20 / 04 / 2024

Ercan Kılavuz: Asansörü kullanmak için hiçbir eğitim almadım!

Ercan Kılavuz: Asansörü kullanmak için hiçbir eğitim almadım!

Torun Center’da yaşanan asansör kazasında hayatını kaybeden 10 kişinin mesai arkadaşı olan yaklaşık 20 işçi tanık olarak ifade vermek istediklerini belirterek soruşturmanın yürütüldüğü Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na geldi.



Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet savcısı Erdal Bağcı adliyede olmadığı için işçilerin ifadesi alınamadı. Soruşturmada tanıklık yapmak isteyen asansör operatörü Ercan Kılavuz, şantiyede alanındaki asansörleri kullanan 10 kişiden biri olduğunu belirterek, “Asansörleri kullanmak için hiçbir eğitim almadım. Bana hiçbir eğitim verilmedi. Asansörü kullanabileceğime dair göstermelik bir sertifika verdiler. Hiçbir geçerliliği yoktur. Asansör firması ile inşaat firması zaten birbirine bağlı. Asansör firması belgeyi ‘Eğitim aldı her türlü teknik bilgiye sahiptir’ diye düzenliyor. O belgeyi veriyor ama o eğitimi vermiyor. Verilen eğitim 30 saniyelik bir eğitimdir. O da yukarı tuşu,aşağı tuşu, durdurma tuşu bundan ibarettir. Bunun dışında hiçbir eğitimimiz yoktur” dedi.

Torunlar GYO’ya bağlı olarak 1.5 yıldır şantiye alanında çalıştığını belirten Kılavuz tüm asansörlerin bozuk olduğunu öne sürdü. Ercan Kılavuz 10 kişinin ölümü ile sonuçlanan kazaya ilişkin şunları anlattı: “Bütün asansörlerde problem vardı. Defalarca bunu şeflerimize, yetkili arkadaşlarımıza söylediğimiz halde Gede Majör firmasının özellikle teknik ekibine bildirmemize rağmen bunu hiçbir şekilde önemsemediler. Biz bu işi bilmediğimiz de ifade ediyoruz. Gelip tamir edilmiyor, yapılmıyor. Bununla ilgili ihmal var. Bir gün öncesinin akşamında kaza yapan asansörün elektrik panosu, üst bölümünde o patladı. Patlama sonucunda alevler oluştu. Bir arkadaşımız yangın tüpü ile müdahale etti. ‘Biz çıkmayacağız’ diye diretildi. Ama arıza olmadığını, sorun olmadığını, sorunun giderildiğini, bu şekilde problem olmayacağını söylediler. Arkadaşlarımız da bunu güvence kabul ederek çıktılar.


Hürriyet


Geri Dön