24 / 04 / 2024

Erdemir'den 'çelikte indirim' sinyali

Erdemir'den 'çelikte indirim' sinyali

Son üç ayda üst üste yaptığı zamlarla gündeme gelen Erdemir, kasım ayı için liste baz fiyatlarını sabitlediğini açıkladı



Erdemir'de kasım ayı için liste baz fiyatları sabitlendi. Bu gelişmeyle sürekli zamlarla gündeme gelen kurumun geleceğe dönük indirim beklentisinde olduğuna dikkat çekiliyor. İthalat Vergisi'ndeki düşüşler de indirim beklentisini doğruluyor.
 
Son üç ayda üst üste yaptığı zamlarla gündeme gelen Erdemir, kasım ayı için liste baz fiyatlarını sabitlediğini açıkladı. Kurumun internet sitesinde yapılan duyuruyla kamuoyuna aktarılan bu uygulamanın indirim işareti olduğu belirtiliyor.
Erdemir'in internet sitesinden yapılan duyuruda, "Kasım ayı için alınacak yassı çelik üretim siparişlerinizin fiyat tespitinde, 10.09.2009 tarihi itibariyle yürürlükte olan liste baz fiyatlarımız sabitlenerek uygulanacaktır" ifadesine yer verildi. Edinilen bilgiye göre, şirket bu siparişlere, teslimat öncesinde gerçekleşebilecek fiyat değişikliklerini yansıtmayacak.
Erdemir, teslimat tarihinden önce alınan siparişlerde, fiyatlarda yapılan artışların yüzde 75'ini, indirimlerin ise yüzde 100'ünü yansıtıyordu. Diğer bir deyişle alıcı, ekim ayı üretimi için eylül ayında açıklanan fiyattan sac siparişi vermiş ve fiyat teslimat tarihinden önce değişmişse, alıcı zammın yüzde 75'ini ödüyor, indirim de fiyata aynen yansıtılıyordu.
Konuyu değerlendiren uzmanlar böyle bir önlemin olası indirimler için alındığına dikkat çekiyorlar.
 
İthalat Vergisi düşürülmüştü
İndirimin olacağına dair beklentilerin kuvvetlenmesinin bir diğer nedeni ise ithalat vergilerindeki düşüş. Türkiye, 18 Eylül tarihinde sıcak ve soğuk sac İthalat Vergilerini 4 puan düşürmüştü.
Demir çelik ithalatında Gümrük Vergileri, yüzde 13 seviyesinde olan ürünlerde yüzde 9'a, yüzde 14 seviyesinde olan ürünlerde yüzde 10'a düşürülmüştü. Sıcak haddelenmiş sacdan soğuk haddelenmiş sac üreten tesislerin doğrudan ithalatı için geçici bir süre, Gümrük Vergisi, yüzde 9 yerine yüzde 5 olarak uygulanmaya devam edilecek.
Erdemir bir süreden beri sıklıkla duyurduğu zam haberleri ile gündeme gelmişti. Şirket en son 11 Eylül 2009 tarihinde zam açıklayarak sıcak sac fiyatlarını tonu 590 dolardan 620 dolara, soğuk saçta ise 700 dolardan 730 dolara çıkarmıştı.
 
Üretimde düşüş sürüyor
Diğer yandan makasın üretim tarafında düşüşler sürüyor. Türkiye'de bu yılın ilk yarısında ham çelik üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,3 oranında düşüşle 11 milyon 768 bin ton olarak gerçekleşti. Üretim 14 milyon 225 bin tondan 11 milyon 768 bin tona geriledi. Dünya Çelik Birliği'nin verilerinden yapılan hesaplamaya göre, küresel krizin de etkisiyle dünya ham çelik üretiminde düşüş sürüyor. Ocak-haziran döneminde dünya ham çelik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,3 oranında azaldı. Geçen yılın ilk yarısında 698,2 milyon ton olan dünya ham çelik üretimi, bu yıl 549,2 milyon tona geriledi.
Ham çelik üretimi, bu alanda dünyanın en büyük 15 ülkesi arasında sadece Çin ve Hindistan'da artış gösterirken, Türkiye'nin de içinde yer aldığı diğer 13 ülkede düştü. Ocak-haziran döneminde ham çelik üretimi Çin'de 1,2, Hindistan'da 1,3 oranlarında artarken, Japonya'da yüzde 40,7, Rusya'da yüzde 30,2, ABD'de yüzde 51,8, Güney Kore'de yüzde 17,3, Almanya'da yüzde 43,5, Ukrayna'da 38,8, Brezilya'da 39,5, İtalya'da 42,8 ve Türkiye'de 17,3 oranlarında azaldı.
Ziya Özışık/Referans

Geri Dön