milyon TL gelirken, konsolide FVAÖK marjı 2015 üçüncü çeyrekteki yüzde 18,7'den yüzde 21,3'e çıktı. Şirket yönetimi 16 Aralık'ta dağıtılmak üzere hisse başına 0,033 TL temettü avansı kararı verdi. Ayrıca kasım başında da 200 bin hisseyi ortalama 4,58TL/hisse Fiyattan toplam 0,92 milyon TL bedele geri aldı. Toplam hisse geri alımı da 4,4 milyona ulaştı. 


Ford Otosan ise bu dönemde yüzde 15 anarak 638 milyon TL net kâr elde etti. Ancak yurt içi toptan satış adetleri yüzde 15 azalarak 77 bin 168 adete geriledi. Operasyonel kârlılık ve marjlarda da yıllık bazda daralma meydana geldi. 


Geçen hafta şirketlerden ekim ayı verileri de gelmeye başladı. Emlak Konut, ekimde 864 adet bağımsız bölüm satışı ve 899 milyon TL satış hasılatı elde etti. Bu değerler 2015 Ekim'e göre sırasıyla yüzde 39 ve yüzde 81 artışa işaret ediyor. 


Türk Hava Yolları'nın toplam yolcu sayısı ise ekim ayında yıllık bazda yüzde 2 artış göstererek 5,5 yükseldi. Transit yolcu sayısı yüzde 8 artarken yolcu doluluk oranı toplamda 2,2 yüzdesel puan azalarak yüzde 75'e geriledi. 


Ekonomist 


Geri Dön