19 / 04 / 2024

EPDK, Tunceli ve Ağrı için ihaleye çıktı!

EPDK, Tunceli ve Ağrı için ihaleye çıktı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 2002’den bu yana 11.7 milyar lira yatırımla Türkiye’nin her yerine doğalgaz ulaştırılmasına çalışırken, son olarak Tunceli ve Ağrı için ihaleye çıktı.



ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Ağrı ve Tunceli dağıtım bölgeleri için daha önce çıkılan doğalgaz dağıtım lisansı ihalelerinde yatırımcıların ilgi göstermemesi nedeniyle ihale sürecini, gerekli düzenlemeleri yaparak, yeniden başlattığını duyurdu.Tunceli ve Ağrı dağıtım bölgelerinde doğalgaz dağıtım lisansı ihalesi için; Akmercan Şirketler Grubu, Aksa Doğalgaz Dağıtım AŞ, Siirt Batman Doğalgaz Dağıtım AŞ, Aksa Van Doğalgaz Dağıtım AŞ, Fernas İnşaat AŞ ve Alöz Mühendislik yeterlilik başvurusunda bulundu. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Bu konuda Başbakanımız ilk müjdeyi vermişti. Biz de kendilerinin talimatı doğrultusunda hızla süreci işlettik. Öncellikle sektörün bölgeye ilgisini artıracak, yatırım ve istihdam getirmesine imkan tanıyacak bir şartname hazırladık. Ağrı ve Tunceli’deki vatandaşlarımızın doğalgaz konforundan ve rahatlığından yararlanması için çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. 2017 yılının başında lisanslandırmayı tamamlayıp en kısa sürede bu illerimize doğalgazı ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.


11.7 MİLYAR TL YATIRIM

Ayrıca açıklamada, 2002 yılından bu yana ülke çapında konutlarda ve sanayide doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılabilmesi amacıyla 62 dağıtım bölgesi için doğalgaz dağıtım lisansı ihalesi gerçekleştirildiği kaydedildi. Açıklamaya göre, 2015 yılı sonu itibarıyla 69 dağıtım bölgesinde yapılan toplam yatırım tutarı yaklaşık 11.7 milyar liraya ulaştı. Rize, Afyon, Malatya ve Zonguldak illerindeki doğalgaz dağıtım kapsamı genişletildi. Rize’deki dağıtım şirketi Aksa Karadeniz dağıtım bölgesi, Güneysu ilçesini kapsayacak şekilde düzenlendi. Afyon’daki Aksa Afyon Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin dağıtım bölgesi; İscehisar, Şuhut, Sandıklı ve Emirdağ ilçelerini kapsayacak şekilde genişletilirken, Malatya’da faaliyet gösteren Aksa Malatya Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin dağıtım bölgesine Doğanşehir ve Akçadağ ilçeleri de eklendi.



Hürriyet 



Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


EPDK'dan yapılan açıklamada, doğalgaz ulaşmamış 5 il arasında bulunan Ağrı ve Tunceli için Aralık ayında ihaleye çıkılacak. Doğalgazın ulaşmadığı son beş ilde doğalgaza sahip olacak.

AĞRI VE TUNCELİ'YE DE DOĞALGAZ


EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, doğalgaz ulaşmamış 5 il arasında bulunan Ağrı ve Tunceli için temmuz ayı itibariyle ihale sürecinin yeniden başlatıldığı ve 6 firmanın yeterlilik başvurusu yaptığı belirtildi. Aralık ayı içinde söz konusu iller için doğalgaz dağıtım ihalesi yapılacağı bildirildi.


EPDK YAZILI AÇIKLAMA YAPTI


Türkiye'de 300'ün üzerinde ilçede doğalgaz kullanıldığı, EPDK tarafından yapılan dağıtım bölgesi genişletmeleri kapsamında, 2005'ten bu yana toplam 136 ilçenin doğalgaz dağıtım bölgesi kapsamına alındığı ifade edildi.


EPDK'nın, Bakanlar Kurulu kararı kapsamında nüfusu 10 binin üzerinde olan toplam 34 ilçe için de genişletme işlemlerine devam ettiği ve bu ilçelere 2017 yılı içinde doğalgaz verilmesi için çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi.


Nüfusu 20 binin üzerinde olan toplam 53 ilçe için alınan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca da bu ilçelere doğalgaz ulaştırılması amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, BOTAŞ ve EPDK tarafından ön hazırlık çalışmalarının yürütüldüğü bildirildi.


Refahiye'de doğalgazın sağlanamadığı yer kalmayacak. Açıklamada, doğalgazın boru hattıyla ulaştırılamadığı ilçelerde gaz kullanımının yaygınlaşması için yapılan mevzuat düzenlemeleri kapsamında, CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) yöntemi kullanılacağı ifade edildi.


Bu kapsamda, Erzincan'ın Refahiye ilçesine doğalgazın CNG olarak götürüleceği ve buna yönelik altyapı yatırımlarının 6 ay süreceği ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Planlanan CNG sisteminde, Erzincan'ın merkezinde yer alan RMS-A istasyonundan alınacak doğalgaz, Üzümlü ilçesinde kurulan CNG kompresör istasyonu ile 250 bar basınca kadar yükseltilecek ve özel olarak tasarlanmış treyler üzerinde bulunan CNG tüplerine aktarılacak. Bu yöntemle doldurulacak olan treyler bir çekici vasıtasıyla Refahiye ilçesinde kurulacak boşaltma istasyonuna taşınacak ve bir ölçüm istasyonu vasıtasıyla şebeke basıncına düşürülerek şehir içi doğalgaz hattına verilecek."


Güvenlik seviyesinin üst düzeyde tutulacağı belirtilen sistemle ilgili, "En zor koşullarda bile arz güvenliğinin sürekliliğini sağlamak adına CNG kompresörü ile treylerin yedekli olması sağlanacak ve tüketim artışına göre sayıları artırılacak. Bu sistemle, 10 bin 815 nüfuslu Refahiye ilçesinde doğalgaz arzının sağlanamadığı hiçbir yer kalmayacak." ifadesi kullanıldı.


BORU HATTI ŞEBEKESİ DE GENİŞLEYECEK


Açıklamada, doğalgaz kullanımının yaygınlaşması için CNG çalışmalarına hız verilirken, mevcut doğalgaz hatlarıyla gaz iletilen ilçelerin de sayısının arttığına işaret edildi.


Bu çerçevede EPDK'nın Kurul kararlarıyla, Çanakkale'nin Lapseki ilçesi ile Güzelyalı ve Dardanos beldelerini ve Gümüşhane'nin Şiran ilçesini doğalgaz dağıtım bölgesi kapsamına aldığı bildirildi.


Sabah 


Geri Dön