25 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Gökdelen izninde enteresan bir film var

Erdoğan Bayraktar: Gökdelen izninde enteresan bir film var

TOKİ'nin Tarım Bakanlığı için yaptırdığı 24 katlı binanın inşaatı 'uçuş güvenliği'ne takılınca durduruldu



Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı için yaptırdığı 24 katlı binanın inşaatı, Genelkurmay Başkanlığı'ndan alınan görüş doğrultusunda "uçuş hattı (mania) güvenliği sorununa'' neden olduğu gerekçesiyle Çankaya Belediyesi'nce ruhsat verilmediği için durduruldu. Yaklaşık yüzde 17'si gerçekleştirilen inşaat tasfiye edilirken, proje, 15-16 kata indirilerek yeniden ihale edilecek. Bakanlığın 24 katlı binasına izin verilmezken, Eskişehir yolu üzerinde bulunan TOBB'un binası 35, Hazine-Dış Ticaret müsteşarlıklarının binası 25, Halk Bankası'nın binası ise 29 katlı. Tepe İnşaat'ın 3 blok halinde yapımını sürdürdüğü iş, alışveriş ve lüks konut merkezi Tepeprime'ın en yüksek bloku ise 19 katlı. Ancak, giriş ve mağaza katları dikkate alındığında söz konusu binaların kat yüksekliği daha da artıyor.

TOBB BİNASIYLA KARŞI KARŞIYA
TOBB ve Tepeprime'ın binalarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın binalarına "karşılıklı'' denecek kadar yakın olması dikkat çekiyor. AA'nın haberine göre, Tarım Bakanlığı, yeni hizmet binasının yapımı için  TOKİ  ile 2007'de bir protokol imzaladı. Protokol uyarınca, bakanlığın Eskişehir yolu 9. kilometredeki Lodumlu mevkisindeki kampusunda, TOKİ yeni bir bakanlık hizmet binası yapacaktı ve hizmet binası yapımı karşılığında bakanlığın İstanbul Yolu Yenimahalle kampusunda bulunan alan da TOKİ'ye devredilecekti. Protokol kapsamında, Yenimahalle'deki arsayı alan TOKİ, burada hasılat paylaşımı yöntemiyle 1000 civarında konut yaptı ve sattı. 2008 Ocak ayında düzenlenen açık ihaleyi ise 47.7 milyon lira bedelle Sigma İnşaat kazandı. Mimar Hüseyin Keçeci'ye ait proje, 24 katlı bir binadan oluşuyordu.

TOKİ: Ne yaptıysak bize izin vermediler

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, konuyu değerlendirirken, "TOBB'un binalarını emsal gösterdik, 'Burada daha önce yapılan TOBB'un binaları var, bize de bu yüksekliği verin' dedik. Gittik geldik, gittik geldik, yakardık, ettik ne yaptıysak bize izin vermediler. Şimdi Tepe İnşaat'ın sürdürdüğü Tepeprime'a yakın bir yükseklik için bize izin veriyorlar. Çok enteresan bir film var burada... Yeni proje yaptık" dedi.
Sabah

TOKİ'nin yaptırdığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı binasının inşaatı durduruldu!

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Tarım Bakanlığı'nın gökdeleni güvenlik engeline takıldı 
 
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı için yaptırdığı 24 katlı binanın inşaatı, 'uçuş hattı (mania) güvenliği sorununa' sebep olduğu gerekçesiyle ruhsat verilmediği için durduruldu. Yaklaşık yüzde 17'si gerçekleştirilen inşaat tasfiye edilirken, proje, 15-16 kata indirilerek yeniden ihale edilecek. 
 
Tarım Bakanlığı, yeni binası için TOKİ ile 2007'de protokol imzaladı. Bakanlığın Eskişehir yolu 9. kilometredeki kampüsünde, TOKİ yeni bir bakanlık binası yapacaktı ve karşılığında bakanlığın İstanbul Yolu'nda bulunan alan da TOKİ'ye devredilecekti. Arsayı alan TOKİ, burada 1.000 konut yaptı ve sattı. Bakanlığın hizmet binası yapımı için Ocak 2008'de düzenlenen ihaleyi ise 47,7 milyon lira bedelle Ceylan Holding şirketi Sigma kazandı. Bakanlık, imar planı onaylı projeyi TOKİ'ye verdi. Mimar Hüseyin Keçeci'ye ait proje, 24 katlı bir binadan oluşuyordu ve bakanlığın hizmet birimlerinin toplanmasını öngörüyordu. İmar planında binalar için yükseklik sınırı bulunmadığı için, TOKİ, ihaleyi tamamladı. Şubat 2008'de inşaata başlayan Sigma, mayısta Çankaya Belediyesi'ne ruhsat için başvurdu. Yetkililer, normalde 15 günde ruhsatı verilmesi gerekirken, 4 ay sonra Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alındığı ve 916 kot (deniz seviyesinden yükseklik) üzerindeki yükseklik nedeniyle binaya uçuş güvenliği açısından ruhsat verilemeyeceğinin bildirildiğini söyledi. Bunun üzerine 3 ay önce TOKİ inşaatı durdurarak, firmayı tasfiye etti.

Bakanlık, inşaatı süren Tepeprime'a 939 kot için ruhsat verildiğine işaret ederek Genelkurmay'dan tekrar görüş istedi. Genelkurmay eylülde gelen yazıda, 'uçuş güvenliği açısından bölgedeki yapılaşma yüksekliğinin 916 kot olarak uygun görüldüğü, ancak, bölgedeki mevcut yapılaşma dikkate alındığında bu yüksekliğin 939 kotun üzerine çıkmamasının uygun olacağı' belirtildi. Bunun üzerine, 939 kot yüksekliğine göre inşaatın tamamlanması için çalışmalar tekrar başlatıldı. 939 kot için ruhsat verilmesi halinde bakanlığın binası zemin hariç 16 kat, 69 metre civarında yükseklikte inşa edilebilecek. Binanın kat toplamı 24'ten 16'ya indirilirken, kapalı alanı da 62 bin metrekareden 42 bin metrekareye düşecek.
Zaman


Geri Dön