19 / 04 / 2024

Erciyes Kayak Merkezi projesi için 2 ihale düzenlenecek!

Erciyes Kayak Merkezi projesi için 2 ihale düzenlenecek!

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin uygulamaya koyduğu Erciyes Projesi, ocak ayında düzenlenecek iki
büyük ihaleyle başlayacak



Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında proje çalışmaları başlatılan Erciyes Master Planı kapsamında bugüne kadar yürütülen çalışmalarda 26 milyon metrekarelik arazi ile sosyal tesis ve otopark bölgesinin belediyeye tahsisi sağlandı.

Büyükşehir Belediyesinin sosyal tesis ve altyapı çalışmalarına başladığı proje, ocak ayında düzenlenecek iki ihale ile fiili olarak başlayacak. Erciyes Kayak Merkezinde 6 mekanik tesis ile karlama üniteleri için 25 Ocakta 2 ihale düzenlenecek.

Üç aşamada bitirilmesi planlanan projenin ilk etabı 2011 yılı ortalarında tamamlanacak. Kayak merkezindeki mevcut 7.2 kilometrelik mekanik tesis uzunluğu, ilk etapta 17.5 kilometreye son aşamada ise 35 kilometreye çıkacak. Halen 9 kilometre olan mevcut kayak pisti uzunluğu ise ilk etapta 59 kilometreye, son aşamada ise 160 kilometreye ulaşacak. Mekanik tesis sayısı ilk etapta 11'e ve proje sonlandığında 20'ye çıkarılacak.

2011 yılı ortalarında ilk etabın tamamlanmasıyla dağın büyük bölümü teleferik sistemleri ve kayak pistleri ile örülmüş olacak.

2010 yılında yapılacak çalışmalar kapsamında sosyal tesis inşaatları başlayacak her mekanik tesisin başlangıç ve bitiş noktalarına sosyal tesisler yapılacak.

Projenin ilk etabında ihalesi yapılacak bir diğer çalışma da yapay karlama üniteleri olacak. Kayak merkezine yerleştirilecek 12 karlama ünitesi Tekir Göleti'nden pompalanan su ile karlama yapacak. Böylece, kayak yapılabilme sezonu ekim ayının ortalarından başlayarak 5 aylık süreye çıkarılacak.

-PROJENİN GETİRİLERİ-
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mimar Kemalettin Cengiz Tekinsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başkan Mehmet Özhaseki'nin çok önem verdiği Erciyes Projesi'nin Erciyes Dağını dünyanın önemli kış turizmi merkezlerinden biri haline getireceğini belirtti.

Projenin önemli kısmı için 2010 yılında birçok çalışma yapılacağını, ancak projenin tamamlanmasının daha uzun bir süreci kapsayacağını dile getiren Tekinsoy, şu bilgileri verdi:

"Proje tamamlandığında hesaplamalara göre 5 bin kişiye iş imkanı sağlanacak. Kayak merkezindeki yıllık konaklama sayısı 800 bine çıkarılacak. Tamamı 250 milyon avroya mal olması planlanan proje yıllık doğrudan 100 milyon ve dolaylı olarak 100 milyon gelir sağlayacak. Yapay karlama üniteleri ile 1 milyon 700 bin metrekarelik alan kayak için uygun hale getirilecek. Erciyes, sadece kış turizmine de hizmet etmeyecek. Yaz aylarında dağın kongre merkezi haline gelmesi için içinde farklı büyüklüklerde salonlar barındıran büyük bir kongre merkezi yapılacak. Ayrıca, yaz aylarında futbol takımlarının kamp yapabilmesi için merkezler oluşturulacak. Erciyes Dağında kış aylarında 16 ve yaz aylarında 13 farklı turistik, kültürel veya sportif aktivite düzenlenebilecek."
AA


Geri Dön