20 / 04 / 2024

Erdoba Resort oteli 2011'de açılacak

Erdoba Resort oteli 2011'de açılacak

'Taş diyarlar şehri' Mardin, mart ayı itibariyle turist akınına uğradı



Otellerde neredeyse boş oda kalmazken, turizmciler 'güven ortamı' ve tanıtımın artması nedeniyle talebin bu yıl yüzde 50-70 arttığını belirtiyor

Tarihin en eski yerleşim yerlerinden, Kürdü, Süryaniyi, Arabı yüzyıllardır kardeşçe kucaklayan Güneydoğu'nun masal kenti... Mardin. Kültür turlarının son dönemde en popüler destinasyonlarından biri olan `taş diyarlar şehri' turizmde en hareketli günlerini yaşıyor.
Sezonun nisan ayında açıldığı Mardin, bu yıl bir ay öncesinden turist akınına uğramaya başladı. Otellerdeki doluluk oranları, yüzde 90'lara ulaşırken, turizmciler talebe yetişememekten şikayetçi. Ancak şu anda yapımı devam eden başta Hilton olmak üzere birçok otel inşaatının, önümüzdeki yıl tamamlanmasıyla bölgenin turizm potansiyelinin artacağı belirtiliyor. Mardin'de turizm sezonu mart-nisan aylarında başlar, yaz sıcaklarının gelmesiyle durur, eylül ayıyla birlikte kışa kadar tekrar canlanır. Ancak Mardinli turizmcilerin hedefi, yazın da turist çekebilmek. Bunun için olimpik havuz yapan otel işletmecileri de var, `aquapark' kuranlar da...

Geçen yıl 900 bin turisti ağırladıklarını belirten Mardin İl Turizm Müdür Yardımcısı Alaaddin Aydın, bu yıl ise 1 milyon turisti aşmayı beklediklerini söyledi. Şu anda ciddi bir talep olduğunun altını çizen Aydın, "Şu günlerde otellerde boş oda bulmak neredeyse imkânsız. Sezon mart ayı başında açıldı" dedi. Bu yıl geçen yıla kıyasla ilginin daha fazla olduğunu vurgulayan Aydın'a göre, bunun sebebi Mardin'de güven ortamının tamamen oluşması ve bölgenin tanıtımı için yapılan çalışmaların artırılması.

Bölgedeki otellerin talebe yetişmekte zorlandığını belirten Alaaddin Aydın, "Otellerde şimdiden bir ay sonrası bile dolmuş durumda. Kapasite, talebe yetişemiyor. Şu anda inşaatı devam eden birkaç büyük ve butik otel projeleri var. Bunların çoğu önümüzdeki yıl tamamlanacak. O zaman turizmde elimiz daha da rahatlayacak" diye konuştu. Mardin'e gelen turistlerin yüzde 10-15'inin yabancı olduğuna dikkat çeken Aydın, vizenin kaldırılmasının ardından özellikle Suriye'den ciddi bir turist ziyareti yaşandığını da sözlerine ekledi. 

Cercis, açık alana taştı
Mardin'e gidenlerin yemeğini yemeden dönmedikleri ünlü Cercis Murat Konağı da son haftalarda hareketli günler yaşıyor.
Cercis Murat Konağı'nın işletmecilerinden Fatih Demir, geçtiğimiz yıllarda nisan başında başlayan yoğunluğun bu yıl sürpriz şekilde mart ayında başladığını söyledi. Mardin'in kültür turizminde adını artık daha fazla duyurduğunu vurgulayan Demir, tanıtımların da arttığına dikkat çekti. Geçen yıldan bu yana talebin neredeyse yüzde 70 arttığını ifade eden Fatih Demir, buna yetişmekte zorlandıklarını, bunun için açık alanlarını da kış bahçesine dönüştürdüklerini kaydetti.

Matiat Otel, oda sayısını katladı
Mardin'in en büyük otellerinden Matiat Otel Mardin'de 15 Haziran'a kadar tüm haftasonları dolu. Talepte geçen yıla göre yüzde 60 artış olduğunu belirten Matiat Otel Genel Müdürü Hüseyin Uğur, bunun için kapasitelerini neredeyse iki katına çıkardıklarını söyledi. Uğur, ilginin bu kadar artmasını son dönemde Mardin'de çekilen dizi ve filmlere bağlı olarak insanların gözünde güven ortamının iyileşmesine bağlıyor.
Mardin'i yazın da tatil yapılacak bir yer yapmayı hedeflediklerini anlatan Uğur, şunları söyledi: "Bu yıl oteli geliştirdik. Aquapark kurduk, olimpik havuzu büyüttük. Ayrıca balo ve toplantı salonları da yaptık. Kongre turizmine de adayız" diye konuştu. Uğur, yurtdışından da ilginin arttığını belirterek, en fazla Polonya, Belçika ve Hollanda'dan turların geldiğini ifade etti.  

Talebe yetişemeyen Erdoba'ya kardeş otel geliyor
Bölgenin en lüks oteli olan Erdoba Konakları'nda da doluluk oranı haftasonları yüzde 100'lere ulaştı. Şu anda çok yoğun bir dönem geçirdiklerini belirten Erdoba Konakları Genel Müdürü Mustafa Öğütçüoğlu, önceki yıllarda nisan ayında boşluklar olduğunu ifade etti.
Geçen yılla kıyasladıklarında bu yıl talepte yüzde 50'lik bir artış yaşandığına dikkat çeken Öğütçüoğlu, "Çünkü Mardin artık çok popüler bir yer oldu. Tur operatörleri de son dönemde ağırlıklı olarak Mardin'e yöneldi. Tabii havaların güzel gitmesi de etkili oldu" dedi. Haftaiçi bile doluluk oranlarının yüzde 70'leri bulduğunu kaydeden Öğütçüoğlu'na göre, turizmciler olarak en büyük sıkıntıları otellerin yetersiz kalması ve talebe yetişememek. Bunun için çeşitli çalışmalar başlattıklarını anlatan Öğütçüoğlu, şunları söyledi:

Yatırımcılara çağrı
"Bölgede turistik tesis yapımı konusunda hızlı ve yoğun bir çalışma var. Şu anda yeni otellerin inşaatları devam ediyor. Bunlar tamamlandığında sıkıntımız bir parça çözülecek. Biz de Erdoba Konakları olarak önümüzdeki yıl, bölgenin beş yıldızlı ve tek kongre merkezi olacak Erdoba Resort&Convention Center'ı hizmete açacağız. Bölgenin turizm potansiyelinin çok yüksek, turizm yatırımcıları bunu değerlendirmeli."
Nuriye Doğru / Radikal


Geri Dön